Lappi sai laskettelijansa, mutta tästä syystä matkailualan kassassa on silti iso lovi

Hiihtolomakausi on edennyt puoleen väliin, mutta kuinka hyvin hiihtokeskukset tavoittivat lomalaiset?

Viime viikolla lomailtiin Uudellamaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Tällä viikolla lomalle päästiin Pirkanmaalla sekä Väli-Suomessa ja ensi viikolla puolestaan Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten paikallisjohtaja Matti Parviainen kertoo, että hiihtolomasesonki on lähtenyt hyvin käyntiin ja laskettelijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin on riittänyt. 

– Kyllä ihan hyvin riittänyt. Mennään aika samaan tahtiin kuin vuosi sitten. Kelitkin olivat viime viikolla hyvät. 

Iso lovi kassaan

Parviaisella tosin on hyvien uutisten lisäksi myös huonompia uutisia: venäläisryhmien poisjäänti näkyy hiihtokeskusten kassassa.

– On aiheuttanut ison loven. 

Venäläiset ovat tyypillisesti tulleet Lappiin laskettelemaan marraskuussa, uuden vuoden ja loppiaisen välillä sekä vapun tienoilla, Parviainen kertoo. Maailman poliittisen tilanteen ja itärajan sulun myötä nyt rinteissä näkyy lähinnä yksittäisiä Suomessa asuvia venäläisiä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi jatkaa aiheesta.

– Aasialaisten matkailijoiden määrä on vähentynyt todella rajusti, ja venäläisiä ei ole eikä tule. Nämä ryhmät muodostivat 30 prosenttia Suomen ulkomaisesta matkailutulosta ennen koronaa. Iso lovi. 

Lappi kertoo, että uusia ulkomaan matkailijoita pitää löytää nyt muualta: Euroopasta, Yhdysvalloista ja muualta Aasiasta. Pohjois-Suomessa on Lapin mukaan tässä onnistuttu hyvin, mutta muualla sen sijaan on hankalaa.  

Lappi konkretisoi tilannetta hotelliyöpymisten kautta. 

– 20 prosenttia ollaan jäljessä, kun muut Pohjoismaat ovat saavuttamassa tasoa ennen koronaa. Tanska mennyt selvästi jopa ylikin. Kyllä meillä menee useita vuosia, että pystytään saamaan ulkomaisia asiakkaita yhtä paljon kuin ennen koronakriisiä, Lappia ja Pohjois-Suomea lukuun ottamatta.

Suomen ongelma

MaRa ry:n Lappi toteaa, että Suomen ongelma ulkomaisten matkailijoiden saavuttamisessa on käytännössä maamme sijainti. 

Hänen mukaansa moni Suomeen matkaava perhe matkustaisi mieluusti auton kanssa, mutta ilman lauttayhteyksiä matkustaminen autolla onnistuu vain Venäjän kautta, joka sekään ei onnistu enää itärajan ollessa kiinni. Suomen ja Venäjän välinen itäraja pysyy suljettuna tämänhetkisten tietojen mukaan ainakin 14. huhtikuuta saakka.

Katso alta Lapin näkemys siitä, kuinka hallituksen linjaama arvonlisäveron korottaminen 10 prosentista 14 prosenttiin näkyisi matkailualalla.

Lue myös:

    Uusimmat