Hiihtokeskuksissa on tilaa, vaikka etelään ei ennusteta lomalunta – "Suomalaiset säästävät"

Laskettelijoita Ylläksen hiihtokeskuksessa Kolarissa 18. helmikuuta 2024.
Laskettelijoita Ylläksen hiihtokeskuksessa Kolarissa 18. helmikuuta 2024.Lehtikuva / Aku Häyrynen
Julkaistu 05.02.2025 09:32

MTV UUTISET – STT

Ulkomaalaisten ripeästi kasvanut kiinnostus Suomeen on paikannut talven matkailutilannetta.

Vieläkö mattimyöhäiset voivat saada hiihtolomille lomamökkejä pohjoisen hiihtokeskuksiin, kun eteläisin Suomi on lumeton? Näin viime hetkelläkin löytyy tilaa lisätulijoille, vastaa loma-asuntoja välittävän Lomarenkaan toimitusjohtaja Eva Kohonen.

– Toki valinnanvara ja vaihtoehtojen määrä kaventuu tässä hiihtolomien alla. Vanha totuus on, että valinnanvaraa löytyy enemmän, kun lähdetään hieman ulospäin hiihtokeskuksista. Mutta kyllä hiihtokeskuksissakin on vielä tilaa lisämatkailijoille, Kohonen linjaa.

Hänen mukaansa ennakkovaraukset näyttävät Lomarenkaalla nyt pientä miinusta verrattuna viime vuoden helmikuuhun.

– Tuo liittyy Suomen tämän hetken taloudelliseen tilanteeseen. Kuluttajilla ei ole nyt käytettävissään niin paljon varoja.

Useiden lomanvälittäjien edustajat kertovat STT:lle, että ulkomaalaisten talvimatkailijoiden kasvanut kiinnostus Suomeen paikkaa tilannetta, kun kotimainen talvimatkailu jää hieman aiemmasta.

– Voisi kiteyttää, että suomalaiset säästävät, mutta pohjoinen, lumi, joulupukki ja Suomen talvi ovat vetovoimaisia nyt ulkomaalaisten mielestä. Meillä oli aivan huikeat kasvuluvut ulkomaalaisten Suomen-matkailun pääkuukausina vuodenvaihteen molemmin puolin, Kohonen sanoo.

Ei hiihtokelejä etelään

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen täydentää, että Rovaniemen seudulla talvilomien myynti on käynyt ulkomaisille ennätyksellisesti.

– Kotimaan hiihtolomakausi ei edes juuri näy täällä Rovaniemellä.

Suomalaisia viime hetken lomanvaraajia saattaa riittää pohjoisen ja keskisen Suomen lomakeskuksiin, sillä merkittävästi lisälunta ei ole odotettavissa maan eteläosiin.

2:11imgKatso myös: Keijo Leppänen pääsi Jari Isometsän hiihtokouluun.

– Lumitilanne saattaa pysyä helmikuun lopulle melko samanlaisena kuin se on tällä erää. Jos seudulla ei ole nyt hiihtokeliä, voi olla, että sitä ei synny lähiajoillekaan, arvioitiin Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksestä STT:lle.

Ennusteen mukaan Suomessa on pelloilla hiihtokeli helmikuun ajan osapuilleen Salpausselän korkeudella sekä siitä pohjoiseen.

Moni viivyttää lomapäätöstä

Himoksen matkailukeskuksessa Jämsässä on havaittu, että talvilomien varaamisessa ääripäät korostuvat. Toiset varaavat majoituksen hyvin aikaisin syksyllä, osa taas aivan viime tingassa.

– Koska edes helmikuiden hiihtokeleistä ei ole enää varmuutta Etelä-Suomessa, moni saattaa lykätä lomapäätöstä ja katsoa kuinka käy, kertoo Himoslomien markkinointipäällikkö Sinikka Långström.

Himoksellakin on huomattu, että ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on tänä talvikautena selkeästi kasvamassa.

– Heitä saapuu esimerkiksi Virosta, Hollannista ja Saksasta.

Himokselle tullaan hiihtolomaviikoillakin tyypillisesti hieman lyhyemmäksi ajaksi.

– Usein asiakkaat viipyvät meillä 3–4 päivää. Moni ehkä haluaa, että hiihtolomaviikolle mahtuu jotain muutakin kuin vierailu hiihtokeskuksessa, Långström arvioi.

Ryhmämatkailua

Entä minkälainen on tyypillinen suomalainen hiihtokeskuksen asiakas?

– Lapsiperheet ovat merkittävä lomalaisryhmä, ympärivuotisestikin. Hiihtolomilla asiakkaiksi tulee myös pariskuntia sekä ystäväporukoita. Tässä siis painottuu yhdessä matkustaminen ja yhdessäolo, Lomarenkaan Kohonen sanoo.

Hänen mukaansa lomailun yhden viikon hintahaitari on aika suuri.

0:55imgKatso myös: Hirvi lähti koiran ulkoiluttajan kintereille hiihtokeskuksen rinteessä.

– Paljon riippuu kohteesta ja ajankohdasta. Viikkohinnat voivat liikkua yleisesti 500:n ja 1 500 euron välillä. Talvisesongilla hinnat ovat ehkä hieman korkeampia kuin kesällä, varsinkin lomakeskuksissa.

Etelä-Suomesta reissataan talven lomakohteisiin Pohjois-Suomeen yleisesti omalla autolla.

– Me emme tosin tee matkustustavasta tilastointia, mutta kyllähän mökkilomailuun Suomessa matkataan paljon omalla autolla. Junakin on tässä aika suosittu kulkupeli.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu