Lapsella todettu tuhkarokkotartunta Pohjanmaalla – sairaudelle useita altistuneita

AOP_ruisku
Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 29.11.2018 15:55(Päivitetty 29.11.2018 18:53)
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL:n tideotteen mukaan tartunnan saanut lapsi on ollut perheensä kanssa matkalla ulkomailla, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle.

Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä yleisötapahtumassa.

Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL.

Tuhkarokko tarttuu helposti

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Toimi näin, jos epäilet altistuneesi

Jos epäilet altistuneesi tuhkarokolle tai matkustat alueelle, jossa esiintyy tuhkarokkoa, tarkista ensin, onko suojasi kunnossa. Jos olet jo sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.

Tuhkarokkoon sopivien oireiden ilmaantuessa, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit