Lapsen synttärit, wc-tankki täynnä... – Ylinopeuksia selitellään mitä ihmeellisimmillä syillä

Peltipoliisit mittasivat eniten ylinopeuksia Kehä III:lla. Kuva Kehä III:lta Vantaan petikosta.
Lehtikuva
Julkaistu 21.01.2015 13:53
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksessa tiedetään, että ihmisen mielikuvitus keksii mitä ihmeellisempiä selityksiä. Usein tilanne on kuitenkin se, että peltipoliisin ottama kuva kertoo enemmän kuin tuhat selittävää sanaa.

Automaattinen liikenteenvalvonta

Automaattinen liikenteenvalvonta tekee ylinopeusvalvontaa sekä joissain tapauksissa kaistavalvontaa.

Tiessä oleva anturi tunnistaa auton nopeuden ja laukaisee tarvittaessa kameran.

1-7 kilometrin ylinopeudesta liikenteenvalvonta lähettää postitse huomautuskirjeitä.

8-20 kilometrin ylinopeudesta auton omistajalle lähetetään rikesakko. Rikesakkoon voi hakea oikaisua, jos autoa ajaa joku muu kuin auton omistaja.

Yli 20 kilometrin ylinopeudesta tulee kutsu poliisilaitokselle, sillä silloin rangaistuksena on päiväsakkoja. Päiväsakkoihin liittyvä rangaistusvaatimus annetaan aina henkilökohtaisesti.

Suomen teitä valvoo reilut 900 automaattista liikennevalvontakameratolppaa. Kameroita ei yhtä aikaa kaikissa ole, mutta siitäkin huolimatta kuvia kertyy päivittäin valtava määrä. Kuvien lisäksi liikenneturvallisuuskeskuksessa vastaanotetaan myös selityksiä jatkuvalla syötöllä, nimittäin autonsa peltipoliisin kameraan tallentaneilta.

– Kuljettaja on aina epäillyn asemassa, joten hän saa lausua mitä haluaa, ylikonstaapeli Tapio Salo liikenneturvallisuuskeskuksesta kuvailee.

Liikenneturvallisuuskeskuksesta listattiin MTV Uutisille kuljettajien yleisiä ja ei-niin-yleisiä ylinopeuden selityksiä.

WC-tankki täynnä: Linja-autonkuljettaja kertoi, että auton septitankki, eli vessan jätesäiliö, oli niin täynnä, että täytyi ajaa ylinopeutta. Jarruttelu olisi kuljettajan mukaan aiheuttanut tilanteen, jossa pöntön eritteet olisivat läikkyneet yli.

Mittari on rikki: Monet kuljettajat kertovat, että nopeusmittari on rikki. Poliisin mukaan hajonnut mittari ei kuitenkaan anna lupaa ylinopeuden ajamiseen.

Nopeus navigaattorista: Navigaattorit mittaavat nopeuden satelliitin avulla. Joskus satelliittiyhteydessä voi olla pitkäkin viive. Navigaattorin näyttämä nopeus ei siis aina ole välttämättä juuri siltä hetkeltä, kun salamavalo välähtää.

Sairaskuljetus: Usein kiire lääkärin luokse on kova. Niin kova, että nopeusrajoituksetkaan eivät riitä. Todellisessa hätätilanteessa tulisi kuitenkin soittaa ambulanssi, eikä vaarantaa muuta liikennettä ylinopeutta ajamalla.

Kiire jonnekin: Se, että on kiire töihin tai töistä kotiin, ei kelpaa selitykseksi poliisiasemalla. Eikä lapsen syntymäpäivät tai kaupan kiinni meneminen.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos