Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää tänään lapsen oikeuksien päivänä tilaisuuden, jossa esitetään valtiollinen anteeksipyyntö heille, joita on kohdeltu kaltoin lastensuojelun sijaishuollossa ensimmäisen lastensuojelulain aikana.
Anteeksipyynnön esittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).
Eduskunnan kyselytunnilla torstaina vaadittiin hallitukselta rahallista korvausta sijaishuollossa kaltoinkohtelua tai väkivaltaa kokeneille.
Väkivalta salattiin sulkemalla putkaan
Toistuvaan väkivaltaan sijaishuollossa ei puututtu ja sosiaaliviranomaisten keskuudessa sitä jopa salailtiin, kertoo 80-luvulla Muhoksen perhekodissa sijoitettuna ollut Toni Mäkinen STT:lle.
– Kun kerroin sosiaaliviranomaisille hakkaamisesta perhekodissa, he sanoivat kerta toisensa jälkeen, ettei niin voi tapahtua, vaikka pahoinpitelystä oli näkyviä jälkiä. Joskus perhekodissa suljettiin putkaan, jotta mustelmat ehtisivät häipyä ennen kun pääsen kertomaan tapahtumista.
Mäkinen on yksi huostaanotetuista, jotka kertoivat kokemuksensa tutkimukseen lastensuojelun sijaishuollon epäkohdista vuosina 1937-1983.
Hän sanoo, ettei ole katkera tai syytä ketään siitä, mitä kohtasi sijoitusvuosinaan.
– Säälin heitä, jotka käyttivät valtaa väärin, mutta en syytä tai odota heiltä anteeksipyyntöä. Jos valtiovallan anteeksipyyntö tulee sydämestä, otan sen vastaan.
Eduskunnan kyselytunnilla torstaina vaadittiin hallitukselta rahallista korvausta ensimmäisen lastensuojelulain aikana kaltoinkohtelua tai väkivaltaa kokeneille.
Mäkisestä rahallinen korvaus tuntuu ristiriitaiselta.
– Onhan se kiva, jos on vähän hiluja taskussa, mutta se tuntuu samalla siltä, että joku haluaa ostaa minut tyytyväiseksi ja hiljaiseksi. Vaikka saisi 20 000 euroa käteen, se ei poista sitä, että on lyöty ja nöyryytetty.