Entinen telinevoimistelija Jari Mönkkönen kirjoittaa tiukkaan sävyyn urheiluun pesiytyneistä käytösmalleista. Mönkkönen kommentoi asiaa blogikirjoituksessaan.
Mönkkönen sanoo seuranneensa kiukkuisena keskustelua eri urheilulajien valmentajien sopimattomasta käytöksestä urheilijoita kohtaan.
Keskustelu on kuohahtanut viime päivinä helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkueen vastuuvalmentajan urheilijoita nöyryyttävän toiminnan paljastuttua Ylen artikkelissa. Taitoluisteluliitto asetti valmentajan vuoden kilpailukieltoon perjantaina, ja HKS-seura sulki valmentajan toiminnastaan toistaiseksi maanantaina.
– Nyt eletään vuotta 2020 ja muutos on tultava. Pykälät ja säännökset on luotava sellaisiksi, että näihin epäkohtiin on jokaisella osapuolella työkalut välittömästi, Mönkkönen kirjoittaa.
LUE MYÖS: Muodostelmaluisteluvalmentajan hyllyttäneen seuran edustaja valotti taustoja – kertoo milloin tapahtumat alkoivat edetä: "Olemme järkyttyneitä"
Hän on huolissaan erityisesti lasten ja nuorten asemasta urheiluseuroissa.
– Urheilun pitäisi olla alue, jossa lapsen ja nuoren on turvallinen ja hyvä harrastaa, kilpailla ja myös tavoitella huippua.
"Jokainen syvällä lajissa oleva tietää, että pahaa tapahtuu"
Mönkkönen kertoo telinevoimistelussa nähneensä ja kuulleensa, Suomessa ja ulkomailla, tapauksista, joissa lapsia ja nuoria on kohdeltu epäasiallisesti. On läpsitty, rangaistu, kielletty syömästä lämmintä ruokaa, venytetty väkisin, itketetty ja pakotettu toistamaan epäonnistuneita liikkeitä loputtomasti.
Hän mainitsee myös seksuaalisen hyväksikäytön, josta esimerkkinä yhdysvaltalaisen voimistelumaajoukkueen lääkärin Larry Nassarin teot, joista tämä tuomittiin vankeuteen.
LUE MYÖS: Hyllytetty muodostelmaluisteluvalmentaja kertoi metodeistaan Ylelle vuonna 2013: "Tämä on tosi armotonta"
Mönkkösen mukaan vastaavia tapauksia esiintyy pienemmässä mittakaavassa myös Suomessa.
– Liian monelle tapaukselle ei ole koskaan tehty mitään ja ne on painettu täysin villaisella kansainvälistä liittoa myöten, Mönkkönen kirjoittaa.
– Jokainen riittävän syvällä lajissa oleva tietää, että pahaa tapahtuu, mutta kukaan ei katkaise sitä tai puutu asioihin. Ja ne, jotka väittävät, että kaikki on hyvin, ovat niin syvällä kuplassa, etteivät enää osaa sanoa, mikä on oikein ja mikä väärin.
Suurin osa seuratoiminnasta on hyvää ja tervettä, mutta epäkohdat pitää pystyä huomaaman.
– Ja puuttua, jos näkee jotain, mikä ei ole oikein.
Vallankäyttö saa suuttumaan
Omalla urallaan Mönkkönen kertoo törmänneensä monenlaisiin valmentajiin. Motivoivana esimerkkinä hän nostaa esiin valmentajan, joka laittoi 50 markan setelin nuoren urheilijan nilkkojen väliin. Rahan sai pitää, jos seteli pysyi paikoillaan liikkeen ajan.
– Samaan aikaan Suomessa olen nähnyt, kun lapsi on nostettu alasti volttivöissä salin kattoon. Todella nöyryyttävä tilanne. Ja sehän oli ”vain vitsi”, jolle kaikki muut nauroivat paitsi asianomainen.
Mönkkönen korostaa valmentajien suurta vastuuta ja vaikutusta kasvavien lasten psyykeeseen ja terveyteen. Ylemmältä taholta tuleva vallankäyttö saa hänet toden teolla suuttumaan, sillä hän on kokenut sitä itse.
Mönkkönen halvaantui aktiiviuransa jälkeen vuonna 2016 epäonnistuttuaan kaksoisvoltissa.
– Pyörätuolissa istuvana vammaisena olen itse kokenut joutuvani vallankäytön kohteeksi. Viranomaiset päättävät puolestani ja tekevät elämääni koskevia ratkaisuja, ja avuntarpeeni vuoksi olen täysin muiden armoilla ja varassa.
Mönkkönen arvelee, että oma kohtalo voi olla yksi syy, miksi huonosti kohdeltujen lasten ja nuorten kohtalo suututtaa.
– Kaikilla on oikeus tulla kohdelluiksi arvokkaina ihmisinä, ja urheilun huipun tavoittelu ei tee tähän poikkeusta eikä oikeuta järjettömään vallankäyttöön.