Suomen viime vuosien menestyneimmän joukkuevoimisteluvalmentajan Titta Heikkilän valmennusmenetelmistä tehdään paljastuksia tuoreimmassa Urheilulehdessä. Lehden mukaan Heikkilä yritti estää artikkelin julkaisemisen.
Voimistelujoukkue Minetit kahdesti maailmanmestariksi valmentaneen Titta Heikkilän, 33, valmennuskeinojen kuvaillaan herättäneen pelkoa. Urheilulehden haastattelemien voimistelijoiden mukaan Heikkilä on kiroillut ja huutanut sekä haukkunut ja nöyryyttänyt suojattejaan useissa harjoituksissa.
Artikkelissa kerrotaan myös Emmi Kaikumaasta, joka kahden muun Heikkilän luotsaaman voimistelijan tavoin sairastui anoreksian kaudella 2011-2012. Tuon jälkeen Kaikumaan elämä ei palannut raiteilleen, ja hän vietti useita jaksoja psykiatrisessa hoidossa sairautensa takia. Syyskuussa 2016 Kaikumaa kuoli lääkemyrkytykseen 21-vuotiaana.
Kaikumaan äiti Asta Salminen ei syytä Heikkilää, muita valmentajia tai tamperelaisseuraa tyttärensä kuolemasta, mutta hän haluaisi tietää, mitä nuorten harjoituksissa tapahtuu.
Videolla Tulosruudun viimeisen lähetys. Juttu jatkuu alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Urheilulehden mukaan Heikkilä yritti erittäin vahvasti estää artikkelin julkaisemisen ja vaikuttaa sen sisältöön. Hän muun muassa oli yhteydessä jutun kirjoittajaan ja Ilta-Sanomien johtoon.
Myös voimistelijoiden vanhemmat joutuivat lehden tietojen mukaan painostuksen kohteeksi. Yksi vanhemmista totesi, että "kaikki kostetaan tytöille", jos vanhemmat eivät allekirjoittaisi Heikkilän keräämää adressia, joka leimasi artikkelin "mahdollisesti liiallisen puolueelliseksi ja tarkoitushakuiseksi".
Kyseisen vanhemman mukaan "hänen saamansa tiedot jutun sisällöstä vastasivat niitä ongelmia, joita hän on itsekin Heikkilän valmennustavassa nähnyt". Hän allekirjoitti adressin, koska muuten "oman lapsen tulevaisuus kyseisessä voimistelujoukkueessa olisi ohi".
Heikkilä puolustautuu
Heikkilä tunnustaa muutamat lehden mainitsemat väitteet, mutta kiistää niistä osan. Hän muun muassa tunnustaa huutaneensa valmennettavilleen, mutta kieltää kutsuneensa ketään läskiksi.
Hän painottaa, että hänen tarkoituksenaan ei ole ollut loukata ketään.
– Yksittäinen lause voi kuulostaa hirveän pahalta, jos et ole ollut siinä tilanteessa edeltävää neljää tuntia. On myös ymmärrettävä voimistelun termistö. Jos sanotaan, että joku on löysä, niin sillä viitataan siihen, miten hän voimistelee, että pitää voimistella tiukasti, Suomen voimisteluliiton vuoden valmentajaksi yhdessä Teija Kukkalan kanssa vuosina 2015 ja 2017 valittu Heikkilä sanoo Ilta-Sanomille.
Myös Suomen voimisteluliitto reagoi Urheilulehden juttuun keskiviikkona.
Julkaistun tiedotteen mukaan Voimisteluliitto haluaa olla rikkomassa lehdessä mainittua vaikenemisen kulttuuria, ja osallistua keskusteluun suomalaisesta voimisteluvalmennuksesta. Liitto myös linjaa, ettei se hyväksy epäasiallista käytöstä, ja korostaa, että jokaisella harrastajalla ja voimistelijalla, mutta myös ohjaajalla ja valmentajalla, tulee olla turvallinen ympäristö voimistelussa.
Tiedotteessa ei mainita Heikkilää nimeltä.
– Asioista pitää keskustella, muuten epäkohtiin ei voida puuttua. Epäasiallinen käytös valmennuksessa ei saa olla lajissa menestymisen ehto. Huonoa käytöstä ei saa hyväksyä osana minkään lajin valmennuskulttuuria, Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso sanoo tiedotteessa.
Tiedotteessa korostetaan myös sitä, että voimistelun tulee antaa "eväät terveellisille elämäntavoille, niin liikunnan kuin ravinnon suhteen".
– Positiivinen valmennuskulttuuri, yhteisöllisyys ja peloton ilmapiiri tuottavat parempaa tulosta. On tärkeää, että voimistelijat, valmentajat ja seuratoimijat jaksavat arjessaan, Laakso summaa.