Lapsiasiavaltuutettu: Oppimistulokset laskevat, lapset eivät voi hyvin kouluissa

Lapsi koulussa (1)
Lapsiasiavaltuutetun mukaan esimerkiksi koulupäivän rakennetta olisi uudistettava ja lasten mielipidettä koulun toiminnasta on kysyttävä useammin.Lehtikuva
Julkaistu 08.04.2016 12:15

MTV UUTISET - STT

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila moittii suomalaisen perusopetuksen tilaa. Kurttilan mukaan runsas viisi prosenttia ikäluokasta eli 3 000-3 500 lasta ei tavoita perusopetuksessa edes minimitasoa millään osaamisen kolmesta keskeisestä osa-alueesta, eli lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä.

Joka kahdeksas poika ei saavuta perusopetuksessa lukutaitoa, jolla selviäisi jatko-opinnoissa.

– Suomessa oppimistulokset laskevat ja lasten kouluhyvinvoinnissa on merkittäviä ongelmia, Kurttila toteaa.

Kurttila vaatii Suomea ryhtymään ripeisiin toimiin perusopetuksen uudistamiseksi. Lapsiasiavaltuutettu penää päättäjiltä kykyä uudistaa perusopetusta. Hänen mukaansa kyse ei ole yksittäisistä oppiaineista, vaan lasten yksilöllisestä kohtaamisesta ja peruskoulusta toimintaympäristönä.

Kurttilan mukaan esimerkiksi koulupäivän rakennetta olisi uudistettava ja lasten mielipidettä koulun toiminnasta on kysyttävä useammin.

– Opettajien vanhentunut työaikajärjestelmä on muutettava ja on pohdittava, jos oppivelvollisuutta ei enää sidottaisi niin voimakkaasti ikään, vaan lapsen osaamiseen.

Huono työilmapiiri heijastuu lapsiin 

Lapsiasiavaltuutettu korostaa, että opettajan ja oppilaan vuorovaikutuksella on enemmän vaikutusta oppimistuloksiin ja oppimismotivaatioon kuin esimerkiksi oppimateriaaleilla ja luokkakoolla. Koulun työilmapiirillä on suuri vaikutus niin opettajiin, oppilaisiin kuin oppimiseen. 

Kouluissa, joissa opettajien työyhteisön ilmapiirissä on ongelmia, on myös oppilailla havaittu masennusoireilua ja psykosomaattisia vaivoja todennäköisemmin kuin hyvän työilmapiirin kouluissa.

– Suomella on tarve uudistaa perusopetusta, ja näin tarjota jokaiselle lapselle mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa, Kurttila toteaa.

Myös luvattomat poissaolot ovat yleisempiä kouluissa, joissa opettajilla ei ole yhteisesti hyväksyttyjä selkeitä tavoitteita tai luottamus on heikko.

Opettajien välinen keskinäinen luottamus lisää lasten ja nuorten luottamusta aikuisiin, mikä mahdollistaa muun muassa varhaisen puuttumisen kiusaamiseen.

Lapsiasiavaltuutettu luovutti tänään valtioneuvostolle arvion lapsen oikeuksien toteutumisesta perusopetuksessa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa