Lassilan ampumisesta epäillyt vangittiin – yksi ryösti Alepan veitsellä 15-vuotiaana

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut kolme nuorta miestä viikonloppuna Helsingin Lassilassa tapahtuneeseen murhan yritykseen epäiltyinä.

Yksi vangituista on syntynyt maaliskuussa 2005. Hänet on nuoresta iästään huolimatta tuomittu jo useista omaisuus- ja väkivaltarikoksia. 

Niistä kaksi on tapahtunut Espoossa, yksi Helsingissä. Kaikki tuomiot ovat vangitun miehen osalta lainvoimaisia.

Ensimmäisen, elokuussa 2020 tapahtuneen rikoksen tiimoilta miestä syytettiin varkaudesta. Hän oli tuolloin 15-vuotias.

Oikeuden mukaan vangittu mies ja kaksi muuta rikoskumppania anastivat tajuttomaksi hakatulta uhrilta passin, lompakon, aurinkolasit ja tusseja. 15-vuotias ei osallistunut osallistunut pahoinpitelyyn.

Oikeus katsoi vangitun miehen syyllistyneen varkauteen nuorena henkilönä. Päätekijä taas tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä ryöstöstä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Toisessa, Helsingissä huhtikuussa 2021 tapahtuneessa törkeässä ryöstössä 16-vuotias mies uhkaili 14- ja 15-vuotiaita nuoria puukolla ja anasti heiltä omaisuutta. Saalis oli yhteensä 120 euroa käteistä, kahdet Airpod-kuulokkeet, hajuvesipullo ja Leijona-merkkinen kello.

Lisäksi mies oli uhannut kahta muuta nuorta henkilöä puukolla. Oikeus katsoi hänen syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyihin törkeään ryöstöön ja kahdeen laittomaan uhkaukseen. Rangaistukseksi tuli vuosi nuorisorangaistusta.

Kolmannessa, marraskuussa Espoossa 2021 tapahtuneessa asiassa vangittu mies tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä. 

Vangittu mies ja rikoskumppani uhkailivat Alepan myyjää keittiöveitsellä ja anastivat kaupasta noin 500 euroa ja tupakka-askeja. Kummallekin määrättiin rangaistukseksi vuoden mittainen nuorisorangaistus ja maksettavaksi korvauksia.

Poliisi tutkii katujengiyhteyksiä

Kaksi muuta ovat syntyneet tammikuussa 2005 ja marraskuussa 2003. He eivät ole olleet aiemmin rikoksesta epäiltyinä suomalaisissa käräjäoikeuksissa.

Poliisi on aiemmin kertonut selvittävänsä, onko ampumatapauksesta epäillyillä yhteyksiä katujengeihin tai muuhun rikollisuuteen. MTV ei tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa kommentoimaan vangitsemista.

– Kerrostaloasuntoon ammuttiin useita laukauksia ikkunan läpi. Asunnossa oli sisällä yksi henkilö, joka sai lieviä vammoja. Luoti ei osunut häneen, vaan hän vahingoittui muulla tavoin, rikoskomisario Crista Granroth muotoili aiemmin.

Poliisi otti tapauksen tiimoilta kiinni kaikkiaan viisi henkilöä, kaksi sunnuntaina ja kolme maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat