Nuorisotutkimusverkosto julkaisi tiistaina kirjoituskokoelman, joka kerää yhteen tutkimustietoa lasten ja nuorten urheilussa ja liikunnassa tapahtuvista väärinkäytöksistä. Kaikkiaan 19 asiantuntijan kirjoituksista koostuva hanke kertoo myös urheilutoimijoiden vähättelevän ongelmia yhä.
Kiusaamista, syrjintää, epäasiallista kohtelua ja seksuaalista häirintää lasten ja nuorten urheilussa käsittelevän projektin tekovaiheessa urheilutoimijat muistuttelivat teoksen toimittajia, että "samanlaisia luurankoja löytyy myös taiteen ja kulttuurin kaapeista" ja kyseessä on #metoo-kampanjan aiheuttama "haloo".
Kokoelman johdannossa kerrotaan, miten hankkeen syntyvaiheessa hankkeen tekijöitä syytettiin "urheilukielteisiksi tai liikunnan ja urheilun vihaajiksi".
LUE MYÖS: Hätkähdyttävät havainnot paljastavat väärinkäytökset lasten ja nuorten urheilussa – poikien kokema väkivalta pysäyttää: "Olemme siitä liikuttavan yksimielisiä"
Yksi hankkeen synnyttäjistä, sosiaalipsykologian dosentti ja yliopistotutkija Päivi Berg muistuttaa, että ulkopuolinen tutkinta on usein välttämätöntä. Aiheen tabua muistuttava luonne yllätti tekijät myös kirjoituksia tilattaessa.
– Monessa hankkeessa on niin, että kun asiaa tutkitaan ilmiökentän sisäpuolelta, ilmiöitä on vaikea tunnistaa - ja joskus myös tunnustaa. On hyvä, että tutkitaan sisältäpäin, mutta usein se ei riitä, Berg sanoo MTV Urheilulle.
– Meiltä aika paljon myös kysyttiin, mistä näkökulmasta kirjoitus tulisi laatia. Me taas halusimme jättää sen (näkökulman) kirjoittajille vapaaksi. Ihmettelimme sitä, sillä jostain muusta aiheesta kirjoittaja olisi varmasti tuottanut tekstiä helposti vapaasti itse. Ihmettelimme, miksi asiaa ikään kuin kysyttiin meiltä, Berg kertoo.
LUE MYÖS: Muodostelmaluisteluvalmentajan tapaus otettava vakavasti – kurinpitojärjestelmä otettava urheilupomon mielestä uuteen syyniin
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on pettynyt kirjoituskokoelmassa esiin nousseisiin urheilutoimijoiden tunkkaisiin reaktioihin.
– Olen tällaisiin reaktioihin luonnollisesti hyvin pettynyt. Mitään, mikä liittyy urheilussa häirintään tai epäasialliseen käytökseen, ei pidä vähätellä. Aiheeseen on tartuttava ja sitä on tutkittava, Salonen sanoo MTV Urheilulle.
– Se valitettavasti heijastelee jotain vanhaa toimintakulttuuria, jossa asioita vähätellään. Olympiakomitean ja lajiliittojen on tehtävä työtä tällaisia asenteita vastaan yhä päättäväisemmin.
Tiistaina julkaistu kirjoituskokoelma esimerkiksi nostaa esiin 2010-luvulla pienelle huomiolle jääneitä tutkimuksia poikien kokemasta fyysisestä ja henkisestä väkivallasta lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa.