Lastenkulttuurin valtionpalkinnot jaettiin

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saavat tänä vuonna sanataidekasvattajat Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen sekä Rölli-peikkona tutuksi tullut näyttelijä Allu (Allan) Tuppurainen. Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat kumpikin suuruudeltaan 50 000 markkaa.

Palkinnot luovutti kulttuuriministeri Suvi Lindén tänään Helsingissä. Ministeri Lindén korosti puheessaan lastenkulttuuripolitiikan merkitystä lasten suotuisten kehitysedellytysten, oppimisvalmiuksien ja sosiaalisten taitojen edistäjänä. Tavoitteena on lasten oman luovan toiminnan edistäminen, taide-elämysten tarjoaminen sekä taidetta ja kulttuuria koskevan tiedon kartuttaminen.

- Olen monessa yhteydessä korostanut taideaineiden merkitystä peruskoulussa. Ne ovat nimenomaan koulutusta luovuuteen. Peruskoulussa luodaan perusta sille, kuinka innovatiivisia tulevaisuuden suomalaiset ovat. Kansainvälisten tutkimusten mukaan taidekasvatuksella voidaan kehittää luovaa ongelmanratkaisua, analyyttistä ajattelua, pitkäjänteisyyttä, oman työn arviointitaitoa ja yhteistyön taitoa.

- Peruskoulun tuntijakouudistuksessa tulisi varmistaa, että taideaineiden tuntimäärä on sekä teoriassa että käytännössä riittävän korkea. Koska osaaminen ja innovatiivisuus ovat pienen kansakunnan tärkeimmät voimavarat, molemmista on huolehdittava, sanoi Lindén.

Taiteen keskustoimikunnan palkintoperustelut:

- Sanataidekasvattajat Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen ovat toimineet työryhmänä lasten ja nuorten sanataiteen hyväksi tarmokkaalla, monipuolisella ja tuloksekkaalla tavalla. He ovat kehittäneet ja vetäneet lukuisia sanataidekerhoja, kursseja ja -kouluja vuonna 1995 perustetusta Lintulammen Lorukerhosta kirjaseikkailukerhoihin ja nettikirjoittajakoulutukseen.

Takkinen ja Tolonen ovat Oulussa toimivan Nukun Sanataidekoulun vetäjiä. Koulu tarjoaa sanataidekerhoja ala-asteikäisistä lukiolaisiin, ja toimintaa on tarkoitus laajentaa vauvaryhmästä yliopistoikäisten taideryhmään. Takkinen ja Tolonen luennoivat myös koulujen opettajille ja ovat kehittäneet tässä työssä uusia menetelmiä.

He ovat osallistuneet aktiivisesti alan kehittämiseen yhteistyössä Suomen Kuntaliiton, opetushallituksen, taidetoimikuntien ja sanataidekoulujen kanssa. Tätä kehittämistyötä ja omistautumista asialle osoittaa myös heidän julkaisutoimintansa, mm. sanataiteen harjoituskirja sekä tekeillä oleva lapsille ja nuorille suunnattu taidetietokirja kirjallisuushistoriasta.

Outi-Maria Takkisen ja Tuutikki Tolosen nuoruuden innostuksella, ennakkoluulottomuudella ja antaumuksella tekemä työ sanataidekasvatuksen kehittämiseksi ansaitsee ehdottomasti tulla palkituksi.

- Näyttelijä Allu (Allan) Tuppurainen on Rölli-peikkona viihdyttänyt jo monta sukupolvea suomalaislapsia. Hän on esittänyt itse keksimäänsä ja kehittämäänsä Rölliä jo 16 vuotta tv:ssä, teatterissa, äänikaseteilla ja elokuvissa. Tuppurainen on myös itse sanoittanut ja säveltänyt Rölli-laulut ja käsikirjoittanut kaikki Rölli-peikon seikkailut tv:ssä, teattereissa ja elokuvissa.

Allu Tuppuraisen näyttelijänura alkoi kotikaupungissa Kuopiossa 1970-luvun alkupuolella. Seitsemän Kuopion kaupunginteatterissa vietetyn vuoden jälkeen vuorossa oli Porin teatteri, josta hän siirtyi Vaasan kaupunginteatteriin. Siellä on vuosien aikana esitetty kaksi Rölli-näytelmää.

Useimmat suomalaislapset ovat kuitenkin tutustuneet Rölliin television kautta. Pikku kakkosessa Rölli on seikkaillut vuodesta toiseen aina välillä taukoa pitäen. Yleisön toivomuksesta vanhoja jaksoja on uusittu jo useampaankin kertaan ja myös uusia jaksoja on kuvattu. Valkokankaalle Rölli on tallennettu kahdessa elokuvassa, joista toinen Rölli ja metsänhenki valmistuu ensi-iltaan loppuvuodesta. Rölli-lauluja on Tuppuraiselta syntynyt toistasataa. Rölli-kasetit ovatkin lähes loppuunkuluneet kirjastoissa ja päivähoitopaikoissa.

Rölli on rehellisesti tehty, vähän pelottava, mutta kauhean sympaattinen suomalaisten lasten oma peikko, suorastaan jo käsitteeksi muodostunut lastenkulttuurimme kummajainen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat