Uudet vaatimukset koskevat pääosin noin 60-vuotiaita ihmisiä, jotka asuivat Latviassa jo neuvostoaikana ja valitsivat Venäjän passin, kun Neuvostoliitto hajosi.
Riiassa asuva Natalia Koshman pänttää nyt hermostuneena latvian kieltä. 60-vuotias nainen on Venäjän kansalainen. Koshman on asunut Latviassa neuvostoajalta asti, mutta uuden lain mukaan naisen oleskelulupa raukeaa, ellei hän läpäise latvian kielen koetta.
– Huoli on suuri, Koshman huokaa.
Hän opiskelee nyt latviaa kielikurssilla, jonka kaikki osallistujat ovat yli 60-vuotiaita.
– Minulla ja kaltaisillani ei ole sosiaalisia piirejä, joissa puhua latviaa ja harjoitella, Koshman sanoo.
Sama pelko kalvaa monia naapuruston ihmisiä.
Tiukat kriteerit
Latviassa asuu 25 000 Venäjän kansalaista, jotka menettävät syyskuun alussa pysyvän oleskelulupansa, elleivät he täytä tiettyjä ehtoja. Valtaosa joutuu todistamaan latvian kielen taidon A2-tasolla.
Edessä on mittava testausurakka, sillä kielivaatimus koskee 18 000 ihmistä.
Kielikokeen läpäisy ei takaa vielä uuden pysyvän oleskeluluvan saamista. Hakuprosessissa viranomaiset ottavat huomioon myös hakijan taloustilanteen ja viime vuosina Latviassa vietetyn ajan. Lisäksi Latvian turvallisuuspoliisi tarkistaa hakijoiden taustat.
Uudet vaatimukset koskevat sellaisia Venäjän kansalaisia, joilla on aiemmin ollut joko Latvian kansalaisuus tai kansalaisuudettoman henkilön status. Käytännössä he ovat pääasiassa ihmisiä, jotka asuivat Latviassa neuvostoaikana ja valitsivat Venäjän passin sen jälkeen, kun Neuvostoliitto hajosi.
Sosiologi Martinš Kaprans Latvian yliopistosta kertoo, että ryhmään kuuluvat ihmiset ovat tyypillisesti iältään noin 60-vuotiaita. Monet heistä ovat syntyneet neuvosto-Latviassa.
Venäjän passi houkutteli
Kun neuvostoliitto lakkasi olemasta, kansallinen identiteetti ei suinkaan ollut ainoa asia, joka ohjasi passin valintaa.
Kaprans selittää, että moni käytännön syy teki Venäjän passista houkuttelevan tuhansille Latviassa asuville. Se toi mukanaan venäläiset eläke-edut ja helpotti matkustamista rajan takana asuvien sukulaisten luo.
Koshman kertoo, että hän jäi Neuvostoliiton kaaduttua kansalaisuudettomaksi ja valitsi 2000-luvun alussa Venäjän passin. Nainen sanoo, että Latvian kansalaisuuden hakeminen oli hänelle vaikeaa esimerkiksi kielivaatimusten vuoksi.
Sota kiristi linjaa
Kyseinen venäläisten ryhmä sai aikoinaan pysyvän oleskeluluvan Latviaan ilman kielikoetta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin muuttanut mielialoja ja Latvia tarkastelee nyt uudelleen menneisyyden kompromisseja.
Kansanedustaja Edvins Šnore perustelee uudistusta niin, että säännöt ovat viimein kaikille samat, kun tältäkin ryhmältä vaaditaan latvian taitoa.
Šnore kuuluu kansallismieliseen Kansallinen allianssi -puolueeseen, ja hän oli yksi lakialoitteen laatijoista.
Nyt kun tuhannet venäläiset hakevat uutta pysyvää oleskelulupaa, kansanedustaja alleviivaa turvallisuuspoliisin tarkastusten merkitystä. Hän sanoo, että jotkut hakijat saatavat olla vaaraksi Latvian turvallisuudelle, koska ryhmä on varsin Kremlin-mielistä.
Šnore huomauttaa, että Venäjän presidentinvaaleissa erittäin suuri enemmistö Latviassa asuvista venäläisistä on antanut tukensa Vladimir Putnille.
Epävarmuutta edessä
Karkottaako Latvia pian venäläismummoja kehnon kielitaidon perusteella?
— Näin asia esitetään, kommentoi sosiologi Martinš Kaprans.
Kysymys uudistuksen seurauksista on kuitenkin mutkikas. Jotkut hakevat ehkä pysyvän oleskeluluvan tilalle lyhytaikaista oleskelulupaa. Toiset saattavat haastaa kielteisen oleskelulupapäätöksen oikeudessa.
Sosiologi pohtii, että karkotusten toimeenpano voi olla käytännössä vaikeaa. Hän mainitsee myös, että poliitikot keskustelevat jo siitä, pitäisikö säädöksiä vielä viilata.
Iäkkäille Venäjän kansalaisille lakimuutos merkitsee suurta epävarmuutta. Syyskuun 1. päivän jälkeen voi mennä pitkään ennen kuin kaikki uudet oleskelulupahakemukset on käsitelty. Odotusaikana hakijoilla ei ole oikeutta julkisiin terveyspalveluihin.