Venäläinen Dmitry, 46, pakeni perheineen vuosi sitten liikekannallepanoa – etsii yhä paikkaa, jonne asettua turvallisesti
Ukrainan sodan vuoksi Venäjältä paenneista – arviolta jopa miljoonasta ihmisestä – moni ajelehtii yhä maasta toiseen etsien paikkaa, jonne asettua turvallisesti.
Yksi heistä on 46-vuotias it-työntekijä Dmitry, joka lähti Pietarista perheineen vain viisi päivää sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon reilu vuosi sitten.
Dmitry ei halunnut sotaan, ja oli jo pidempään suunnitellut lähtevänsä ahdistavaksi muuttuneelta Venäjältä. Eurooppa ei kuitenkaan ole ottanut venäläisiä avosylin vastaan toisin kuin sotapakolaisia Ukrainasta.
Niinpä Dmitryn perhe suuntasi ensin Turkkiin, kävi välillä Montenegrossa ja palasi taas Turkin Istanbuliin, kunnes he syyskuussa muuttivat jälleen Montenegroon. Turkki nimittäin tyrmäsi perheen oleskeluluvan, kuten on käynyt yhä useamman ulkomaalaisen kohdalla.
– Olemme valmistautuneita asumaan ulkomailla monta vuotta, ehkä lopullisesti, Dmitry sanoo STT:n videohaastattelussa Montenegron rannikkokaupungista Ulcinjista.
– Sota Ukrainassa voi kestää hyvin kauan ja muuttua jopa päättymättömäksi konfliktiksi. Eikä ole toivoa siitäkään, että tilanne Venäjällä paranisi, hän lisää.
Hän työskentelee yhä Venäjällä olevalle yritykselle etänä, mutta on huolissaan töiden jatkumisesta. Montenegro on pieni ja elää paljolti matkailusta – jos etätyö menee alta, Montenegro ei juuri tarjoa työpaikkoja. Dmitry ja tämän vaimo eivät myöskään tiedä, haluavatko he nyt 4-vuotiaan poikansa käyvän koulunsa Montenegrossa.
Turkkiin jääminen vaikeutunut
Dmitryn tavoin monen Venäjältä paenneen ensimmäinen osoite on ollut Turkki, jossa he saavat oleilla 60 päivää ilman viisumia.
Joukossa on liikekannallepanoa paenneita taisteluikäisiä miehiä, toisinajattelijoita, oppositioon kuuluneita henkilöitä, toimittajia ja aktivisteja sekä Dmitryn kaltaisia it-alan ammattilaisia, jotka eivät vain halua elää Putinin Venäjällä.
Heidän Turkkiin jäämisensä on kuitenkin vaikeutunut. Viime kuukausien aikana monen oleskelulupahakemus on hylätty ilman selitystä, kertoo Venäjältä paenneita auttavan The Ark -verkoston Turkin-edustaja Eva Rapoport STT:lle Istanbulista.
– Viime vuoteen verrattuna tilanne venäläisille Turkissa on selvästi huonontunut, Rapoport sanoo.
– Turkki on muuttanut (maahanmuuttajia koskevia) ehtoja tavalla, jota ei voi pitää kovin läpinäkyvänä.
Venäläisille ensimajoitusta ja muuta apua tarjoavaa The Ark -verkostoa tukee entinen oligarkki Mihail Hodorkovski, yksi Putinin hallinnon tunnetuimmista vastustajista.
Video: Venäjältä paennut toimittaja kertoo yhä pelkäävänsä henkensä puolesta (11.2.2023)
Moni suunnannut Montenegroon tai Serbiaan
Moni Turkissa kielteisen oleskelulupapäätöksen saanut onkin Dmitryn tavoin suunnannut Montenegroon tai Serbiaan. Nämä Balkanin maat ovat venäläisille viisumivapaita, kulttuurillisesti lähempänä Venäjää, eikä niissä ole samanlaista venäläisvastaisuutta kuin monessa muussa maassa, Rapoport sanoo.
Venäläisistä on tullut Turkissa suurin ulkomaalaisten ryhmä, joka oleilee maassa enintään kaksivuotisen oleskeluluvan turvin. Turkin virallisten tilastojen mukaan yli 100 000 venäläistä oleilee Turkissa oleskeluluvalla, joka on saatu viimeisen kahden vuoden aikana.
Tilastoista puuttuvat esimerkiksi ne, jotka ovat ostaneet Turkista kiinteistön ja saaneet sitä kautta Turkin kansalaisuuden. Lisäksi moni oleilee maassa laittomasti.
Syyksi asumislupien epäämiseen Turkissa on epäilty lähestyviä maaliskuun paikallisvaaleja. Maahanmuuttovastaisuus on lisääntynyt esimerkiksi nousseiden vuokrien takia, kun ulkomaalaiset ovat nostaneet asuntojen kysyntää.
Venäläisiä hallinnon vastustajia hermostuttaa myös se, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ylläpitänyt välejä Putiniin. Turkki on tarjoutunut neuvottelijan rooliin Ukrainan sodassa ja yrittänyt hyötyä asemasta "idän ja lännen välissä".
Venäläiset nähdään turvallisuusuhkina
Arviot venäläisistä maailmalla perustuvat eri maiden omiin tilastoihin, koska Venäjä ei rekisteröi maasta lähteneiden määrää järjestelmällisesti.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Margarita Zavadskayan mukaan Venäjältä paenneita on korkeimman arvion mukaan jopa puolitoista miljoonaa. Turkin ja Serbian lisäksi heitä on siirtynyt paljon muiden muassa Kazakstaniin, Kirgisiaan, Georgiaan ja Armeniaan.
Myös Zavadskaya on pannut merkille muuttuneen ilmapiirin Turkissa sekä Serbian ja Montenegron vetovoiman lisääntymisen.
Sodan takia paenneisiin venäläisiin suhtaudutaan monessa maassa epäluuloisesti, Zavadskaya sanoo. Georgia ja jopa Serbia ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan joitain toisinajattelijoita ja aktivisteja, tutkija sanoo.
Radio Free Europe kertoi elokuussa, kuinka Serbia eväsi oleskeluluvan Ukrainan sotaa arvostelleelta venäläispoliitikolta Vladimir Volohonskilta, joka oli jatkanut aktivismia Putinin hallintoa vastaan.
– Heidät nähdään usein ja virheellisesti turvallisuusuhkina tai jopa hybridiaseina. Nämä maahanmuuttajat ovat kuitenkin keskimäärin hyvin osaavia ja poliittisesti tiedostavia sodan vastustajia, jotka pystyvät elättämään itsensä, jos he eivät ole jatkuvan paineen alla, tutkija sanoo.
Hän ei laske tähän ryhmään Arabiemiraatteihin suunnanneita oligarkkeja, joilla on siellä luksusasunnot ja omat yritykset ja jotka yhä pitävät siteitä yllä Venäjään.
Venäjän varjo toisinajattelijoiden yllä
Tutkija Zavadskayan mukaan venäläiset toisinajattelijat eivät ole turvassa missään. Jotkin heitä vastaanottaneet maat tekevät yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa vaihtaen tietoja tulijoista ja jopa auttaen palauttamisissa, hän sanoo.
Äärimmäisissä tapauksissa Venäjän hallinto on suoraan hyökännyt venäläisaktivisteja ja -toimittajia vastaan. Venäläistoimittaja Elena Kostjutshenko kertoi äskettäin epäilevänsä, että hänet yritettiin myrkyttää Saksassa viime vuoden lokakuussa junamatkalla hänen vierailtuaan Ukrainan lähetystössä. Saksan viranomaiset tutkivat tapausta.
Eva Rapoport ei tiedä yhtään viimeaikaista tapausta Turkissa, jossa venäläisiä toisinajattelijoita olisi uhkailtu tai ahdisteltu.
– Olen itse ollut Turkissa jo vuodesta 2020. En ole koskaan kokenut minkäänlaista uhkaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä voisi olla, hän sanoi.
Uusimmat
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
23:24
DR: Merikaapelien hajottamisesta epäillyn laivan ankkuri näyttää vaurioituneen
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
Lataa lisää