HJK pelasi viime vuonna likimain nappikauden ja voitti kotimaassa tuplamestaruuden sekä selviytyi historiallisesti ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.
Tällaisen menestyksen jälkeen olisi helppo tyytyä tekemään asiat samalla tavalla kuin edelliskaudella ja toivoa menestyksen toistuvan.
Klubissa ei kuitenkaan ole sorruttu tällaisiin harhakuvitelmiin. Sen sijaan joukkueen valmennustiimi on päävalmentaja Mika Lehkosuon johdolla tehnyt hartiavoimin töitä läpi talven: analysoinut edelliskauden sekä kehittänyt harjoittelua ja pelaamista tavoitteenaan edellisvuotta parempi HJK.
- Olemme koko talven prässänneet niin ylhäältä kuin mahdollista, jotta sitä ei tarvitse kesällä harjoitella. Tiedostamme kyllä, että siksi meille on tehty omiin paljon maaleja. Nyt meidän pitää löytää tasapaino syvän ja korkean prässin kanssa, Lehkosuo sanoo.
Viime vuonna HJK puolusti europeleissä erittäin syvältä ja passiivisesti. Kuten jokainen jalkapalloa seuraava tietää, se tuotti erinomaisia tuloksia. Lehkosuo tiimeineen ei kuitenkaan halua jäädä kiinni tällaiseen ajatteluun.
-. Haluamme saada pelaamisemme selkeämmin erirytmisyyttä niin puolustettaessa kuin hyökätessä, Lehkosuo kertoo.
Tätä ajatellen pelaajistoa on muokattu paremmin tällaiseen pelaamiseen sopivaksi ja harjoittelua sitä tukevaksi.
- Olemme keskittyneet kaikessa harjoittelussamme dynaamiseen pelaamiseen. Olemme myös etsineet tietoisesti viimevuotista dynaamisempia pelaajia.
- Haluamme siten kasvattaa pelinopeuttamme sellaisissa hetkissä kun se on tarpeellista. Tämä ei siis tarkoita missään nimessä päätöntä ryntäilyä, Lehkosuo korostaa.
Suomessa pelinopeus ymmärretään usein väärin, ja sitä yritetään myös sen takia toteuttaa väärin. Veikkausliigassa näkee aivan liikaa jatkuvaa hyökkäysvaiheen eteenpäin puskemista tilanteissa joissa se ei ole järkevää. Puolustettaessa taas lähdetään ulos omilta pelipaikoilta väärillä hetkillä ja puolustetaan Palloliiton termein positiivisesti eteenpäin. Kun kaksi joukkuetta tekee näin, on pelaaminen kaoottista ja kontrolloimatonta, ja lopputuloksen määrittää sattuma. Jos vastassa taas on laadukkaasti pelinopeuttaan kontrolloiva joukkue, kuten europeleissä usein on, on voittaminen vaikeaa jos ei jopa mahdotonta.
Isoin asia monirytmisyys
HJK:ssa ymmärretään pelinopeus täysin eri tavalla. Joukkue pyrkii hyökätessä ensin luomaan tilaa kuten viime kaudellakin, mutta sitten hyödyntämään sitä entistä nopeammin, ja puolustettaessa prässäämään ajoittain yhtenäisesti viime vuotta ylempää.
- Tämä (monirytmisyys) oli isoin asia, jossa hävisimme vastustajillemme Eurooppa-liigassa. Ero oli niin suuri, että sitä ei kurota umpeen 2-3 kuukaudessa, mutta joskus työ on aloitettava. Toivottavasti asia on 2-3 vuoden päästä parantunut ja valunut alaspäin myös reservijoukkueeseen ja akatemiaan.
- Siihen tarvitaan paljon taktista osaamista ja kykyä liikkua jalkapallokentällä. Ei siis mitään yleisurheiluvalmennusta ja –fysiikkaa, vaan liikekuvamallin ylläpitoa ja kykyä muuttaa askeltiheyttä. Japanilainen Atom Tanaka on tässä erinomainen esimerkki muille. Olemme näyttäneet paljon hänen liikkumistaan videolta muille pelaajille, Lehkosuo kertoo.
Dynaamisuus ja monirytmisyys toistuvat Lehkosuon puheessa jatkuvasti. Veikkausliigaa HJK tulee hallitsemaan joka tapauksessa, mutta ensi kesän europelit näyttävät sen miten hyvän siirtymävaikutuksen valmennustiimi on saanut aikaan.