Leijonan ampumisen järjestänyt metsästäjä ei koe tehneensä mitään väärää

cecil leijona zimbabwe
Cecil-leijona kuvattuna Zimbabwessa. Arkistokuva.EPA
Julkaistu 31.07.2015 17:42

MTV UUTISET - reuters - afp

Cecil-leijonan ampumisen järjestänyt zimbabwelaismetsästäjä Theo Bronkhorst ei usko toimineensa väärin järjestäessään yhdysvaltalaisen Walter Palmerin metsästysretken.

Bronkhorstin mukaan hänelle oli sokki huomata, että Cecilillä oli seurantapanta.  

Cecilin tapaus on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota. Yhdysvaltalainen hammaslääkäri Palmer ampui Cecil-nimellä tunnetun, Oxfordin yliopiston seurantapantaa kantaneen leijonan noin kuukausi sitten Zimbabwessa. Cecil oli yksi Zimbabwen vanhimmista ja kuuluisimmista leijonista.  

Cecil houkuteltiin luonnonsuojelualueen ulkopuolelle syötillä. Sitten sitä ammuttiin jousella, mikä ei kuitenkaan tappanut eläintä. 40 tunnin jäljityksen jälkeen Cecil tapettiin ampumalla.  
Palmer on saanut sekä tappouhkauksia että vihapostia sosiaalisessa mediassa.

Hän on puolustautunut sanomalla, että hän palkkasi ammattilaisoppaat, jotka vakuuttivat metsästyksen olevan laillista. Palmerin on kerrottu maksaneen 50000 dollaria (noin 47500 euroa) Cecilin ampumisesta.  

Bronkhorst kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle puhelimitse perjantaina.  

– En koe tehneeni mitään väärää. Asiakas pyysi minua järjestämään hänelle metsästyksen, ja me ammuimme iäkkään urosleijonan, jonka uskoin olevan liian vanha lisääntymään. Sekä minulle että asiakkaalle oli suuri järkytys huomata seurantapanta, koska emme olleet nähneet sitä ennen ampumista, hän sanoi.  

Bronkhorst sanoi, että pannan jättäminen ampumispaikalle oli häneltä "typerää ja ajattelematonta."

Edessä oikeuskäsittely - ehkä Palmerillekin

Bronkhorstia syytetään oikeudessa siitä, ettei hän estänyt laitonta metsästystä. Oikeudenkäynti on tarkoitus järjestää ensi viikolla.  

Bronkhorstin mukaan heillä oli lupa jousimetsästykseen ja leijonan ampumiseen, ja kaikki meni sääntöjen mukaisesti. Hän ei usko saavansa vankeusrangaistusta.  

– Koko tapaus on kasvanut suhteettoman suureksi sosiaalisessa mediassa. Uskon, että kyseessä on juoni, jonka tavoitteena on kieltää kaikki metsästäminen ja erityisesti leijonanmetsästys Zimbabwessa, hän sanoo AFP:lle.  

Zimbabwe vaatii myös minnesotalaisen Palmerin luovuttamista. Ympäristöministeri Oppah Muchingur sanoi maan vetoavan USA:n viranomaisiin, jotta Palmer luovutettaisiin Zimbabween vastaamaan laittomasta teostaan.  

Muchingur kuvaili Palmeria "ulkomaalaiseksi salametsästäjäksi".

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat ilmoittaneet alkavansa tutkia leijonan ampumista. Maan sisäministeriön alaisuudessa toimiva kala- ja villieläinten suojelupalvelu on pyytänyt Palmeria ottamaan välittömästi yhteyttä virastoon. Mies on toistaiseksi pysytellyt piilossa julkisuudelta.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat