Vetoja verkon läpi, käsimaaleja, hylkäämättä jääneitä potkumaaleja ja korkeita maaleja…. Mitä korkeammat panokset ovat, sitä pahemmalta väärä tuomio tuntuu. MTV Urheilu listasi kiekkohistorian varrelta kiistanalaisia osumia SM-liigasta, NHL:stä ja MM-kisoista.
USA johti Phil Kesselin ja Tom Gilbertin maaleilla vuoden 2008 MM-kisojen välisarjan ottelua Kanadan Halifaxissa, kun Suomi sai mahdollisuuden kavennukseen ylivoimalla.
Hyvin liikkuva puolustaja Ville Koistinen pääsi laukomaan paraatipaikalta, ja hetken kuluttua kiekko olikin maalissa.
Mutta miten se oli sinne päätynyt?
USA:n tulisieluinen valmentaja John Tortorella huusi pää punaisena, mutta venäläistuomarien päätös ei horjunut, eikä ruotsalainen videotuomari Peter Anderssonkaan puoltanut maalin hylkäämistä.
Hidastuskuvasta näkyi, että kiekko menee maaliin sivuverkon kautta.
– Tortorella taisi olla ainakin videoklipin perusteella ainoa, joka huomasi heti, ettei se ollut maali. En sitä itsekään tajunnut, kun katsoin jäähän laukoessa, Koistinen muistelee tilannetta MTV Urheilulle.
– En ole kyllä ikinä toista kertaa ampunut kiekkoa verkon läpi. Kai silloin oli nuori ja vahva. Nyt olen enää ja.
LUE MYÖS: NHL listasi varaustilaisuuden kärkinimet: Anton Lundell paras suomalainen
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Koistisen "maali" nosti Leijonien henkeä, ja Suomi voitti lopulta ottelun Tuomo Ruudun maalilla 3–2. Turnaus päättyi 4–0-voittoon Ruotsista pronssiottelussa.
– Olin aivan varma, että kiekko oli maalissa, joten katsoin tilanteen vain kerran, videotuomari Andersson kertoi YLE Urheilulle.
Andersson kyllä katsoi tilanteen myöhemmin ja huomasi virheensä, mutta se oli liian myöhäistä. Hänet hyllytettiin räikeän väärän päätöksen takia.
Mutta ei se kiekkohistorian ainoa väärä päätös ollut tärkeässä paikassa. MTV Urheilu kokosi yhteen mieleen painuneita kyseenalaisia maaleja.
LeClairkin ampui verkon läpi
Stanley Cupin Itäisen konferenssin avauskierroksen ottelu Philadelphia Flyersin ja Buffalo Sabresin välillä. Flyersin väkivahva John LeClair tykittää kiekon Dominik Hasekin vartioiman maalin sivuverkon läpi ja alkaa tuulettaa arasti. Hänkään ei aluksi tajunnut, että kiekko on maalissa.
Kyseinen tilanne on katsottavissa pääkuvan videolta.
LUE MYÖS: Kärpistä tuttu kuvio siivitti Mikko Leinosen NHL-ennätykseen 38 vuotta sitten – vain Wayne Gretzky pystynyt samaan: ”Olisin pystynyt tekemään lisääkin”
Kunnon protestointi alkoi vasta viitisen minuuttia myöhemmin, kun urheilukanava ESPN alkoi pyörittää hidastusta, josta näkyi selkeästi mitä tapahtui. NHL:n sääntöjen mukaan maalia ei voinut enää mitätöidä. Ottelun videotuomareilla ei ollut samaa kuvaa käytössä kuin urheilukanavalla.
Flyers voitti ottelun 2–1 ja meni sarjassa 2–0-johtoon. Flyers eteni lopulta kakkoskierrokselle voitoin 4–1.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Flamesilta vietiin Stanley Cup
Calgary Flamesilla oli mahdollisuus katkaista sarja kutospelissä Stanley Cupin finaalissa vuonna 2004 Tampa Bay Lightningia vastaan.
Peli oli tasan 2–2 kolmannessa erässä, kun Flamesin Martin Gelinas sai loistopaikan läheltä, mutta Nikolai Habibulin sai venytettyä patjansa eteen. Tilannetta ei koskaan tarkasteltu videolta, vaikka jälkeenpäin hidastukset näyttivät, että kiekko olisi ollut maalissa.
Jos maali olisi hyväksytty ja lukemat pysyneet siinä, Miikka Kiprusoff, Ville Nieminen ja Toni Lydman olisivat juhlineet Stanley Cupia. Nyt Lightning vei pelin ja vielä perään seitsemännenkin ottelun.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Hullin luistin maalivahdialueella
Dallas Starsin Ed Belfour ja Buffalo Sabresin Hasek olivat huippuvireessä vuoden 1999 Stanley Cupin kuudennessa finaalipelissä. Stars johti sarjaa 3–2, ja sillä oli mahdollisuus viedä mestaruus. Peli venyi kuitenkin lukemissa 1–1 kolmanteen jatkoerään.
Jatkoaikaa oli pelattu 14.51, kun syntyi kenties NHL-historian kiistanalaisin maali.
Starsin maalitykki Brett Hull ajoi kovaa Hasekin maalille, ja kiekko pomppi hänen luistimestaan sisään. Siihen aikaan maali piti hylätä, jos edes osa pelaajan luistimesta on maalivahdinalueella. Tämä kuitenkin hyväksyttiin.
Tuomion ansiosta Dallasin Jere Lehtisestä tuli Stanley Cupin voittaja. Hän hakkautti jalkaansa voiton kunniaksi Stanley Cup -tatuoinnin.
Janeckyn korkea maila…
Otakar Janecky ratkaisi Jokereille vuonna 1994 SM-kullan TPS:ää vastaan tilanteesta, joka olisi ollut helppo tuomita korkeaksi mailaksi. Niin ei päätuomari Seppo Mäkelä kuitenkaan tehnyt.
Jokerit vei mestaruuden viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa jatkoajalla lukemin 3–2.
TPS:n Esa Keskinen sanoi myöhemmin Ylelle, ettei hän pystynyt pitämään tilanteessa Janeckyn mailaa, koska se oli niin korkealla.
– Siihen aikaan sai vielä vähän kahvata ja Janecky oli hallussani puolen metrin päässä. Hän löi kiekon ilmasta sisään ja se oli saletisti korkea maila, Keskinen kuvaili.
– Yleisö hyppäsi samalla hetkellä jäälle ja tuomarina ollut Mäkelän Seppokin taisi olla ensimmäistä kertaa urallaan hieman sekaisin. Huvitti se, että juhlat alkoi saman tien, kun me vielä odotimme aloitusta keskialueelle.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
…ja Jasun korkea maila
Tapparan Juhani Jasusta tuli 2010-luvun Janecky – sillä erotuksella, että hän otti kiekon maalia edeltäneessä tilanteessa purkukiekon haltuun korkealta näyttäneellä mailalla.
Jasun 2–1-osuma KalPaa vastaan vuoden 2017 finaaleissa jäi voittomaaliksi (3–1).
Jasu pääsi ääneen perinteisessä juhlinnan jälkeisessä suorassa radiopuhelussa.
– Niin, siinähän oli se vähän... puolikorkea maila, Jasu heitti Radio Suomipopilla.
Peltonen tasoitti, tuomari hylkäsi
Vuoden 1999 MM-finaali pelattiin erikoisen järjestelyn takia kaksiosaisena. Ruotsi oli voittanut avausfinaalissa Suomen 1–0, ja toinenkin ottelu oli vähämaalinen.
Ruotsi oli saamassa rangaistuksen, kun Ville Peltonen leipoi kiekon taitavasti rystyltä maaliin. Päätuomari Alex Dell kuitenkin hylkäsi maalin, koska hänen näkemyksensä mukaan ruotsalaispelaaja oli koskenut kiekkoon aiemmin ja peli piti katkaista.
– Tietysti sellaisessa tilanteessa käy paljon ajatuksia läpi, mutta tunteelle ei saa antaa valtaa. Pitää vaan jatkaa pelaamista, Peltonen kuvaili tunteitaan MTV Urheilun jutussa.
Suomalaispelaajien päät olivat hieman pyörällä ottelun jälkeen. Peli päättyi 0–0, mutta Ruotsi juhli mestaruutta.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Naisleijonilta vietiin MM-kultamitali
Suomen naisten maajoukkue juhli jo maailmanmestaruutta, kun Petra Nieminen iski jatkoaikamaalin USA:n verkkoon finaalissa 2019. Niin vain saksalainen videotuomari Manuela Gröger-Schneider hylkäsi osuman, ja USA vei mestaruuden lopulta voittomaalikisassa.
Niemisen osuman videotarkistukseen kului aikaa 12 minuuttia ja 11 sekuntia. Tuomarit totesivat, että Jenni Hiirikoski oli häirinnyt maalivahti Alex Rigsbytä sääntöjen vastaisella tavalla ennen kiekon laukomista maaliin, vaikka kontakti tapahtui maalivahdinalueen ulkopuolella.
Hopeakin oli loistava saavutus Suomen maajoukkueelta, mutta kyllä kulta olisi kotijoukkueelle kuulunut.
"Raksilan Maradona" iski ratkaisun
Kärppien Pasi Nielikäinen sai tililleen ratkaisumaalin toisessa jatkoerässä vuoden 2003 pudotuspelien välierissä Jokereita vastaan.
Tosiasiassa viimeisenä kiekkoon koski Kärppien liukas hyökkääjä Pekka Saarenheimo, joka heitti kiekon maaliin Kari Lehtosen taakse ajassa 90.57. Hän sai leikkisen lempinimen "Raksilan Maradona".
Päätuomari Markku Kruus tarkisti tilanteen videolta, mutta hän hyväksyi sen videotuomarin annettua näkemyksensä. Kärpät eteni sinä keväänä finaaliin asti.
Nielikäinen kieltäytyi maalintekijän kunniasta, ja lopulta pelin jälkeen maalintekijäksi merkittiin Henrik Juntunen. Väärin meni sekin.
– Kyseessä oli käsisyöttö. Sääntökirjan mukaan maalia ei saa silloin hyväksyä. Näin näkivät pelaajani ja luotan heidän näkemykseensä, Jokereiden valmentaja Raimo Summanen jyrisi Helsingin Sanomissa.