Leijonien kärsimä oikeusmurha USA-ottelussa vain jäävuoren huippu – salliva tuomarilinja puhuttaa MM-kisoissa : "Aika roiseja taklauksia"

50646923 (1)
Clayton Keller kampesi Juhani Tyrväisen takaapäin kumoon. Ei jäähyä. Lehtikuva
Julkaistu 14.05.2019 15:52
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Jääkiekon MM-kisoissa on pelattu vasta kymmenen ottelua, mutta tuomaritoiminta on ehtinyt nousta keskustelunaiheeksi. Leijonien ja USA:n ottelun lopun kyseenalainen tuomio ei ole ainoa puhuttanut asia. Kaukalossa on sallittu yllättävän vapaamielisiä otteita. 

MM-kisojen kymmenessä ottelussa on jaettu yhteensä 144 kahden minuutin jäähyä. Eniten kakkosia on ottanut Tshekki, kolmessa pelissä yhteensä 17.

Suomi on pelannut kurinalaisesti, sillä se on ottanut kolmessa pelissä vain viisi kakkosta. 

Eniten tilastoista paistaa läpi, ettei viiden minuutin rangaistuksia ole annettu kuin yksi. Itävallan Patrick Peterin taklaus oli niin törkeä, ettei sitä voinut olla huomioimatta. Hän sai teostaan 5+20 minuutin rangaistuksen ja yhden ottelun pelikiellon

Sen sijaan moni tilanne on livahtanut läpi tuomarien sormien. Suomalaisia kirpaisee eniten USA-ottelun jatkoajan tapahtumasarja, jossa Clayton Keller veti takaapäin jalkapyyhkäisyllä luitimet alta Juhani Tyrväiseltä

LUE MYÖS: Kaapo Kakko poseeraa tuoreessa somekuvassaan kuin päällikkö – edes Googlen laskuri ei pysy Leijonien supertähden suosion perässä!

Jatkotilanteesta Dylan Larkin iski 3–2-voittomaalin. Tuomarikamera paljastaa selvästi, että tilanne oli täysin tuomari Jevgeni Romaskon näkökentässä. 

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen oli samoilla linjoilla kuin Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen, joka syytti tuomaria pelkuriksi.  

– Tyrväinen pääsi kinastelussa ihon alle. Se oli törkeä jalkapyyhkäisy, Sihvonen sanoi.  

– Tuomari varmasti toivoi, ettei tilanteesta tule maalia, Sihvonen sanoi. 

MM-kisojen alkua ei voi ainakaan syyttää tunteen puuttumisesta, kuten Slovakian ja Kanadan ottelu osoitti. 

Alla olevalla videolla Patrick Peterin pelikiellon aiheuttanut taklaus. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

"Peli muuttunut"

IIHF on linjannut, että varsinkin myöhästyneisiin ja päähän kohdistuneisiin taklauksiin puututaan rajulla kädellä. Rajanveto on kuitenkin vaikeaa, koska näyttävät taklaukset halutaan kuitenkin säilyttää pelissä. 

Tuomariuransa lopettanut Hannu Henriksson naureskelee päässeensä vaiheeseen, jossa hän pystyy seuraamaan otteluita muutenkin kuin tuomarin näkökulmasta. 

– Mailarikkeisiin on puututtu, mutta kieltämättä aika roiseja taklauksia ollaaan nähty, Henriksson tuumii. 

LUE MYÖS: NHL-tähti Gabriel Landeskog liittyy mukaan Ruotsin MM-joukkueeseen – jo 19. vahvistus taalaliigasta

– Mutta ei meikäläinen niitä systeemejä linjaa. Peli on ollut kuitenkin kaiken kaikkiaan viihdyttävää. 

Henriksson muistuttaa, että myöhästyneisiin taklauksiin on syytä puuttua tarkasti. 

– Peli on muuttunut rajusti fyysisempään ja nopeampaan suuntaan verrattuna omiin peliaikoihin, kaikkiaan 637 SM-liigan runkosarjaottelua pelannut peruspakki sanoi. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

7.10305168 (1)

Tshekin Jakub Voracekilla ja valmentaja Milos Rihalla on asiaa tuomarille. 

IIHF:n tuomarijohto vaihtui

Venäläinen Kostantin Komissarov työskenteli pitkään IIHF:n tuomaripomona MM-kisoissa. Hänen tehtäväänsä jatkoi viime vuoden talviolympialaisten jälkeen pitkän linjan sveitsiläistuomari Danny Kurmann

IIHF:n sääntökirja on pysynyt sinänsä samana, mutta painotuserot vaihtelevat. Tuomarit saapuvat kisapaikalle 2–3 päivää ennen turnauksen alkua, ja heille pidetään perusteellinen preppauspalaveri. 

MM-kisojen tuomaristo koostuu pitkälti ryhmästä, joka on viheltänyt kauden aikana CHL-otteluita. Suomesta ovat mukana päätuomareina Mikko Kaukokari ja Aleksi Rantala sekä linjatuomareina Lauri Nikulainen ja Hannu Sormunen

LUE MYÖS: "Ihan uskomatonta" – Kaapo Kakkoa pienestä pitäen seurannut valmennusässä hämmästelee superlupauksen temppua

Uransa lopettanut Timo Favorin on kaikkien aikojen eniten otteluita viheltänyt tuomari SM-liigassa. Vuoden 2006 olympiakisoissakin viheltänyt Favorin muistuttaa, ettei tuomarikuntakaan hiisku omiaan asioitaan julki kovin vahvasti – varsinkaan turnauksen aikana. 

– Omat joukot tekevät kuitenkin johtopäätöksiä, ja turnauksen lopussa siellä viheltävät parhaat, Favorin muistuttaa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

1.01189140

Hannu Henriksson tuomitsi Ruotsin ja Kanadan ottelun Prahan MM-kisoissa 2004. 

Kameroita ja kielikysymyksiä

Onko tuomareilla MM-kisoissa erilainen lähtötilanne kuin esimerkiksi SM-liigapeleissä? 

Kahdet MM-kisat tuominnut Henriksson muistelee tilannetta palaverissa ennen Prahan MM-kisoja vuonna 2004. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

– Sanottiin, että siellä on sitten runsaasti telkkarikameroita seuraamassa liikkeitä. Se aiheutti pientä stressiä, Henriksson naurahtaa. 

Henriksson suhtautuu hieman ristiriitaisesti videotuomioiden yleistymiseen. Maalitilanteet on hänen mielestään tärkeä tarkistaa videolta.

LUE MYÖS: NHL-asiantuntija täräyttää: Kaapo Kakon ja Jack Hughesin vertailu ei ole reilua – ”Kakko voisi pelata tänä päivänä NHL:ssä ja olla hyvä!”

– Ennen tuomarin persoona oli isommassa osassa. Nyt jokainen tilanne pilkotaan digitaalisesti osiin, Henriksson sanoi. 

Favorin nostaa esiin kielikysymyksen. MM-kisoissa yksittäisen ottelun tuomarit voivat olla kaikki eri maista, mikä voi vaikeuttaa ymmärtämistä meluisassa hallissa, intensiivisessä tilanteessa. 

– Kun soitetaan ylös, sielläkin voi olla eri kansallisuuksia, Favorin muistutti. 

Tuoreimmat aiheesta

MM-jääkiekko