Golf on suosittu harrastus monille kiekkoihmiselle, mutta Oskar Osalalle laji on paljon enemmän kuin hauskaa ajanvietettä. Osala, 32, vaihtoi kiekkokäsineet golfhanskoihin ja aloitti toisen kilpauran. Voisiko hän olla joskus maajoukkuepelaaja toisessakin lajissaan?
Espanjan etelärannikolla asuva Oskar Osala harkitsee ja puntaroi asioita tarkkaan, mutta koronaviruksen iskiessä hän teki ison virhearvion. Osala matkusti Espanjasta Suomeen ja jätti golfbäginsä kotiin.
LUE MYÖS: Oskar Osala jätti rakastamansa jääkiekon vain 31-vuotiaana – kertoo nyt kovan ratkaisunsa taustat
Suomen visiitistä tulikin vähän pidempi, kun koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset venyivät kuukausien mittaisiksi.
Pelaamaan oli kuitenkin päästävä, ja onneksi Osalalla oli varastossa rautakolmonen, wedge ja putteri. Pelikaverilta hän sai lainaksi rautakasin.
Kyllä sillä pelimies kentän kiertää. Pääasia, että pääsee pelaamaan. Ja silläkin varustuksella hän on pelannut yhdeksän reikää tulokseen +1.
Golf on nyt iso osa jääkiekkokaukaloista tutun persoonan elämää.
– Voin todella hyvin. On hienoa, kun herää aamulla täynnä intoa. Tunne on sama kuin lätkäuralla parhaimmillaan, Osala sanoo niin, että ilo tunkee läpi puhelimen luurin.
Golfin ja jääkiekon avioliitto
Golf ja jääkiekko eivät ole salarakkaita: jääkiekkoilijat ovat maailman sivu rentoutuneet golfkentillä ja monet golfaajat pitävät jääkiekon seuraamisesta.
Esimerkiksi Patrik Laineen golfharrastus on saavuttanut laajaa julkisuutta. Ex-pelaajista Teemu Selänne viihtyy erittäin hyvin väylillä. Jeremy Roenick, Marty Turco ja Brett Hull ovat kilpailleet kovatasoisilla kiertueilla. NHL-tuomari Garret Rank on huipputason amatöörigolfari, jolla arvioidaan olevan lahjoja jopa PGA-kiertueelle asti.
Osala aloitti golfin pelaamisen jo 20 vuotta sitten. Laji imi mukaansa niin tiiviisti, että jalkapallo jäi pois harrastusvalikoimasta.
Pallon lyöminen tuntui hienolta. Pienen ja kovan pallon sai matkaan, kovaa, pitkälle ja kauniissa kaaressa.
– Palloa pystyi kontrolloimaan pitkällä matkalla. Se oli kiva haaste ja tuottaa edelleen suurimmat kiksit.
Myöhemmin golfista on avautunut uusia, kiehtovia puolia: lähipeli, pelistrategia, kilpaileminen, kamppailu kenttää ja itseä vastaan sekä luonnossa liikkuminen.
Ja herrasmiesmäisyys. Golfkentillä ei kuulla samanlaista ”trash talkia”, kun jääkiekko-otteluissa maalinedusnujakoissa ja vaihtoaitioiden välillä.
– Tuntuu, että mitä suurempi kisa, sitä kohteliaampaa käytös on. Se on tosi hieno tapa.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
"Pakko oppia rauhoittumaan"
Osala asui viime talven Espanjan etelärannikolla, jossa hän osallistui kovatasoiselle Costa del Solin ammattilaiskiertueelle Gecko Tourille, johon ovat myös amatöörit tervetulleita. Kiertue on kuin tehty Osalalle, jota aikataulutettu kiertue-elämä ei enää juurikaan kiinnosta.
Gecko Tourin parhaat pelaajat ovat Challenge Tour -tasoisia ja heikoimpien tasoitus on kymmenen tienoilla. Osalan paras kilpailu oli kiertueen päätöskisa, jossa hän sijoittui 13:nneksi.
– Uskomatonta, että tuollainen juuri minulle sopiva kiertue on olemassa. Saan herätä joka yö omasta kodista ja kilpailla kunnon kisoissa ilman tasoituksia.
Osala kuvailee itseään ylivilkkaaksi luonteeksi, jonka on ollut ajoittain vaikea keskittyä. Golf sen sijaan vaatii raudanlujia hermoja ja hyvää keskittymiskykyä.
Miten se yhtälö ratkaistaan?
– Ajattelen asian niin, että minun on ollut pakko oppia rauhoittumaan. Kun päässä alkaa myllertää liikaa, pitää vaan vetää henkeä. Lätkässä voi alkaa yrittää kovempaa, mutta golfissa siitä ei ole kuin haittaa.
Jääkiekossa valmentaja avaa taktiikkasuunnitelmansa pelaajille pukukopissa ottelun alla. Golfissa pedantti Osala tekee oman "pelikirjansa" valmiiksi jokaiselle väylälle.
Yksilölajiin siirtyminen ei ole ollut ongelma, sillä Osala sanoo eläneensä varsinkin KHL:ssä yksilöurheilijan mentaliteetilla.
– Kun lyö numerolapun rintaan, muuttuu touhu aika lailla totisemmaksi kuin klubin torstaikisoissa.
"En pidä kaaoksesta"
Jääkiekkoilijat ovat pitkälyöntisiä superdraivaajia, jotka pamauttavat pallon tiiltä ulkoavaruuteen asti, mutta suunta on hakusessa. Se on stereotyyppinen kuva kiekkoilijagolfaajasta, joiden swingi muistuttaa rajua siniviivalämäriä.
Osala aloitti golfin niin nuorena, että kroppa taipuu luontevasti taakse, eikä lyönnissä ole turhaa puristamista.
– Tuo mielikuva pitää siinä mielessä paikkansa, sillä olen kyllä pitkälyöntinen. Väyläosumien prosentti on vähän yli 50, kun haluaisin, että se on yli 60.
Jääkiekossa peli soljuu jopa kaaosmaisesti päästä päähän, kuten valmentaja Mikko Manner on usein sanonut. Peli tuo eteen odottamattomia tilanteita.
Niitä tulee golfissakin, mutta seuraavaa siirtoa voi miettiä ja pohtia, millä mailalla pallon saisi kangasmetsästä parhaiten takaisin väylälle.
– Sikäli golf on minulle parempi laji kuin jääkiekko. En pidä kaaoksesta.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Suomen paitaan seniorikisoissa?
Osala sanoo löytäneensä peliin hyvän tasaisuuden. Hän on kehittynyt erityisesti puttipelissä, josta on yllättäen tullut hänen vahvuutensa.
– Voi olla, että jos vuoden päästä kysytään, vahvuus onkin joku muu.
– Se on vähän kuin Miljoonasateen biisissä 506 ikkunaa. Kun näyttää, että ikkunat ovat puhtaat, joku onkin taas likainen. Olen oppinut ymmärtämään, että tässä lajissa ei ole koskaan valmis.
Vaasan Sportin kasvatti on tottunut puristamaan loppuun asiat, joihin hän ryhtyy. Oli sitten kyse jääkiekosta, fysiikkatreenistä, ruokavaliosta tai golfista.
Hän ei aio tyytyä pelailuun, vaan mieli vetää ensi talvellakin Gecko Tourin kisoihin. Tasoituksella yksi operoiva Osala ei haaveile ammattilaisuudesta, mutta amatöörikisoissakin riittää tavoitetta.
– Lyhyen ajan tavoitteita ei ole, mutta olisi joskus hienoa edustaa Suomea seniorien arvokisoissa, jääkiekossa kahdet MM-kisat ja yhdet olympiakisat käynyt Osala sanoo jämäkästi.
Monien lopettaneiden jääkiekkoilijoiden paino kasvaa nopeasti, mutta Osalalle kävin golfin takia päinvastoin. Kropasta lähti lisääntyneen kävelyn ja vähentyneen lihaskuntoharjoittelun takia seitsemän kiloa, mutta korona-aikana ne ovat tulleet takaisin ja kisapaino on KHL-aikojen 110 kiloa.
Ei ihan normikaava, mutta Osala on muutenkin tottunut hiihtelemään omia latuja – tai pikemminkin väyliä.
– Voin paljon paremmin, kun on vähän lihasta luun päälle. Lihasmassaa on nyt enemmän kuin tarvitsen, mutta haluan kasvattaa reserviä 70–80-vuotiaaksi. Aion pelata golfia hautaan asti.