Norjan maastohiihtomaajoukkue matkaa ensi viikolla korkean paikan leirille Italian Val Senalesiin, mutta yksi on joukosta poissa.
Norjan hiihtoliitto ilmoitti lauantaina, että dopingkärystään kertonut Therese Johaug ei lähde Italiaan.
- Johaug keskittyy harjoitteluun ja haluaa olla rauhassa, liitto tiedotti.
- Tämä on viisas päätös. Tuemme Theresen päätöstä tässä vaikeassa tilanteessa, maajoukkuepomo Vidar Löfshus täydensi.
Olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari Johaug kertoi torstaina jääneensä kiinni klosteboli-steroidista. Syynä on hänen mukaansa haavanhoitovoide, jolla hän oli hoitanut auringon polttamia huuliaan korkean paikan leirillä Italiassa.
"Asiaa ei ole perattu loppuun"
Johaugia ei ole asetettu kilpailukieltoon, ja asia on kummastuttanut hiihtopiireissä. Norjan antidopingtoimikunnan asianajajan mukaan Johaugia ei voi vielä asettaa kilpailukieltoon, koska asiaa ei ole perattu loppuun asti.
- Emme ole asiassa (kilpailukieltoon asettamisessa) vielä niin pitkällä. Norjan antidopingtoimikunta tutkii parhaillaan tapausta, asianajaja Niels R. Kiär lausui norjalaislehti VG:lle.
Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis painotti Hufvudstadsbladetille, että Johaugin pitäisi ehdottomasti olla jo kilpailukiellossa.
- On Norjan antidopingkomitean velvollisuus asettaa Johaug kilpailukieltoon. Hänen käyttämänsä valmiste ei ole niitä aineita, jotka tarvitsisivat erillistä arviointia. Se on anabolinen steroidi.
Ylen haastatteleman urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan FIS:llä on oikeus valittaa Johaugin tapauksesta Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), koska hiihtäjälle ei ole langetettu väliaikaista kilpailukieltoa.
- Sekä FIS että Wada (Maailman antidopingtoimisto) voivat viedä asian kiireellisenä CAS:lle ja pyytää, että CAS määrää väliaikaisen kiellon. FIS ei voi suoraan hypätä Norjan ADT:n jakkaralle ja määrätä kilpailukieltoa, Rauste sanoi Ylelle.