Lenita Lehtosen viikko on mennyt kännykkää tuijotellessa. Syynä siihen on Uudenmaan TE-toimistolta tullut tekstiviesti, jolla uhataan työnhaun katkeamisella, jos toimisto ei saa Lehtoseen yhteyttä seuraavalla yrityksellä perjantaihin 13. lokakuuta mennessä.
Viesti tuli Lehtoselle sen jälkeen, kun hän ei ollut vastannut TE-toimiston soittoon alkuviikolla.
– Tiesin, että minua tavoitellaan viikolla 41. Se tieto on kirjattu omaan kansiooni TE-palveluissa. En vain osannut aavistaa, että asia hoidetaan näin, Lehtonen hämmästelee.
Lehtonen julkaisi asiasta Facebook-kirjoituksen, jossa hän kummasteli, "mitä hyvää sillä saadaan aikaan, että minun tai jokun muun työttömyyskorvaus katkeaa siitä syystä, että minua ei tavoiteta"?
Viestintäasioissa ja viranomaisyhteistyössä Lehtonen ei pidä itseään täysin noviisina – takana on pitkä ura muun muassa viestintätoimiston johtajana ja viestintäkonsulttina. Onpa hän ollut perustamassa vuonna 1990 Porin työtoria, matalan kynnyksen palvelupistettä työnhakijoille ja koulutuksesta kiinnostuneille.
– Nyt istun kotona ja odottelen kiltisti sitä toista ja ainoaa puhelua.
2:07
Muistutusviesteillä on syynsä
– Tämä on meille erinomainen opetus, vastaa MTV Uutisille Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.
Ukkonen ehdottaa, että viestit yksilöidään vastaisuudessa paremmin ja viesti muotoillaan niin selkeäksi, että se antaa asiakkaalle oikean kuvan toiminnasta.
– Tekstiviestit ovat yleensä aina lyhyitä, joten on vaara että ne koetaan "tylyinä". Se on aivan selvää, ettei yhtäkkiä lähetetyillä tekstiviesteillä voida työnhakua katkaista. Ne liittyvät aina aiemmin tehtyyn suunnitelmaan, tapahtumaan tai kellonaikaan, Ukkonen toteaa.
Ukkosen mukaan Lehtosen tapauksessa työnhaun voimassaolopäivä oli määritelty lokakuun 13. päivälle jo kesällä, kun hän ilmoittautui työnhakijaksi. Silloin hänelle toimitettiin kirjallisessa ohjeessa vaihtoehdot yhteydenpitoon: puhelin, sähköposti ja netin Oma asiointi -palvelu. Työnhaun päättyessä toimisto ottaa työnhakijaan yhteyttä.
– Viestin oli tarkoitus olla ystävällismielinen muistutus haun päättymisestä ja tarkoitus selvittää, ovatko aiemmin sovitut jutut työnhaun suhteen voimassa, Ukkonen jatkaa.
Moni pelkää auktoriteettejä jo ennestäänkin
Lehtonen pitää ironisena, että kun toimiston ensimmäinen puhelu tuli, hän istui Frank Martelan pitämässä myötätuntoseminaarissa. Puhelin soi äänettömänä repussa, kun Lehtonen kuunteli seminaarin antia.
– Ei ole turhaa että tällaisia seminaareja järjestetään ja asiasta puhutaan.
Lehtonen korostaa, ettei hän ole tässä tapauksessa huolissaan itsestään.
– Mihin tällaisella viestillä pyritään? Rakentaako tämä siltoja ihmisten välille? Kun tämä on niin epätasa-arvoinen yhteiskunta, moni pelkää auktoriteettejä. Tämä osuu sellaisiin ihmisiin, joilla voi olla aika heikot taidot jo ennestään työhallinnon ja viranomaisten kanssa.
– Missään nimessä ei ole tarkoitus, että hakija yötä myöten on viikon puhelin kädessä, TE-toimiston Ukkonen vastaa.
"Ei tällaista voi vaatia keneltäkään"
Lehtonen kertoo viestin saatuaan ottaneensa yhteyttä TE-toimistoon. Naisen mukaan puhelimeen vastannut virkailija toisti viestin kehotuksen, eli puhelinta olisi pidettävä päällä kaikissa tilanteissa. Myös toisessa seminaarissa, johon Lehtonen oli tiistaina osallistumassa. Lehtonen myöntää, ettei vastannut virkailijalle rakentavasti.
– Ärsytys lisääntyi, kun nainen ei kuullut minua yhtään, vaan sanoi, että pidä puhelin auki seminaarissa. He odottavat enemmän meiltä kuin mihin itse kykenisivät.
TE-toimisto vaati Lehtosen mielestä, että ihmisen on käyttäydyttävä viikon ajan niin erheettömästi, ettei kaksi puhelua voi mennä vahingossa ohi.
– Ei tällaista voi vaatia keneltäkään. Minäkin olen niitä ihmisiä, jotka lähtevät viemään roskapussia ja unohtavat puhelimen kotiin tai lähtevät ulkoiluttamaan koiraa eivätkä huomaa ottaa puhelinta mukaan.
– Toivoisin, että toimittaisiin edes sillä tavalla, mitä kukin voisi itseltään odottaa. Mutta ne, jotka ovat vahvoilla, voisivat olla myötätuntoisempia heikommille.
Johtaja Ukkonen on samoilla linjoilla.
– Minullekin kaikki tärkeät puhelut tulevat, kun olen Bilteman kassajonossa.
Lehtonen toivoisi, että työnhaun katkaisemisella uhkailun sijaan TE-palvelun viesteissä pyydettäisiin ottamaan yhteyttä, jos haluaa jatkaa työnhakua.
– Tai ilmoitettaisiin klikkaamaan oma asiointi -palvelussa kohtaa, haluan jatkaa työnhakua tai työnhakuni on edelleen voimassa.
Ukkonen toistaa, että viestin ohjetta on tältä osin vielä hiottava.
– Asiakas on aiemmin saanut tietoonsa kolme erilaista tapaa, joilla viestiä. Jos hänelle on soitettu, siellä on annettu ohjeet, mihin ottaa yhteyttä. Viestistä pitäisi vastaisuudessa löytyä toimintaohjeet, jos esimerkiksi puhelun tullessa akku on loppunut tai muuta.
Menetettyä työttömyysturvaa ei saa takaisin
Nyt Lehtonen pelkää, että tämänkin haastattelun aikana TE-toimisto soittaa ja työnhaku uhkaa katketa. Mitä se tarkoittaisi?
– Oletukseni on, että ihmisellä ei ole oikeutta työttömyysturvaan, jos hän ei enää ole työnhakija. Hänet heitetään ulos järjestelmästä. Joku kirjoitti Facebookissa, että jos seuraavana päivänä liittyy uudelleen, homma jatkuu. Joskus olen kuullut kahden kuukauden, joskus viikon karenssista.
Ukkonen myöntää, ettei työttömyysturvaa voida maksaa, kun työnhaku on päättynyt.
– Jos asiakas tulee viikon päästä ja sanoo unohtaneensa, ei välipätkää (menetetystä työttömyysturvasta) palauteta, ellei kyseessä ole jokin hallintomenettelyvirhe.
Jos työnhakija on tehnyt valituksen, että henkilökohtainen syy esti jatkamasta työnhakua määräaikana, ei sekään valitus ole kovinkaan usein mennyt läpi valitusasteissa, Ukkonen jatkaa.
"Me emme näitä lakeja täällä tee"
Lehtosen osalta saaga sai toistaiseksi onnellisen lopun. Torstaina iltapäivällä TE-toimistosta soitettiin.
– Homma osaltani kunnossa!
Lehtonen tiedusteli, miksei hän voinut hoitaa asiaa oma-aloitteisesti.
– Virkailijan mukaan on Suomen hallituksen määräys, että TE-toimiston on otettava itse yhteys työnhakijaan. Virkailija jatkoi selittäen, että he eivät näitä lakeja täällä itse tee.
TE-toimisto soittelee Lehtoselle seuraavan kerran vuoden 2018 ensimmäisellä viikolla, jos hän ei sitä ennen työllisty.