SDP:n Lindtman: Hallitus on viemässä Suomea EU:n tarkkailuluokalle

Hallitus - Lindtman
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman pitää Petteri Orpon ja Riikka Purran johdolla päätettyjä kasvutoimia riskinä Suomen julkiselle taloudelle.
Julkaistu 25.04.2025 17:17
Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallituksen päätökset voivat viedä Suomen EU:n alijäämämenettelyyn ja heikentää luottoluokitusta.

Oppositio on pitkin viikkoa kritisoinut hallituksen kehysriihipäätöksiä. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi MTV:n Uutisextrassa, että päätökset voivat viedä Suomen EU:n tarkkailuun.

– Tässä on aito riski, että Suomi voi nyt näiden päätösten jälkeen joutua EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn, Lindtman sanoo.

Alijäämämenettelyssä Euroopan komissio antaa maalle ohjeita ja aikataulun talouden sopeuttamiseen. Menettelyyn voi joutua, jos maan julkisen talouden alijäämä on yli kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Viime vuonna Suomen alijäämä oli noin 4,4 prosenttia, mutta komissio arvioi, että kyseessä oli väliaikainen tilanne. Alijäämän arvioidaan kuitenkin olevan selvästi yli kolme prosenttia myös tänä vuonna.

– Tämän vuoden alijäämästä on tulossa erittäin iso, ja nyt hallitus vielä päätti avata velkahanat rahoittaakseen suurituloisten veronkevennykset. Kyllä tässä todella suurella riskillä hallitus toimii, ja sen riskin kantavat suomalaiset veronmaksajat, Lindtman sanoo.

Katso Antti Lindtmanin koko haastattelu tästä.

Luottoluokitus vaarassa?

Useat jäsenmaat ovat viime vuosina rikkoneet EU:n taloussääntöjä ilman merkittäviä seuraamuksia. Esimerkiksi viime kesänä alijäämämenettelyyn ohjattiin seitsemän jäsenmaata.

Menettelyyn joutuminen voisi silti lähettää markkinoille Suomen kannalta ei-toivotun viestin.

– Ei voi poissulkea sitä, etteikö tällä voisi olla vaikutusta myös Suomen luottoluokitukseen. Tämä tarkoittaisi pahimmillaan kasvavia korkokustannuksia ja sitä kautta lisää alijäämää vielä tulevaisuudessa – puhumattakaan siitä, että sillä olisi vaikutus yritysten rahoituksen hintaan, Lindtman sanoo.

Kansainvälisten luottoluokittajien arviot voivat vaikuttaa valtion rahoituksen saatavuuteen ja hintaan. Suomen luottoluokitus on tällä hetkellä AA+, joka on asteikon toiseksi korkein.
 

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka