Lämpötila kipuaa tänään jälleen hellelukemiin. Jos lenkkiä ei halua jättää väliin, miten siihen pitäisi oikein valmistautua? Laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho antoi vinkkejä Huomenta Suomessa.
Jos nesteytystä alkaa miettiä vasta hellelenkille lähtiessä, on jo myöhässä. Noin 30 asteen lämpötilassa tehtävään urheilusuoritukseen pitäisi alkaa valmistautua jo hyvissä ajoin aiemmin päivällä.
– Jos suoritukseen lähtee pikkuisessa nestevajeessa ja suorituksen aikana hikoilee enemmän kuin (nestettä) ehtii imeyttää, niin nestevaje kasvaa paljon suuremmaksi kuin jos olisi juonut riittävästi etukäteen, Jan Verho totesi lähetyksessä.
Lue myös: Aloittelevan juoksijan tyypilliset virheet – älä pilaa lenkkeilyä heti alkuunsa
– Jokainen voi selvittää, miten hikoilee vaikka punnitsemalla itseään: kuinka paljon menettää painoa tunnin suorituksen aikana? Siitä voi sitten päätellä, että okei, tämän verran hikoilen tunnissa, ja tämän verran minun kannattaa juoda tunnin aikana, jos haluan ylläpitää nestetasapainoa.
Lämpöhalvauksen riski on helteellä urheiltaessa perusterveelläkin aikuisella todellinen. Siihen vaikuttaa myös oma kuntotaso.
– Me ei kaikki olla huippu-urheilijoita. Se kasvattaa sitä riskiä.
Juominen suorituksen aikana on sitä tärkeämpää, mitä pidempään treeni kestää.
– Jos lenkki on puolitoista–kaksi tuntia, kannattaa ehkä juoda jopa jotain urheilujuomaa. Puolen tunnin lenkillä ei välttämättä tarvitse juoda mitään – siinä tulee pikkuisen nestevajetta, mutta se ei haittaa, vaan se voidaan korvata sitten sen jälkeen.
Vaikuttaako nestetankkaus harjoituksesta saataviin hyötyihin? Kannattaako kaupassa tarttua proteiinipatukoihin? Katso koko video ylhäältä.