Terveysriski perusterveellekin: Muista nämä seikat, jos harrastat liikuntaa helteillä

2:03img
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä samaa vesimyrkytyksellä on nestehukan kanssa? Mistä vesimyrkytys tarkalleen ottaen johtuu? Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen vastasi kesäisiin ravitsemusväittämiin Kesämyytit-sarjassa.
Julkaistu 30.05.2024 15:15
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Helle voi olla terveysriski myös perusterveelle työssäkäyvälle aikuiselle. Jos et kuuminakaan päivinä malta pysyä poissa lenkkipoluilta tai kuntosalilta, muista huolehtia ainakin nämä seikat.

Suomessa virallinen helleraja on 25 astetta ja hellevaroitus annetaan, jos päivän korkein lämpötila ylittää 27 astetta ja päivän keskilämpötila nousee jopa 20 asteeseen.

Helle ja etenkin äärimmäinen helle ovat terveysriskejä heille, joilla on jokin perussairaus, mutta monikaan ei tule ajatelleeksi, että helle on terveysriski myös perusterveille työssäkäyville ihmisille.

Kun ulkona on jatkuvasti lämmin, kuluu keholla paljon energiaa siihen, että se yrittää pitää itseään viileänä, kertoo Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus Kesämyytit-sarjan neljännessä jaksossa.

Tästä syystä liikunnan harrastaminen helteisellä kelillä ja etenkin siinä kohtaa, kun helle on jatkunut useamman päivän putkeen, on erityisen riskialtista, kertoo puolestaan THL:n ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren Huomenta Suomessa.

Kyllä kaikkien kannattaa ajoittaa vaikeimmat fyysiset ponnistelut päivän viileimpiin aikoihin eli aamuun ja iltaan ja pysyä fyysisen aktiviteetin aikana varjossa tai viileässä tilassa, Grotenfelt-Enegren sanoo.

Jos lähtee juoksemaan vaikka maratonia jonnekin kuumaan, on se oikea riski nopeasti kehittyvään lämpöhalvaukseen, Lagus korostaa.

Lue myös: Syyt, joiden vuoksi lämpö ja helle voivat väsyttää – lääkäri neuvoo olemaan erityisen tarkka tässä tilanteessa

Tavallinen hanavesi on paras helle- ja treenijuoma, mutta…

Koska sekä helle että liikkuminen aiheuttavat hikoilua, on nestetasapainosta huolehtiminen erityisen tärkeää.

Sekä Grotenfelt-Enegren että ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen suosittelevat käyttämään nesteytykseen hanavettä.

Yleisesti suositellaan juomaan noin puolitoista litraa vettä päivässä, mutta helteellä nesteen saantia suositellaan lisäämään ainakin muutamalla lasillisella, Grotenfelt-Enegren neuvoo.

Jos helteellä hikoilee paljon tai tietää, että tulee hikoilemaan paljon, jolloin menettää elektrolyyttejä, voi oikein perinteinen vähän suolaiselta maistuva vichyvesi olla oikein hyvä vaihtoehto, Heinonen muistuttaa Kesämyytit-sarjassa.

Vichyvesi sisältää elektrolyyttejä, joita elimistö menettää kovan hikoilun seurauksena ja edelleen juodun hanaveden laimentaessa elimistön elektolyyttitasapainoa.

Myös valmiita elektrolyyttijuomia voi käyttää, Heinonen vinkkaa.

Grotenfelt-Enegren huomauttaa, ettei suolan määrää kuitenkaan tarvitse helteillä lisätä ruokavalioonsa, sillä keskimäärin suomalaiset saavat liikaa suolaa ravinnostaan.

Heinosen vinkki kannattaa kuitenkin pistää korvan taakse siltä varalta, että kuumalla säällä hikoilee runsaasti ja etenkin, jos lähtee tekemään urheilusuoritusta, sillä runsaan hikoilun ja runsaan hanaveden juomisen yhdistelmä voi johtaa jopa henkeä uhkaavaan vesimyrkytykseen.

Mitä samaa vesimyrkytyksellä on nestehukan kanssa? Mistä vesimyrkytys tarkalleen ottaen johtuu? Katso vastaus yllä olevalta videolta.

Lue myös: Kärähtikö iho auringossa? Ihotautilääkärin vinkit auttavat

Jos hikoilu loppuu, soita 112

Hikoilu on elimistön keino viilentää itseään. Jos hikoilu helteellä loppuu, on se merkki nestehukasta ja siitä, ettei kehon oma viilennysjärjestelmä enää toimi, varoittaa yleislääkäri Emilia Lagus.

Siinä vaiheessa on jo kiire ja kannattaa soittaa 112.

Katso myös: Mistä tunnistaa jopa henkeä uhkaavan lämpöhalvauksen? 

2:29img

Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta mursi kesään ja sairauksiin liittyviä myyttejä Kesämyytit-sarjassa.

Kuinka vaarallista sinilevä todella on? Entä miksi kuumuus turvottaa sormia ja varpaita?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella selvitetään, mitkä kesäisiin vaivoihin ja sairauksiin liittyvät myytit tulevat murretuiksi. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ihotautilääkärin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös: Voiko jäätelö olla ravitseva ja terveellinen välipala? Kiinnitä huomiota tähän

 Moni levittää aurinkovoidetta aivan liian vähän – ihotautilääkäri kertoo, kuinka mittaat oikean määrän

Tuoreimmat aiheesta

Helle