Kiinalainen teknologiayhtiö Lenovo on kehittänyt laitteen, joka herättää heti alkumetreiltä lähtien ristiriitaisia tunteita. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että käyttäjän on vaikea alkuun mieltää, että minkälaisesta laitteesta on pohjimmiltaan kyse.
Kun nostimme Yoga Home 500 -koneen esille paketistaan, nousi heti ilmoille kysymysmerkki: ”Mikä laite tässä oikein on!?”
Kutsumme Yoga Home 500 laitetta tässä jutussa hieman provosoivalla nimityksellä ”Hirviötabletti”. Se oli nimittäin ensimmäinen ajatus, minkä laite herätti.
Emme viittaa nimityksellä siihen että Yoga Home 500 -laite olisi käytettävyydeltään tai ominaisuuksiltaan jotenkin hirveä, vaan laitteen massiiviseen kokoon. Itseasiassa Yoga Home 500:n testailu osoitti sen olevan varsin pätevä laite.
Neljä kertaa suurempi näyttö kuin perinteisissä tableteissa
Yoga Home 500 koneen kokoluokasta kertoo jotakin se, että siinä on valtava 21,5 tuumainen näyttö. Sen näytön pinta-ala on siis noin neljä kertaa suurempi kuin normaalin tabletkoneen.
Lenovo Yoga Home 500
Käyttöjärjestelmä: Windows 10
Akun kesto: 3 tuntia
Paino 4,6 kg
Liitännät: 3 x USB3, kuuloke/mikrofoni, virtaliitäntä, HDMI, 6-in-1-muistikortinlukija
Muuta, stereokaiuttimet
Näyttö: 21,5-tuuman kosketusnäyttö (1920 x 1080)
Prosessori: i5-5200U
Kapasiteetti: 8Gt RAM, 500 Gt HDD
Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttävä Yoga Home 500 on periaatteessa samantyyppinen laite kuin markkinoilla jo vuosia olleet pöytäkoneet, joissa keskusyksikkö ja näyttö on integroitu yhdeksi kompaktiksi kokonaisuudeksi. Laitteen sisältämä kosketusnäyttö ja kokonaisuuden sisään pakattu akku tekee siitä kuitenkin ominaisuuksiltaan käytännössä hervottoman kokoisen tabletin. Laitteen voi ottaa vaikkapa sohvalle syliinsä ja käyttää sitä aivan tabletin tavoin.
Laitetta ei ole kuitenkaan selvästikään suunniteltu tällaiseen perinteiseen liikkuvaan tablettikäyttöön. Tablettina käytettynä Yoga Home 500 on suorastaan syntisen paksu ja raskas, akun kesto on "perinteisiin" tabletteihin verrattuna heikko ja lisäksi sitä on hankala kantaa paikasta toiseen.
Pääasiassa laite pitääkin tabletmaisesta olemuksestaan huolimatta mieltää perinteiseksi Windows-pöytäkoneeksi. Pöytäkäyttöä varten tuotepakkauksen mukana toimitetaan myös langaton näppäimistö ja hiiri. Laitteen takana on portaattomasti säätyvä seisontatuki, joka on kiitettävän jämäkkä. Sen avulla näytön saa optimaaliseen asentoon pöydällä.
Mahdollisuus kääntää laite täysin vaakasuoraksi pöydälle tarjoaa sen käyttöön uusia mielenkiintoisia käyttökohteita presentaatioiden pitämisestä aina pelikäyttöön.
Yoga Home 500:n hinnat lähtevät noin 1000 eurosta, mikä on laitteen ominaisuuksiin nähden kohtuullinen. Suurikokoinen Full HD näyttö on hyvälaatuinen ja sen tuottamat värit ovat kirkkaat. Laitteen tekniset ominaisuudet riittävät hyvin monipuoliseen kodin hyöty- ja viihdekäyttöön.
Laitteen reunassa on tarpeelliset liitännät, kuten muistikorttipaikka, täysikokoiset USB-liitännät, sekä HDMI-liitäntä.
Pöytäköneen ja tabletin yhdistelmä: Pöytätabletti
Plussaa:
-Hyvä kodin pöytäköneen korvaaja monenlaiseen tarkoitukseen.
-Laitteen tabletmainen toteutustarjoaa innovatiivisia käyttötapoja esimerkiksi pelaamista ajatellen.
-Hyvä näppäimistötuntuma, laadukas hiiri.
-Laitteen takana oleva portaattomasti säätyvä seisontatuki on käytännöllinen ja jämäkkä.
Miinusta:
-Painava ja vaikea kantaa
-Heikko äänenlaatu laitteen omilla kaiuttimilla
-Melko lyhyt akkukesto
Yoga Home 500 on ristiriitaisia ajatuksia herättävä laite. Yksi asia tulee kyllä nopeasti selväksi - tämä ”tabletti” on akku-ominaisuudestaan huolimatta tarkoitettu yksinomaan pöydälle - ei esimerkiksi matkalle tai sylikäyttöön. Lenovokin markkinoi tuotetta pöytätablettina.
Eri laitekategorioiden välinen erottelu on alkanut olla viime aikoina yhä hankalampaa. Yoga Home 500 on mainio esimerkki siitä, että on olemassa jokin tietty raja, jossa laite yksinkertaisesti kasvaa ulos omasta kategoriastaan ja siitä tulee jotakin aivan muuta kuin se ominaisuuksiensa puolesta muistuttaa.
Alun ihmettelyn jälkeen arviomme Yoga Home 500:sta on siis selvä. ”Hirviötabletti” ei ole tabletti alkuunkaan, vaan innovatiivisesti kehitetty täysiverinen pöytäkone.