Uusille tuotteille myönnettävä takuu on erityisen tärkeää teknologiahankintojen yhteydessä. Tietokoneet, kännykät ja televisiot ovat täynnä tiivisti pakattua huipputekniikkaa. Ja mitä enemmän osia, sitä enemmän mahdollisuuksia on ei toivotuille vioille.
MTV Digin testipöydälle tupsahti kokeiluun Asuksen ZenBook Flip UX360 -ultrakannettava. Laitetta voi käyttää perinteisen kannettavan koneen ohella myös tabletin tavoin kääntämällä näppäimistö näytön taakse. Kyseessä on erittäin näppärä idea, jota moni valmistaja on alkanut soveltaa kosketusnäytöllisissä kannettavissa.
ASUS ZenBook Flip UX360
-13,3" ultrakannettava 360° kääntyvällä kosketusnäytöllä, jonka ansiosta laitetta voi käyttää joko perinteisenä kannettavana, tablettina tai minä tahansa siltä väliltä.
-Kompaktin kokoinen laite on paksuimmalta kohdaltaan 13,9 mm ja se painaa 1,3 kg.
-Sisältää Intel Core i5 –suorittimen, 8 Gt:n keskusmuistin sekä 256 Gt:n SSD-aseman.
-Hinta 1100 euroa
UX360 on Asuksen ZenBook-tuoteperheen lippulaivamalli ja se on kieltämättä hyvin tyylikkään näköinen ja vakuuttavan oloinen kokonaisuus. Metallinen rakenne näyttää ja tuntuu hyvältä.
Taustavalaistu näppäimistö on tuntumaltaan erittäin mukava ja hiiren kosketusalusta on juuri sopivan kokoinen. Näyttö on niinikään hyvälaatuinen. Kuva on kirkas, katselukulmat ovat laajat, eikä häiritsevää taustavalon vuotoa esiinny.
Vain 13,9 millimetriä ohueen ja 1,3 kilon painoiseen laitteeseen on lisäksi saatu ympättyä kattavat liitännät.
Ensisilmäyksellä testilaitteemme vaikuttikin olevan ominaisuuksiltaan ja toteutukseltaan kovassa iskussa, mutta nopeasti kävi selväksi, että metallinhohtoisten kuorien sisällä kaikki ei ollut aivan kohdallaan.
Sensori sekosi tablettitilassa
Ylläolevalla videolla näkyy, miten laite reagoi kun näppäimistö käännettiin näytön taakse ja laite asetettiin tablettitilaan.
Koneen sensori oli ilmeisesti aivan ymmällään, missä asennossa näyttö oli: Laite alkoi vinhaa vauhtia vaihtaa tilaansa tablettitilan ja perinteisen tietokonetilan välillä aina kun sitä käänsi vähänkin johonkin suuntaan.
Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että laitetta ei voinut käyttää lainkaan tablettitilassa. Edes ohjelmistojen päivitys ei ratkaissut erikoista ongelmaa.
Lisäksi laitteen näytön kosketusominaisuudessa havaittiin käyttöä hankaloittava ongelma: Näytön alakulmassa oli noin 10 x 5 senttimetrin kokoinen alue, joka rekisteröi kosketuksen erittäin heikosti. Tämän vian seurauksena valikkojen käyttäminen ja esimerkiksi nettisivujen skrollailu oli sangen hankalaa kosketusnäyttöä käyttämällä. Näytön kalibrointi ei ongelmaa poistanut.
Uusi kone korjasi ongelmat - lopputulos hyvä
Testiimme olikin selvästi päätynyt viallinen maanantaikappale. Niinpä UX360UA lähti vaihtoon ja tilalle saatiin uusi kone testattavaksi.
Ja tässä vaiheessa ZenBook lunasti lupaukset. Käyttötilan vaihto perinteisen kannettavan ja tablettitilan välillä toimi juuri niinkuin pitääkin ja lisäksi kosketusnäyttö reagoi kauttaaltaan sopivan herkästi.
UX360 osoittautui loppujen lopuksi hintansa arvoiseksi ja kaikin puolin varsin mallikelpoiseksi laitteeksi.
Testipöydälle ensin eksynyt viallinen yksilö on hyvä muistutus siitä, että tarkasta laadunvalvonnasta huolimatta viallisia yksilöitä pääsee silti markkinoille.
Kyseisissä tilanteissa ei kannata jäädä turhan pitkään tuskailemaan uuden hankintansa kanssa, sillä takuu on tarkoitettu juuri tällaisia tilanteita varten.