Leppävirran hiihtoputkessa 30 metriä maanpinnan alapuolella asustaa elokuulle saakka tuttuja hahmoja. Muumilaakson asukkaat ovat vallanneet jäisen areenan ja värjöttelevät yli kesän turvallisesti muutaman asteen pakkasessa.
Jääveistosnäyttelyn teemana on Tove Janssonin Taikatalvi -kertomus. Tarinasta on poimittu kuusitoista kohtausta, jotka on elävöitetty muumi-hahmojen lisäksi audiovisuaalisin tehostein.
Muumit sulatetaan kesän jälkeen
Hiihtäjät saavat sujutella näyttelyn ajan ulkoladuilla. Mutta loppukesällä ladut palaavat putkeen ja muumiveistokset väistyvät. Edessä on sulatuspäivät.
Vesileppiksen Liikuntapalveluiden toimitusjohtaja Esa Salmiheimo kiemurtelee miten sanansa oikein asettaisi etteivät lapset surisi suosikkihahmojaan.
– Ne ovat niin kookkaita, että pakastimeenkaan eivät oikein mahdu. Osa me hyödynnetään täällä sitten jälleenrakentamisessa, osa siis säilyy.
Elokuun lopulla muumit kipataan viereiseen järveen. Säästä riippuen isoimmat muumit ja Muumilaakson rakenteet kelluvat vedessä ehkä pitkäänkin ennen kuin sulavat pois.
– Korkein teos, Muumitalo, kohoaa yli viiden metrin korkeuteen, Salmiheimo muistuttaa.
"Mörkö on paras ja pelottavin"
Veistämiseen on käytetty kirkasta teräsjäätä, joka on nostettu Kerimäen Puruvedeltä ja Kittilän Lainionjoesta. Mikä tahansa jää ei kelvannut parhaille veistäjille.
– Jäässä ei saa olla minkäänlaista kohvaa. Siitä syntyy ilmakuplia.
Jää- ja lumirakentamisesta vastasi Jäälinna, tähtinään jäänveiston maailmanmestari Lkhavgadori ”George” Dorjsuren ja suomenmestari Anssi Kuosa.
Leppävirtalainen Leppäkertun koulun 3A-luokka kirmasi muumien seassa vauhdikkaasti ja hetkessä jokainen oli nimennyt suosikkihahmonsa.
– Pikkumyy, olen samanlainen, myönsi Bertta Krogerus.
– Muumipeikko, se on niin hauska ja kiva, Maija Sormunen valitsi.
– Mörkö on paras ja pelottavin, Kaapo Vepsäläinen väitti.