Lex Hollo: Pentti Oláhin viikon urheiluteko

Katse palloon! Pöytätenniksen maailmanmestaruudesta miteltiin Kiinan Suzhoussa. Kuvassa Saksan Steffen Mengelin tyylinäyte.
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.04.2015 16:42

Lauri Hollo

Parhaillaan Kiinan Suzhoussa pidettävät pöytätenniksen MM-kilpailut on maailmanlaajuisesti valtava tapahtuma. Pelaajat esitellään musiikin jylistessä ja spottivalojen loisteessa kuin ammattinyrkkeilijät ikään. Ja ei ihme, onhan kyse Kiinan kansallislajista.

Vaikka laji on aina mielletty aasialaisten hallitsemaksi, on maailmanrankingin TOP 100-listalla lähes puolet eurooppalaispelaajia. Toki neljän kärki on täysin kiinalainen, mutta esimerkiksi sijoilta kuusi ja seitsemän löytyvät saksalaiset Dimitrij Ovtcharov ja Timo Boll. TOP10:ssä ovat lisäksi Portugalin Marcos Freitas sekä Valko-Venäjän Vladimir Samsonov. Ja hänestä pääsemmekin aasinsiltaa pitkin tämän viikon suomalaiseen urheilutekoon.

Oláhilta hieno MM-turnaus

Samsonov löi tänään pääsarjan toisella kierroksella suomalaisen Benedek Oláhin 4-1. Kalajoella syntynyt ”Pentti” raivasi tiensä pääsarjaan kolmen karsintavoiton kautta ja kepitti avauskierroksella Kroatian EM-hopeamitalistin Tan Ruiwun. Tie 64 parhaan joukkoon oli auki. Samsonov oli jo liian kova pala purtavaksi, vaikka Oláh aloittikin pelin erinomaisesti ja voitti neljännen erän. Samsonovin varmuus oli ihailtavaa luokkaa, kun taas Oláhin otteet ailahtelivat valtavasti läpi pelin. Silti saavutusta voidaan pitää erinomaisena. Yhtä pitkälle MM-kilpailuissa ovat suomalaisista kautta historian päässeet vain Jarmo Jokinen ja Pasi Valasti, sekä naisten puolella Sonja Grefberg, joka oli jopa 32 parhaan joukossa.

Oláhin ranking on tällä hetkellä 193. Grefberg oli aikoinaan naisten listalla jopa 36:s, Jokinen 75:s ja Valastin paras sija oli 123. Ihan maailman kärkeen eivät suomalaispelaajat ole koskaan kuuluneet.

Tavoitteena Rio

Oláh on ilmoittanut tavoitteekseen Rion olympialaiset. Sinne päästäkseen olisi noustava rankingissa 100 parhaan joukkoon tai läpäistävä tiukat karsinnat. Tavoite ei ole mahdoton, vaikka toki kova. Asiantuntijoiden mukaan Oláhilla on mahdollisuudet nousta lajissa jopa maailman TOP 50:een. Se olisi pahuksen kova juttu, vaikka nykyisessä menestysyhteiskunnassa se ei vielä riitä peruspenkkiurheilijan arvoasteikolla yhtään mihinkään.

On omalla tavallaan mielenkiintoista, kuinka paljon enemmän esimerkiksi tennistä seurataan suomalaismedioissa. Jarkko Niemisen jokainen liikahdus raportoidaan ja teksti-TV seuraa herkeämättä peli peliltä hänen otteluitaan. Pöytätenniksen MM-tuloksia on ollut sen sijaan monesta mediasta aivan turha etsiä. Ja jos on löytynyt, lähinnä pienenä palstan sivukaneettina. Tenniksessä liikkuu isommat rahat, miksi se on myös mediaseksikkäämpää. Huippupelaajat ovat supertähtiä, kovin usein länsieurooppalaisia tai amerikkalaisia. Kiinalaisia pöytätennishuippuja on hankalampi suurelle yleisölle myydä.

Huipulla raha liikkuu jo

Ei pöytätennis silti enää rahallisestikaan mikään minilaji ole. TOP 100 pelaaja voi hyvinkin tienata kaudessa yli 100 000 euroa, kärkikaverit ovat miljonäärejä. Jotain kertoo sekin, että Kiinan huippupelaajat pelaavat omassa maassaan, eivätkä kovapalkkaisessa Bundesliigassa.

Oláhin menestys on suomalaisittain parasta pitkään aikaan. Hänen takanaan on sen sijaan aika hiljaista. Toiseksi parhaan suomalaisen, Roope Kantolan, ranking on 399. Junioripuolellakaan ei näytä kovin ruusuiselta, ellei peruuteta taaksepäin aina 2000-luvulla syntyneisiin asti. Annika Lundström Ja Alex Naumi ovat erittäin lahjakkaita pelaajia, jotka ovat ikäluokissaan aivan eurooppalaisen kärjen tasolla. Toivoa sopii, että resursseja ja valmennusosaamista riittäisi heidän viemisekseen kykyjensä mukaiselle tasolle myös aikuisena. Siihen asti meidän on tyydyttävä seuraamaan, mihin Benedek Oláhin rahkeet riittävät. Toivottavasti vähintään Rioon 2016.

Lex Hollon kaikki blogit täältä

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu