Li Andersson sivalsi linjapuheessaan – Suomi ei nouse kuuden minuutin työaikalisäyksellä

li andersson
Li Andersson valittiin virallisesti vasemmistoliiton puheenjohtajaksi 11.6.2016. Tänään hän piti ensimmäisen linjapuheensa.Lehtikuva
Julkaistu 12.06.2016 16:01

MTV UUTISET - STT

– Rohkenen epäillä, että New York Times ei ole tulossa tekemään juttua Sipilä-Suomen kuusi minuuttia pidemmästä työpäivästä, sivalsi vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson hallitusta ensimmäisessä linjapuheessaan Oulussa.  

Hän viittasi Göteborgissa tehdyn kokeilun kuuden tunnin työpäivästä saamaan suureen kansainväliseen huomioon.  

Andersson uskoo, että kilpailukykysopimus tullaan muistamaan historiallisena palkansaajien asemaa heikentävänä sopimuksena.  

– Kyse ei ole mistään muusta kuin oikeiston ikivanhasta tavoitteesta tehdä lisää tulonsiirtoja työnantajille.  

– Ei Suomi nouse sillä, että jokainen meistä sinnittelee kuusi minuuttia pidempään työpaikallaan tai että ylityöllistettyjen lähihoitajien lomarahoja vähennetään, kun samalla hallitus leikkaa juuri siitä, mistä meidät maailmalla tunnetaan: osaamisesta.   

Vasemmistoliitto haluaa myös Suomeen kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä, linjasi Andersson. Hänen mielestään työn tuottavuutta parannetaan sillä, että huolehditaan työntekijöiden jaksamisesta ja vaikutusmahdollisuuksista työhönsä eikä sillä, että työpäivää pidennetään kuusi minuuttia.  

– Tällä hetkellä Suomessa puhutaan lähinnä siitä, mitä työntekijä maksaa, eikä siitä miten työntekijä voi, Andersson sanoi medialle puheensa jälkeen.  
Hän painotti puheessaan myös, että punavihreys ei ole hänelle identiteetti, vaan tarkoittaa oikeudenmukaista, työllisyyttä edistävää ja ympäristön kantokyvyn huomioivaa politiikkaa.  

Duunareiden monenkirjava joukko

Andersson täsmentäisi työsopimuslakia siten, että itsensätyöllistäjät voisi rinnastaa palkansaajiin. Lisäksi yrittäjien työttömyysturvaa tulee hänen mielestään selkeyttää niin, että myös pienyrittäjillä on mahdollisuus työkeikkojen tekemiseen ilman pelkoa tukien takaisinperinnästä.  

Hän muistutti, että duunareiden joukko on tänä päivänä monenkirjava, ja epävarmuus ja stressi koskettavat myös korkeastikoulutettuja eri tavalla kuin koskaan ennen.  

– Tämän päivän työväenliikkeeseen kuuluvat kaikki, jotka joutuvat myymään omaa työtään tullakseen toimeen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa