Libyan tulvissa huuhtoutui kokonaisia kaupunginosia – "Kun menimme ulos, kaupunkia ei enää ollut"

Tulva huuhtoi Dernassa sunnuntai-iltana kokonaisia kaupunginosia kahden padon romahdettua myrskytulvien seurauksena. 

Dernan kaupunki muistuttaa tällä hetkellä sotatanteretta. Rakennuksia on sortunut ja kadut ovat täyttyneet vedestä ja mudasta. Sunnuntaina maahan iski poikkeuksellisen voimakas Daniel-myrsky, jonka voima sai kaupungin ulkopuolella olevat kaksi patoa sortumaan.

– Heräsimme kolmen aikoihin yöllä ja kuulimme kovan pamauksen. Varmasti kaikki, jotka olivat Dernassa, kuulivat sen. Vettä oli uskomattoman paljon, kertoo Dernassa asuva Wali Eddin Mohamed.

– Kun menimme ulos, kaupunkia ei enää ollut. Se oli tuhoutunut maan tasalle, hän lisää.

Vesi huuhtoi mukanaan niin rakennukset kuin ihmisetkin. 

Maan historian suurin luonnonkatastrofi

– Meressä on noin 2 000 ruumista. Nostamme edelleen ruumiita taloista ja raunioiden alta. Työt jatkuvat, kertoo Punaisen puolikuun viestintäpäällikkö Salem Al-Naas.

Pelastusjärjestöjen vahvistama uhriluku on jo yli 10 000 ihmistä ja se voi vielä kasvaa jopa tuhansilla. Pelastustyöntekijät kertovat työskentelevänsä niin lujaa kuin pystyvät.

Kansainvälinen apu on vihdoin alkanut saapua kaupunkiin, mutta tuhojen mittakaava on järkyttävän suuri. Ainakin 30 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja välittömien tulvatuhojen jälkeen saapuvat taudit. 

Luonnonkatastrofi on suurin maan nykyhistoriassa. Libyan viranomaiset vaativatkin nyt tutkintaa siitä, olisiko ihmishenkiä voitu säästää, jos jotain olisi tehty toisin. 

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan valtaosa Libyan tuhansista uhreista olisi voitu välttää, jos ennakkovaroitukset ja väestön evakuointi olisivat toimineet kunnolla. 

Järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kertoo, että osasyynä on Libyan entisen hallinnon lopettaminen vuonna 2011. Sen jälkeen maassa on vallinnut osittain kaoottinen tila ja eri ryhmät taistelevat vallasta. Valtion virkakoneisto ei toimi sillä tavalla kuin sen pitäisi toimia.

– Teemme tiivistä yhteistyötä maan ilmatieteenlaitoksen kanssa. Siellä kärsitään ongelmista IT-järjestelmien kanssa. Samoin on ilmeistä, että näitä varoituksia ei ole kyetty riittävän hyvin välittämään turvallisuusviranomaisille. 

Taalas kertoo, että maalla on Gaddafin aikaan ollut vielä suhteellisen toimiva ilmatieteenlaitoksen järjestelmä, joka kykeni paremmin antamaan ennakkovaroituksia.

– Kilpailevien joukkojen kamppailu vallasta on johtanut siihen, että heidän julkishallintonsa on tosi huonossa kunnossa. Se ei toimi sillä tavalla kuin sen pitäisi.

Taalas kertoo, että mikäli vastaavan tyyppisiä tilanteita esiintyisi Suomessa, niin viranomaiskoneisto toimii hyvin ja mukana olisi säteilyturvatoimijoita. Näitä tilanteita varten myös harjoitellaan Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat