Liekki-sonnista oli kohistu koko kesä 1997. Kunnaneläinlääkäri Tapio Harmanen istui autossa ja kuunteli radiota, jossa haastateltiin murheellisen kuuloista sonninomistajaa.
– Hän oli vähän pahoilla mielin, kun oli jo loppukesä, että kuinkahan tässä käy: joudutaanko hirvimiehet tilaamaan vai Afrikasta norsupyssy, kun sitä ei tahdo saada nukutettua, Harmanen kertoo.
Vasta siitossonniksi hankittu limousin-rotuinen Liekki oli karannut jo toukokuun lopussa Hausjärven Hikiällä Kanta-Hämeessä säikähdettyään samalle laitumelle tuotua hieholaumaa. Liekki mieltyi elämään lähimetsissä, eikä sitä saatu takaisin edes nukutuspiikillä. Media seurasi pyydystysyrityksiä, ja sorkkajalka ylitti myös kansainvälisen uutistoimisto Reutersin uutiskynnyksen.
2:25
Harmanen pohti, ettei tässä Afrikasta tarvitse aineita hakea. Suomessa oli kehitetty uusi, tavallista vahvempi nukutusaine. Harmanen oli sitä paitsi nukuttanut Ähtärin eläinpuistossa visenttiä eli euroopanbiisonia, joten kokemusta oli.
Sonninomistaja innostui ideasta ja Harmanen kiipesi iltahämärässä 9. syyskuuta hirvien ampumalavalle, jonka lähelle oli ovelasti tarjoiltu Liekille maittavaa jauhoa ja perunaa. Nuoli osui etulapaan. Eläin ehti löntystellä metsään, josta se pian löytyi. Liekkiin laitettiin herätysaine, ja se oli tarkoitus kävelyttää kotiin, mutta vapauteen tottunut ja lihaksikkaaksi kasvanut sonni päätti toisin.
– Jouduttiin köysistä sitomaan se lähipuihin, ettei se lähde käsistä. Kuin hirvelle olisi laittanut köydet. Se oli aivan villiintynyt.
Eläin saatiin kotiin vasta seuraavana päivänä kauhakuormaajan kauhassa nukutettuna.
Medialta sateli haastattelupyyntöjä, ja joku lähetti Harmaselle keltaisia tarroja, joissa oli musta sonninpää ja Liekki-teksti. Harmasen lomamatkalla aiemmin tapaama lahtelaisrouva kirjoitti kirjeen ja torui Harmasta, joka oli mennyt ottamaan kesän mielenkiintoisimman seurantakohteen kiinni.
Liekki jatkoi elämäänsä Hikiällä ja se myytiin Harmasen tietojen mukaan jonkun vuoden päästä muualle. Mediamylläkkä saattoi pelastaa eläimen – usein karkulaisia ammutaan.
– Se oli jo sellainen symppis ja kuuluisuus, ettei sitä niin vain mennä teurastamaan.
Vuoden kaupunkilainen olikin eläin
Kymmenen vuoden päästä kesän kohueläimeksi nousi siivekäs, joka siivitti Suomen jalkapallomaajoukkueen voittoon. Bubiksi nimetty huuhkaja ilmaantui kesäkuun alussa 2007 keskelle Suomen ja Belgian ottelua Helsingin Olympiastadionilla. Peli keskeytyi, minkä jälkeen Suomi iski avausmaalin ja voitti lopulta 2–0. "Sotki hyvin Belgian peliä", totesi syötön tarjoillut Joonas Kolkka. Suomen jalkapallomaajoukkue nimettiinkin Huuhkajiksi.
Bubi lensi vielä sattumalta joulukuussa seremoniaan, jossa kaupunkitoimittajat myönsivät linnulle Vuoden kaupunkilaisen palkinnon. Bubi palasi paikalle vielä ainakin vuonna 2009.
Linnusta ei ole tuntomerkkejä, joiden avulla se olisi voitu myöhemmin tunnistaa muussa ympäristössä, kertoo Raimo Seppälä, joka oli pari vuotta ennen matsia perustanut lintuyhdistys Tringaan kaupunkihuuhkajatyöryhmän. Helsingin citykanikanta oli kasvanut, ja keskustassa alkanut kuulua huuhkajan huhuilua, mikä on merkki pysyvästä asettautumisesta.
Bubi majaili Olympiastadionin kattorakenteissa ja oli Seppälän arvion mukaan tuolloin nuori. Huuhkaja voi elää jopa 20 vuotta, joten Bubi voi hyvinkin liihotella vielä jossakin.