Jauheliha, lihasuikaleet, paistit, fileet – tiesitkö, millaisiin liharuokiin kukin lihatuote sopii kaikkein parhaiten? Ota selvää!
Valitsemalla tiettyyn liharuokaan parhaiten sopivan pääraaka-aineen, voi ruoan maku parantua huomattavasti. Parantamalla omaa lihatietämystä ja kiinnittämällä huomiota siihen, millaisen lihatuotteen kuhunkin arkiruokaan valitsee, voi olla yllättävän helppo loihtia arkisistakin herkuista entistä parempia.
Jauheliha
Jauheliha on yksi suomalaisten suosimista lihatuotteista, jonka yksi vahvuus on monipuolisuus: jauhelihasta valmistuvat lihapullat, murekkeet, laatikot, pastakastikkeet ja pihvit. Jauhelihoissa on kuitenkin paljon eroja ja oikean valinnan tekemisessä on syytä kiinnittää huomiota porsaan- ja naudanlihan makueron lisäksi tuotteiden rasvapitoisuuteen.
Vähärasvaisessa porsaasta valmistetussa jauhelihassa on rasvaa ainoastaan kuusi prosenttia. Porsaasta valmistettu jauheliha eroaa naudasta valmistetusta jauhelihasta myös miedomman makunsa puolesta. Porsaasta valmistettu jauheliha on edullinen ja erityisen sopiva valinta esimerkiksi murekkeisiin laatikoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.
Suikaleet ja kuutiot
Kiireisen arjen liharuokaan oiva raaka-aine on suikaloitu liha. Kun liha on pieninä suikaleina, kypsyy ruoka nopeasti, eikä lihan leikkaaminen vie aikaa. Suikaloidusta lihasta on erityisen helppo valmistaa nopeasti kypsyviä wokkeja ja kastikkeita.
Suuremmat lihakuutiot ovat sopiva raaka-aine liharuokiin, jotka vaativat pidempää haudutusta. Lihakuutiot vaativat mureutuakseen aikaa ja ovat siksi esimerkiksi pataruokiin erityisen sopivia. Myös perinteiseen lihakeittoon suuret lihakuutiot sopivat hyvin, kun lihaa on aikaa keittää riittävän kauan.
Paistit
Kinkku muodostuu porsaan ulko-, kulma-, sisä- sekä paahtopaistista. Paisteja käytetään perinteisesti klassisessa joulukinkussa, mutta paistit ovat sopiva raaka-aine myös uunipaistiin.
Paisteista mureimpia ovat naudan sisä- ja paahtopaisti. Sisä- ja paahtopaisti sopivat erinomaisesti uunipaisteiksi, mutta niistä voi leikata myös ohuita lehtipihvejä. Suikaleiksi leikattu paisti paistuu nopeasti mureaksi ilman pitkää haudutusta ja sopii siten hyvin myös wokkeihin.
Kokonaisina tai suurina paloina naudan ulko- ja kulmapaistit vaativat mureutuakseen pidemmän kypsennysajan ja sopivat hyvin käytettäviksi kuutioina tai suikaleina pata- ja kastikeruokiin.
Kokonaiset fileet
Moni valmistaa naudan- tai porsaanfileen mieluiten ensin pannulla paistamalla ja sen jälkeen uunissa kypsyttämällä. Uunissa kypsentäminen onkin mitä oivallisin tapa valmistaa fileitä.
Naudanfilee on kaikkein mehevimmillään silloin kun se jätetään sisältä hiukan punertavaksi, noin 50–55-asteiseksi. Porsaan filee on parhaimmillaan noin 68–70-asteisena.
Kypsät lihat
Kaikkia lihoja ei ole syytä jättää punertaviksi sisältä, sillä tiettyjen ruhonosien maku paranee esikypsentämisen ja hauduttamisen kautta. Lihan voi esikypsentää joko keittämällä, hauduttamalla tai uunissa paistamalla ja maku sekä väri paranevat entisestään grillissä tai paistinpannussa.
Erityisen pitkän kypsennysajan vaativat rasvaisimmat ruhonosat kuten porsaan niska ja kylki. Nämä osat kannattaakin hauduttaa hitaasti kypsäksi maustetussa liemessä.
Lue myös:
Paistinpannuissa on huimia eroja: Älä koskaan pese tätä astianpesuaineella!
Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?
Lihakoulu: Mitä naudan eri osista voi valmistaa?
Lähde: Hookoo.fi