Lihaskato uhkaa kaataa puoli miljoonaa suomalaista

seniori_mies_vatsalihas
Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 12.09.2014 07:46

TIEDOTE

Pahimmillaan vuodepotilaaksi sitovasta lihaskadosta kärsii Suomen miljoonasta iäkkäästä noin puolet. Turun yliopistollisen keskussairaalan sisätautiylilääkärin Jan Sundellin mukaan on kyse aikuisiän diabetekseen verrattavasta ongelmasta – kansantaudista, jonka seuraukset maksetaan veronmaksajien pussista.

Suomen miljoonasta seniorista vähintään lihaskadon esiasteesta kärsii 45 prosenttia.

– Tämä on valtava kansanterveydellinen ongelma. Ikääntyvän terveyttä kartoitetaan esimerkiksi verenpaineen, sokereiden ja rasva-arvojen näkökulmasta, mutta lihaskunnon seuranta laiminlyödään, sanoo TYKS:n sisätautiylilääkäri Jan Sundell.

Yhteiskunta maksaa ongelmasta kalliin hinnan, kun ikääntyvä ei lihaskadon vuoksi enää kykene suoriutumaan päivittäisistä toimistaan ilman apua.

– Tämä lisää omaishoitajien, kotisairaanhoidon ja kotiavun tarvetta. Lihaskadosta kärsivät kuormittavat myös sekä sairaaloita että vanhainkoteja. Puhutaan siis huomattavista summista veroeuroja, Sundell muistuttaa.

Salakavala rappeuttaja

Iän karttuessa fyysinen kunto heikkenee monista syistä. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat niin miesten kuin naistenkin lihaskuntoon, kun estrogeeni- ja testosteronitasot alenevat. Naisilla muutokset alkavat selvästi noin viidenkymmenen vuoden iässä, miehillä taas maltillisemmin, mutta jo vuosikymmentä aiemmin. Lihaskatoa edesauttavat myös liikunnan puute ja heikko ravitsemus.

– On huomattu, että senioreiden ruokavaliossa on monesti liian vähän kaloreita ja proteiineja, Sundell kertoo.

Hoitamattomana jopa sänkyyn sitova lihaskato hiipii ikääntyvän elämään usein vähitellen ja huomaamatta.seniorit_naiset_jumppapallo

Kuvituskuva.

– Lihaskadon alkamista ei välttämättä ensin huomaa lainkaan. Pikkuhiljaa voimat eivät kuitenkaan enää riitä arkiaskareisiin, ja ajan myötä esimerkiksi portaiden nouseminen muuttuu mahdottomaksi. Pahimmassa tapauksessa ihminen päätyy vuodehoidokiksi.

Hoito yksinkertaista

Lihaskatoa lähdetään taklaamaan hoitamalla ensin mahdolliset taustalla vaikuttavat sairaudet. Myös hormonitasoja voidaan korjata lääkehoidon keinoin. 

– Naisille tarjottava hormonikorvaushoito alkaa olla jo kaikille tuttua, mutta myös miehille on alettu tarjoamaan yhä enemmän testosteronikorvaushoitoja, Sundell sanoo.

Sundellin mukaan kaikkein tärkeintä ikääntymiseen liittyvän lihaskadon hoidossa on kuitenkin liikunta ja oikeanlainen ravitsemus.

– Erityisesti lihasvoimaharjoittelu on tärkeää. Ruuassa on myös oltava riittävästi kaloreita ja proteiinia, josta lihakset rakentuvat.

Kuntosalille lähteminen voi kuitenkin olla seniorille niin resurssi- kuin etäisyyskysymys. Sopivia valmennusohjelmiakaan ei välttämättä ole tarjolla.

– Suurin osa kuntokeskuksista ja valmennuspalveluista keskittyy perinteiseen painonpudotukseen ja kehonmuokkaukseen. Samalla kuitenkin unohdetaan koko suuri ja tärkeä ikääntyvien ryhmä, sanoo valmentaja Jutta Gustafsberg Fitfarmilta.

Lihaskunnon kohottamiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita kuntosalia, vaan harjoituksiin voi tarttua myös kotona. 

– Netin välityksellä pääsemme valmentajan ominaisuudessa myös seniorin kotiin, jos liikkuminen on syystä tai toisesta hankalaa. Kuntoharjoituksia varten ei tarvita hienoja laitteita, vaan harjoittelu aloitetaan kehon omaa painoa hyödyntämällä, Gustafsberg neuvoo.

Lähde: Fitfarm

Tuoreimmat aiheesta

Studio55