Liki 1,5 miljoonaa suomalaista kuuluu pneumokokkitautien riskiryhmään – oletko yksi heistä?

pfizer1
Julkaistu 20.01.2017 08:32

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PFIZER

Kuka tahansa voi sairastua pneumokokkibakteerin aiheuttamiin tauteihin. Rokottautumista tautia vastaan suositellaan etenkin riskiryhmiin kuuluville. Ota selvää, kuulutko itse riskiryhmään.

Pneumokokkitautien riskiryhmään kuuluvat ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Tärkein vastustuskykyä heikentävä tekijä on ikä. Lisääntynyt riski sairastua pneumokokkitauteihin on erityisesti yli 50-vuotiailla ja pikkulapsilla.

Ikä ei ole ainoa sairastumisen riskiä lisäävä tekijä. Monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, keuhkoahtaumatauti, maksan tai sydämen vajaatoiminta sekä esimerkiksi imusolmukesyöpä heikentävät niin ikään vastustuskykyä ja altistavat pneumokokille. Myös elintavoilla on merkitystä. Runsas alkoholin käyttö ja tupakointi lisäävät riskiä.

Jos olet juuri sairastanut influenssan, on riski ikävään pneumokokkibakteeritartuntaan tavallista suurempi. Pneumokokkitauteja esiintyy yleisesti nk. influenssan jälkitautina. Pneumokokkisairauksien osalta piikki osuu juuri influenssakaudelle marras-joulukuusta helmi-maaliskuuhun.

Riskiryhmien suojautuminen erityisen tärkeää

Jos kuulut riskiryhmään, kannattaa pneumokokkibakteerilta suojautumiseen kiinnittää erityistä huomiota. Muista pestä kädet ja noudattaa terveellisiä elintapoja. Myös rokottautuminen on yksi keino suojautua pneumokokkia vastaan.

Kesäkuusta 2010 pneumokokkirokote on kuulunut Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, ja annetaan pienille lapsille neuvolassa. Muille riskiryhmille (kantasolusiirron saaneita potilaita lukuun ottamatta) pneumokokkirokote on maksullinen. Rokotustarpeestasi voit keskustella lääkärin kanssa.

Vaikka et itse kuuluisi riskiryhmään, voit kantaa bakteeria mukanasi ja levittää sitä muihin ihmisiin esimerkiksi päiväkotimatkoilla tai vieraillessasi riskiryhmään kuuluvan läheisen luona.

Rokottautumalla suojaat paitsi itseäsi myös ihmisiä ympärilläsi. Jokainen rokottautunut lisää osaltaan laumasuojaa, joka estää pneumokokkisairauksia leviämästä.

Lue lisää pneumokokkibakteerista ja suojautumisesta

www.pneumokokki.fi

www.thl.fi/rokottaminen

http://www.rokotustieto.fi/

Tuoreimmat aiheesta

Studio55