Liki miljoonan euron huumekaupasta lisää rangaistuksia Oulussa – kolmelle yli 10 vuoden tuomiot

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tänään useita ihmisiä vuosien vankeuteen samasta huumevyyhdistä, jonka pyörittäjäksi katsottu mies sai aiemmin tällä viikolla 13 vuoden maksimituomion.

Käräjäoikeus katsoi keskiviikkona antamassaan tuomiossa, että 41-vuotias Alex Mohamed Al Khatib oli tuonut Suomeen liki miljoonan euron arvosta huumeita kuriireja käyttämällä ja osana ulkomailta johdettua, järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Osa tänään tuomituista oli oikeuden mukaan toiminut ryhmässä Al Khatibin alapuolella. Kolme miestä saivat pisimmät, yli kymmenen vuoden rangaistukset.

Keskeisistä rooleista pisimmät rangaistukset

Ibrahim Basim Idanille, 26, langetettiin 11,5 vuoden vankeusrangaistus. Oikeus katsoi, että Idanin rooli rikollisryhmässä oli keskeinen ja hän toimi vastaanotto- ja levitystehtävissä organisaation ylemmällä tasolla Oulussa.

Firas Muneam Abbas Al-Khazaali, 41, sai 11 vuoden tuomion. Oikeus arvioi hänen roolinsa samanlaiseksi kuin Idanin.

Kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen tuomittiin Demi Francis Awdishou, 47. Syyttäjän mukaan Awdishou oli Al Khatibin luottohenkilö Oulussa. Oikeus katsoi, että hän paitsi toimi vastaanotto- ja levitystehtävissä myös keräsi ja luovutti ulkomaille huomattavan määrän ryhmän huumekaupasta saamia varoja.

Jo kolmas tuomio huumevyyhdistä

Lisäksi jutussa tuomittiin eripituisiin vankeusrangaistuksiin 13 ihmistä. Syytetyt osin myönsivät ja osin kielsivät syytteet.

Syyttäjän mukaan tunnuksettomassa rikollisryhmässä toimi suuri määrä jäseniä ainakin Suomessa ja Ruotsissa. Kolme sen jäsentä tuomittiin törkeistä huumausainerikoksista vuoden 2023 alussa, mutta tästä huolimatta ryhmä oli syyttäjän mukaan jatkanut toimintaansa ja vangittujen jäsenten tehtäviä ryhtyivät hoitamaan muut henkilöt.

Suomeen suunnattua rikollista toimintaa johtanut Al Khatib löytyi alkuvuodesta Egyptistä, missä hänet otettiin kiinni ja luovutettiin Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat