Ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon kytkeytyville pitkät tuomiot laajassa huumejutussa

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon liittyvässä laajassa huumejutussa.

Käräjäoikeus tuomitsi yhteensä kuusi ihmistä kymmenen vuoden maksimirangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta. 

Lisäksi jutussa annettiin tukku lyhyempiä vankeustuomioita, joiden pituudet vaihtelivat runsaasta vuodesta yhdeksään vuoteen.

Käräjäoikeus katsoi tulleen näytetyksi, että tuomitut toivat suuria määriä huumausaineita Ruotsista Suomeen vuosina 2022–2023. 

Maahantuontieriä oli kymmenen, joista ensimmäinen tuotiin maahan postitse ja seuraavat yhdeksän rekalla Tornion kautta Hämeenlinnaan ja pääkaupunkiseudulle, tuomiosta annetussa tiedotteessa sanotaan.

Oikeuden mukaan Suomeen tuotiin muun muassa yli sata kiloa marihuanaa, yli sata kiloa hasista, yli 90 kiloa amfetamiinia sekä noin miljoona kappaletta Ksalol-tabletteja. 

Huumeiden myynnistä saadun rikoshyödyn määrä oli oikeuden mukaan yli kaksi miljoonaa euroa.

Useita ihmisiä kummassakin maassa

Rikosten tekoaika alkaa loppuvuodesta 2022, jolloin neljä tuomituista toi Ruotsista Suomeen 28 kiloa marihuanaa, tuomiossa sanotaan. 

Huumeet tulivat oikeuden mukaan Hämeenlinnan Tuuloksessa sijaitsevalle varastolle postitse tietokonelaatikoihin pakattuna. Sieltä niitä levitettiin ja vietiin Helsinkiin levitettäväksi.

Postipaketin lisäksi huumeita tuotiin Suomeen yhdeksällä eri rekkakuljetuksella. Viimeisimmät kuljetukset tapahtuivat tuomion mukaan keväällä 2023. 

Tuolloin Tornion kautta Suomeen tuotiin muun muassa noin 33–35 kiloa amfetamiinia sekä 320 000 Ksalol-tablettia.

Käräjäoikeuden mukaan kysymys oli poikkeuksellisen järjestäytyneestä huumausaineiden maahantuonnista. 

Tästä osoituksena oli muun muassa se, että toimintaa varten oli hankittu useita asuntoja pääkaupunkiseudulta ja että toimintaan osallistui erilaisin rooleihin lukuisia ihmisiä Suomesta ja Ruotsista.

Oikeuden mukaan toiminnasta pidettiin myös kirjaa ja kaupankäynnistä saatujen varojen eteenpäin toimittamisesta vastasivat eri ihmiset kuin huumeiden levittämisestä.

Kolmelle Dödspatrulleniin kuuluvalle maksimituomio

Asiakokonaisuudessa oli syytteessä yhteensä 28 ihmistä, joista valtaosa oli alle 30-vuotiaita. Kahden syytetyn osalta syytteet jäivät oikeuden mukaan käsittelemättä, koska heitä ei saatu Suomeen oikeudenkäyntiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Nassar Abdouraman Moussan, 25, Zakaria Said Mohamedin, 25, Hassan Abdulkadir Mohammedin, 21, Mohamed Abdulkadir Okashen, 23, Farhaan Mohamed Omarin, 29, ja Mazen Omerin, 25, kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Heistä Okashella ja Mohammedilla oikeus katsoi olevan vahvoja yhteyksiä ruotsalaiseen, väkivaltaisessa maineessa olevaan rikollisryhmittymä Dödspatrulleniin. 

Asiassa kirjallisena todisteena käytetyn Ruotsin poliisin lausunnon mukaan myös Omer ja lyhyemmän, kuuden vuoden vankeusrangaistuksen saanut Mahad Ahmed Ali, 25, kuuluvat Dödspatrulleniin.

Osan syytetyistä tuomioita kovensi se, että oikeus katsoi syytettyjen tehneen rikoksen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Oikeuden mukaan kymmenen vuoden tuomion saaneiden rooli oli jutussa merkittävä.

Okashen kohdalla oikeus katsoi koventavaksi perusteeksi myös sen, että hän on aiemmin syyllistynyt Ruotsissa useasti huumausainerikoksiin. Oikeuden mukaan tämä osoittaa hänessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kieltoja ja käskyjä kohtaan.

Dödspatrulleniin Ruotsin poliisin mukaan kuuluvista tuomituista Ahmed Ali sai muita lyhyemmän tuomion, koska oikeuden mukaan hänen roolinsa rikoksessa oli merkittävästi vähäisempi kuin muiden pääsyytettyjen.

Lähes kaikki syytteessä olleista kiistivät syytteet törkeistä huumausainerikoksista. Myös rikosten tekeminen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää kiistettiin.

Juttua päivitetty 28.6.2024 kello 17.31 tiedoilla tuomion sisällöstä.

Lue myös:

    Uusimmat