Linnan juhlissa eilen nähty poliittinen kannanotto sekä miehen asuun kuulunut puukko ovat herättäneet keskustelua presidentinlinnan turvallisuudesta sekä käytösetiketistä.
Kolttasaamelainen ohjaaja-käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff ja hänen puolisonsa Milja Sarkola olivat maalanneet iholleen numeron 169. MTV Uutisten haastattelusssa Feodoroff kertoi, että he halusivat nostaa julkiseen keskusteluun ILO:n sopimuksen alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeudesta. Tämän sopimuksen Suomen hallitus jätti keväällä ratifioimatta.
Presidentin kanslian mukaan linnan juhlissa eilen nähty poliittinen kannanotto ei ole varsinaisen etiketin mukaista eikä heiltä ole kysytty lupaa siihen.
– Emme ota tähän mitään virallista kantaa, onko tämä soveliasta. Mutta kysymyksessä on juhlavastaanotto eikä poliittinen mielenilmaus ole etiketin mukaista käytöstä. Jokainen ymmärtää sen, miten vieraiden odotetaan käyttäytyvän. Tämä ei ole sellainen tilaisuus, jossa on etiketin mukaan soveliasta ilmaista tällä tavoin mielipiteensä, kertoo hallinnollinen avustaja Armi Schoderus presidentin kansliasta.
Feodoroff kertoi aiemmin MTV:lle tiedostaneensa, ettei hänen käytöksensä ole juhlavierailta odetettavaa hyvää käytöstä. Tästä huolimatta hän halusi hyödyntää julkisuuden tärkeäksi kokemansa itsemääräämisoikeuden saamiseksi saamelaisille.
Puukko etiketin rajamailla
Sen sijaan näinä levottomina aikoina huomiota herättänyt puukko Varustelekan toimitusjohtaja Valtteri Lindholmin kansallisasussa on etiketin mukaan jopa hyväksyttävä.
– Kansallispukuihin kuuluu erilaisia koriste-esineitä, jotka etiketti hyväksyy. Emme ota kantaa siihen, kuuluuko siihen puukko vaan kyllä kantaja tietää sen itse. Kaikki vieraat tulevat turvatarkastuksen ja metallinpaljastimien kautta juhliin, kommentoi Schroderus.
– On mahdollista, että kansallispukuun kuuluva puukko voi olla myös pelkkä kahva ilman terää. Valveutunut vieras tietää, mikä on hyvä tapa toimia. En tiedä, millainen puukko oli kyseessä tässä tapauksessa.
Presidentin kanslia täydensi myöhemmin, että Lindholmin kanssa oli sovittu asiasta.
– Oli sovittu, että hän voi saapua kansallispuvussa, jonka osa puukko oli. Muutoin Linnaan ei voi tuoda teräaseita, kyseessä oli siis ennakkoon sovittu poikkeustapaus, kanslia täsmentää.
Schroderuksen mukaan nykyhengen mukaisesti ei ole olemassa sopimatonta pukeutumista.
– Luotamme vieraisiin, että he osaavat pukeutua juhliin sopivasti. Ohjeistamme vieraita pukeutumisessa kutsussa: Naisilla tulee olla iltapuku ja miehillä frakki tai tumma puku. Iltapuku tarkoittaa aina näin juhlavassa tilaisuudessa nilkkoihin ulottuvaa helmaa. Tästä huolimatta saamme ennen h-hetkeä paljon kyselyitä koskien pukuja ja nimen omaan helman mittaa. Mutta jokainen vieras on pukeutuu juhliin nykyaikana – omalla parhaaksi katsomallaan tavalla, toteaa Schroderus diplomaattisesti.
MTV Uutiset ei tavoittanut Varustelekan toimitusjohtajaa kommentoimaan asuunsa kuulunutta puukkoa.