Lintujen syysmuutto on vauhdissa. Pääskyset ja muut hyönteissyöjät valmistautuvat lähtöön näinä päivinä. Petolinnut muuttavat jo, mikä on saanut myös bongarit liikkeelle.
Espoon Laajalahden lintutornissa oli tänään melkein ruuhkaa. Lintuharrastajien lähes aukoton tiedotusjärjestelmä näet tiesi kertoa, että kiljukotkan vaalea värimuoto saattaa hyvinkin olla tulossa. Lyhyelle retkelle ilman eväitä lähteneet päätyivät odottelemaan kiljukotkaa pitkäksi aikaa. Onneksi nykyään pizzan voi tilata mihin tahansa.
Pizzalounaan jälkeen kiikarit ja kaukoputket suunnattiin taas itään. Sieltä sen kiljukotkan pitäisi olla tulossa.
Lintuharrastus koukuttaa, mutta tornissa kukaan ei ihan tyhjentävästi osaa sanoa, miksi. Yksi syy on jatkuva oppiminen.
– Lintujen tunnistaminen on elinikäinen prosessi ja se sitoo tähän harrastukseen, sanoo vuosikymmeniä lintuja harrastuksenaan tarkkaillut Jukka Riihelä.
Syysmuutto on tänä vuonna vähän erilainen kuin aiempina vuosina. Kolea kevät ja kesä vaikuttavat myös syksyyn.
– Kesällä jo näkyi, että pesinnät meni monilla lajeilla huonommin ja tällä hetkellä on havaittavissa, että nuoria lintuja eli tänä kesänä syntyneitä lintuja on selvästi vähemmän nähtävissä, kertoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.
Kansalaistiedettä torneissa
Vaikka lintuharrastus on nimensä mukaisesti harrastus, on sillä myös tieteellistä merkitystä.
– Lintuharrastajien panos tieteelle on erittäin tärkeä. Suurin osa siitä, mitä meidän linnuista tiedetään, perustuu täysin harrastajien kokoamiin havaintoihin. Tuskin mikään muu ryhmä tekee kansalaistiedettä siinä määrin kuin lintuharrastajat, sanoo Södersved.
Hartaasti odotettu kiljukotka muuten laskeutui lopulta Helsinkiin Vanhankaupunginlahdelle, ja Espoossa Laajalahden lintutornilla odotelleet saivat tyytyä tavalliseen merikotkaan.