Lintutesti voi paljastaa, onko pari- tai ystävyyssuhteesi pitkäikäinen.
Alyssa Caribardi, 23, ylistää TikTok-tilillään "lintutestiä", joka määrittää nuoren naisen mukaan hänen ihmissuhteitaan. Lintutestistä uutisoi New York Post.
– Teen tämän ystäville, perheenjäsenille, kirjaimellisesti kaikille, jotka tapaan, Alyssa vannoo kolme miljoonaa katselukertaa keränneellä videollaan.
– Jos he läpäisevät lintutestin, kerron sen heille nopeasti, koska tämä on niin kiehtovaa, Alyssa intoilee.
Alyssan mukaan testi "ei petä koskaan".
Mistä on kyse viraaliksi levinneessä "lintutestissä"?
Lue myös: Ota tämä asia selville heti! Tieto, joka auttaa ymmärtämään kumppaniasi – ja kertoo, mitä hän tarvitsee sinulta
Näin testi toimii
Caribardi selittää lintutestin paljastavan kumppanisi tai ystäväsi reaktion perusteella, kestääkö suhde pitkään.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kuvittele, että istut kahvilla ystäväsi tai kumppanisi kanssa, kun huomaat ikkunasta tikan. Mainitset tikasta seuralaisellesi. Miten hän reagoi? Suhtautuuko hän välinpitämättömästi, kiinnostuuko hän linnusta vai peräti innostuu googlailemaan tikkafaktoja? Caribardin mukaan on "todella huono merkki", jos kumppani jättää lintuhavaintosi huomiotta.
Myös suosittu somevaikuttaja Abraham Piper kertoo testistä omalla tilillään.
– Pointti on siinä, että kun elämäsi rakkaus osoittaa lintua, niin katso sitä hiton lintua, Piper kiteyttää.
Lue myös: Etääntyykö kumppanisi sinusta? Nämä asiat paljastavat: "Yleensä ensimmäinen merkki siitä, että jotain on tekeillä"
Tunnetun psykologin kehittämä testi
Lintutesti ei suinkaan ole somevaikuttajien keksintö, vaan se perustuu tunnetun, vuosikymmeniä pariskuntien vuorovaikutusta tutkineen psykologin John Gottmanin 1980-luvulla kehittelemään henkistä yhteyttä mittaavaan tutkimukseen.
John Gottman on tuttu myös esimerkiksi teoriastaan, jonka mukaan halveksuva käytös tietää todennäköisimmin eroa. Halveksunnan jälkeen avioeroa enteilevien merkkien listalla tulevat kritiikki, puolustautuminen sekä henkinen etääntyminen kumppanista. Gottman kutsuu näitä Ilmestyskirjan neljäksi ratsastajaksi.
Eräs Gottmanin parisuhdetutkimuksista johti päätelmään, että terveissä parisuhteissa molemmat osapuolet tekevät ja hyväksyvät jatkuvasti toistensa "pyyntöjä".
Nämä pyynnöt voivat olla pieniä tai isoja, sanallisia tai sanattomia, mutta ne ovat pyyntöjä kehittää pariskunnan välistä yhteyttä. Pyynnöt voivat olla hauskoja, vakavia tai vaikka seksuaalisia, Gottman-instituutin sivuilla kerrotaan. Kumppani saattaa kysyä viikonlopun suunnitelmista tai pyytää ojentamaan vesikannun. Puoliso saattaa puristaa hellästi tai taputtaa päätäsi. Usein pyynnöt ovat hyvin hienovaraisia.
Jos toinen jatkuvasti tyrmää kumppaninsa pyynnöt, parisuhde usein kärsii. Teorian mukaan aivot pitävät jatkuvasti lukua siitä, montako pyyntöä kumppani on hyväksynyt tai hylännyt. Jos kumppani jatkuvasti jättää pyynnöt huomiotta, toinen osapuoli turhautuu, mikä voi johtaa riitoihin.
– Kun pariskunnat eroavat, se ei yleensä johdu esimerkiksi isoista riidoista tai uskottomuudesta. Useammin se on lopputulos katkeruusta ja etäisyydestä, joka kasaantuu ajan myötä, kun kumppanit jatkuvasti kääntyvät pois yhteyttä hakevista pyynnöistä, tutkimuksessa kirjoitetaan.
John Gottman itse kommentoi hyväksyvästi Abraham Piperin kuvailua lintutestistä. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Rakkauslaboratariossa selvitettiin pyyntöjen tärkeyttä
1980-luvun lopulla Gottman tutki pariskuntia "rakkauslaboratoriossa", Washingtonin yliopistossa. Tutkimustila oli sisustettu bed and breakfast -tyyliseksi tilaksi. Tutkimukseen osallistui 130 vastanainutta, jotka viettivät tilassa 24 tuntia samalla, kun heitä tarkkailtiin. Gottmania kiinnosti, kuinka pariskunnat rakensivat läheisyyttä vain viettäessään aikaa toistensa kanssa, kertoo Psychology Today.
Kun Gottman kuusi vuotta myöhemmin otti selvää, millä tolalla pariskuntien suhde oli, selvisi, että 17 prosenttia heistä oli eronnut. Videotallenteista tarkastelemalla selvisi, että eronneet olivat "hyväksyneet" kumppaninsa pyynnöt vain 33 prosenttia kerroista. Sitä vastoin edelleen naimisissa olevat olivat hyväksyneet pyynnöistä 86 prosenttia.
Kumppanin esittämä pyyntö voi olla liki mitä vain, mutta somessa ollaan ihastuttu käyttämään lintutestiä hyvänä esimerkkinä Gottmanin ajatuksesta.
Lue myös: Onko suhteessanne "panttivankitilanne"? 10 merkkiä onnettomasta avioliitosta: "Ehdottomasti hälytysmerkki parisuhteessa"
Katso myös: Hiipuuko rakkaus? Kiinnitä näihin hälytysmerkkeihin huomiota
1:18Moni ymmärtää sisimmässään, kun parisuhde on etenemässä huonoon suuntaan. Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa suhteen hälytysmerkit.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Psychology Today, Gottman Institute