Matematiikan voi valjastaa myös rakkauselämän palvelukseen.
Rakkaus ei aina kestä ikuisesti, mutta tiesitkö, että avioliittojen kestolle on olemassa myös laskukaava – eikä se edes ole mikään uusi juttu?
Lue myös: Nikytan avioliitto päättyi kuin seinään kolme vuotta sitten – sai vasta nyt varmistuksen miehen uskottomuudesta ikävällä tavalla: "Hän myönsi julkisesti..."
Kaavalla voi laskea, tuleeko ero
Psykologi John Gottman kehitti jo vuosia sitten laskukaavan, joilla voi selvittää, onko suhde tulossa päätökseensä. Gottmanin kokeissa 1990-luvulla tutkittiin satoja pariskuntia keskustelemassa hankalasta, riitaa aiheuttavasta aiheesta. 15 minuutin keskustelun sisällön lisäksi tallennettiin tietoja esimerkiksi henkilöiden sykkeestä ja ilmeistä.
Löydösten mukaan yksi tärkeimpiä ennusmerkkejä sille, ottaako pari myöhemmin eron, oli, miten positiivinen tai negatiivinen kumpikin osapuoli oli keskustelun aikana.
Gottman kehitti matemaatikko James Murrayn kanssa kaavan, jolla voi laskea, mikä keskustelukumppanin vaste seuraavassa keskustelun vaiheessa on. Matemaatikko Hannah Fry kuvaili kaavaa TED Talkissaan jo vuonna 2014.
Tällainen kaava on:
Vaimon kaava: Wt+1= w + rwWt+ IHW (Ht)
Aviomiehen kaava on vastaavanlainen, eli Ht+1= h + RHHt+ IWH (Wt)
Kaavaa tulkitaan näin:
W = vaimon mieliala
t = aika
rwWt = vaimon mieliala miehen seurassa
IHW = miehen vaikutus vaimoon
Lue myös: Tim leipiintyi parisuhteeseensa ja erosi rytinällä – päätyi tempauksellaan uutisotsikoihin asti
Tärkeintä on, miten puolisot vaikuttavat toisiinsa
Kaavan tulos riippuu vaimon ja miehen mielialasta yksin, mutta tärkeintä on se, miten he vaikuttavat toisiinsa.
Fryn mukaan onnellisissa suhteissa niin sanottua huonoa käytöstä pidetään epätavallisena asiana, jolle on jokin ulkoinen syy: kumppanin huono tuuli pannaan siis vaikkapa työpaineiden piikkiin. Negatiivisissa suhteissa kaikki kääntyy henkilökohtaiseksi ja huono tuuli on esimerkiksi "vaimon vaikean luonteen" syytä.
Parien toimintaa arvioitiin asteikolla, jossa reaktioille on annettu tietyt pistemäärät. Esimerkiksi halveksunnasta sai -4 pistettä, puolustelemisesta -2, vihaisuudesta ja surusta -1 pistettä ja pelosta 0. Huumori, ilo ja kiintymys sen sijaan toivat 4, kiinnostuneisuus 2 pistettä.
Tuloksista Gottman tiimeineen kykeni ennustamaan mahdollisen avioeron jopa 90 prosentin tarkkuudella. Korkean eroriskin parit ajautuivat eräänlaiseen negatiivisuuden kierteeseen.
Lue myös: Eronneet miehet paljastavat, mitä toivoisivat tehneensä toisin liittonsa aikana: "Toivoisin, että olisin mennyt sänkyyn samaan aikaan kuin vaimoni"
Oleellista on negatiivisuuden kynnys
Tärkeässä osassa kokeessa oli niin sanottu negatiivisuuden kynnys. Yksinkertaistettuna se kertoo, miten ärsyttävä kumppani A voi olla ennen kuin kumppani B menettää hermonsa.
Yllättävää kyllä kynnyksen tulee onnistuneessa suhteessa olla hyvin matala: suhteessa siis saa valittaa, ja pienetkin ongelmat otetaan esiin. Onnistuneissa suhteissa tärkeä toimintatapa on, että ongelmat otetaan puheeksi sen sijaan, että tunteet piilotettaisiin.
Lue myös: Avioeroihin erikoistunut asianajaja näkee työssään kaikenlaista: "Petit prostituoidun kanssa – miten ajattelit, että tässä kävisi?"
Nämäkin ennustavat suhteen tulevaisuutta
Toki matematiikan lisäksi myös monet muut asiat voivat kertoa, miten suhteella menee. Tämän tutkimuksen mukaan tuleva ero vaikuttaa ihmiseen jo silloin, kun hän ei vielä varsinaisesti tiedä sen tulevan: netissä käytetty kieli saattoi ennustaa eron jopa kolme kuukautta ennen sen tapahtumista!
Seksittömyys avioliitossa puolestaan kielii yleensä suuremmista ongelmista: tämä seksuaaliterapeutti kertoo, milloin seksittömästä liitosta kannattaa lähteä. Toisen analyysin mukaan ihmiset, joilla on vähemmän seksikumppaneita, ovat onnellisempia avioliitossaan. Omituista kyllä, jopa hääkakun on todella havaittu vaikuttavan suhteisiin.
Lue myös: Tuuli-Elina, 36, erosi, vaikka parisuhteessa ei ollut tavallaan mitään vikaa: "Selvästi aiheesta on puhuttu liian vähän"
Lue myös: Parisuhde- vai identiteettikriisi? Terapeutti kertoo, miten tunnistaa ero ja välttää sydämiä murskaava kierre: "Itseään ei voi vaihtaa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Businessinsider.com, Mirror.co.uk, Ted.com, Researchgate,
Johngottman.net/The Mathematics of Marital Conflict: Dynamic Mathematical Nonlinear Modeling of Newly wedMarital Interaction, 1999