Maailman talousfoorumi WEF listaa vuosittain maailman tehokkaimmat hallinnot. Tämän vuoden ykkönen on maa, jonka ihmisoikeustilanteessa ei ole kehumista.
Qatarin hallinto on maailman tehokkain, jos on uskominen Maailman talousfoorumi WEF:n tuoreen Global Competitiveness-raportin tietoihin. Listaus saatiin vertailemalla maiden hallintoja esimerkiksi liiallisen sääntelyn määrällä, päätöksenteon läpinäkyvyydellä ja valtion kulutuksella ja investoinneilla.
Global Competitiveness-raportti koostuu useista eri osa-alueista. Koko raportin ykkönen, maailman kilpailukykyisin maa oli Sveitsi.
Kritiikkiä asiantuntijalta
Qatar on noussut otsikkoihin erityisesti tänä vuonna, sillä maassa järjestettäviä vuoden 2022 jalkapallon MM-kilpailuja on kritisoitu laajasti. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn toukokuussa julkaiseman raportin mukaan Qatar ei lupauksista huolimatta ole parantanut siirtotyöläisten oikeuksia. Yli 90 prosenttia maan työläisistä tulee ulkomailta ja siirtotyöläisten, erityisesti jalkapallon MM-kilpailuja rakentavien työläisten asemaa kuvaillaan orjien kaltaiseksi.
Lisäksi Qatarin sanavapaus on tarkoin rajoitettua ja naisten asema on huono. Maan laki pohjautuu islamilaiseen sharia-lakiin.
Independent-lehden haastatteleman lontoolaisen King's Gollage-yliopiston tutkijan, Qatarissa asuneen David Robertsin mukaan Qatarin sijoitusta listauksessa on "vaikea nielaista".
– En tiedä mitä he yrittivät mitata, mutta he ovat tehneet järjettömän päätelmän siitä, että Qatar olisi maailman tehokkain. Minua ei kiinnosta, kuinka yhtenäinen heidän tutkimusmetodologia on, mutta suurin osa ihmisistä, jotka työskentelevät Qatarissa eivät tunnistaisi tämän tutkimuksen päätelmiä, Roberts sanoo lehdelle.
Suomi pärjää hyvin
Öljyllä rikastuneen Qatarin jälkeen toiseksi tehokkain hallinto löytyy Singaporesta. Listan kolmantena on Suomi. Suomen jälkeen tulevat Kiinan erityishallintoalue Hongkong, Arabiemiraatit ja Uusi-Seelanti. Listan seitsemäntenä on Ruanda, jossa raportin mukaan valtion kulutus ja investoinnit ovat olleet tehokkaita.
Suomi sijoittuu hyvin myös raportin muilla osa-alueilla. Suomi loistaa erityisesti koulutuksen ja innovaatioiden saralla, joissa se on vertailun ensimmäinen. Kokonaiskatsauksessa Suomi on neljäs, Sveitsin, Singaporen ja Yhdysvaltojen jälkeen.
Maailman kilpailukykyisimmät maat 2014-2015
- Sveitsi
- Singapore
- Yhdysvallat
- Suomi
- Saksa
- Japani
- Hongkong
- Alankomaat
- Iso-Britannia
- Ruotsi
Kokonaisvertailussa huonoiten pärjäsi Guinea, Tšad, Jemen ja Mauritania.
Raportin päätarkoituksena oli tarkastella kilpailukykyä ja tuottavuutta maan instituutioiden ja lakien kautta. Raportti määrittelee Maailman talousfoorumin mukaan sitä, miten hyvin valtio onnistuu tuottamaan hyvinvointia kansalaisilleen.
Maailman talousfoorumi on tunnettu erityisesti vuosittain Davosissa järjestettävästä tapahtumasta, joka kokoaa liikemaailman vaikuttajia ja poliitikkoja yhteen.