Suomi on jälleen maailman onnellisin maa – tällä kertaa ylivoimaisesti: Näin sijoittuivat Venäjä ja Ukraina

8:51img
Kysyimme lokakuussa 2021, miksi me kylmän pohjoisen kasvatit olemme vuosi toisensa perään maailman onnellisinta kansaa?
Julkaistu 18.03.2022 07:58(Päivitetty 18.03.2022 10:26)

MTV UUTISET–STT–Jukka Auramies

Suomi on valittu viidettä vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Raportti julkaistiin nyt kymmenennen kerran.

Raportin onnellisuusmittarien mukaan Suomi oli tällä kertaa selvästi edellä muita maita.

Kaikki pohjoismaat löytyvät listan kymmenen parhaan maan joukosta. Kärkiviisikon muodostavat Suomen perässä Tanska, Islanti, Sveitsi ja Alankomaat. Ruotsi on sijalla 7 ja Norja sijalla 8. Yhdysvallat on listalla 16:ntena ja Britannia heti perässä sijalla 17.

Raportin kyselyyn on vastannut viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Tulokset on saatu laskemalla yhteen kansalaisten omat arviot onnellisuudesta sekä myös arviot maan terveystilanteesta, bruttokansantuotteesta, korruption määrästä sekä muun muassa siitä, kuinka vapaasti maassa saa tehdä valintoja.

Rauha ja vakaus tärkeitä hyvinvoinnille

Tänä vuonna yli 150 maan listalla onnellisuuspisteitään paransivat Serbia, Bulgaria ja Romania. Libanonissa, Venezuelassa sekä Afganistanissa, jossa äärijärjestö Taleban nousi valtaan elokuussa, pisteet laskivat.

– Kaikkein pohjimmalta löytyvät yhteiskunnat, jotka kärsivät konfliktista tai äärimmäisestä köyhyydestä. Erityisesti Afganistanissa (listan sijalla 146) ihmiset arvioivat elämänlaatunsa vain 2,4 pisteellä kymmenestä, sanoi yksi raportin tekijöistä, professori Jan-Emmanuel De Neve Oxfordin yliopistosta tiedotteessa.

– Tämä on raju muistutus siitä, millaista aineellista ja henkistä tuhoa sodat aiheuttavat monille uhreilleen ja siitä, kuinka tärkeää rauha ja vakaus ovat ihmisen hyvinvoinnille, hän sanoi.

Suomalaiset arvioivat oman hyvinvointinsa keskimäärin lähes kahdeksalla pisteellä kymmenestä.

Tutkimus tehtiin reilusti ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan viime kuussa. Maat eivät kokeneet itsensä kovin onnelliseksi viime vuonnakaan: Venäjä oli listan sijalla 80, Ukraina sijalla 98.

Viime aikoina on kuitenkin ollut myös keskustelua siitä, kuinka riippumaton raportti on, Helsingin Sanomat on kertonut. Raportti saa esimerkiksi huomattavaa rahallista tukea Arabiemiraateilta, ja joitain ongelmia on havaittu myös tietojen keräämisessä. 

Tuoreimmat aiheesta

Suomi