Uusi matkapakettilaki vaatii tarkempia kuvailutietoja matkakohteen soveltuvuudesta liikuntarajoitteisille. Tarkka kuvaus auttaa valitsemaan oikean kohteen.
Lännen Media uutisoi heinäkuussa voimaan tulevasta uudesta matkapakettilaista, joka velvoittaa matkanjärjestäjiä antamaan yhä yksityiskohtaisempaa ja tarkempaa tietoa siitä, miten matkakohde soveltuu liikuntarajoitteisille matkustajille.
Accessia Consulting -yrityksen toimitusjohtajana ja esteettömyysasiantuntijana työskentelevä Marko Jääskeläinen perää sitä, että matkailualalla esteettömyys pitäisi laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.
– Asia koskee muitakin kuin liikuntavammaisia, eikä esteettömyydessä ole kyse aina isoista asioista. Jo sekin riittäisi, että matkakohteesta saa riittävän paljon ja tarkkaa etukäteistietoa, jolloin kohteen sopivuuden voi itse päätellä, Jääskeläinen sanoo.
Uusi laki lähtee siitä, että tarkemmat matkakohdekuvaukset antavat ihmisille aiempaa paremmat mahdollisuudet valita ja päättää itse, soveltuuko tietty matkailukohde heille vai ei.
– Lain henki on hyvä, koska liikuntarajoitteiset ihmiset tulisi nähdä kuluttajina, eikä vain hoivan tai hoidon kohteena, Jääskeläinen kommentoi lakimuutosta.
Tietoa myös hotellin lähialueesta
Jääskeläisen mukaan matkanjärjestäjien on ymmärrettävä, että tietoa tarvitaan paitsi hotellin esteettömyydestä myös hotellin lähialueen maastosta ja palveluista, kuten esimeriksi erilaisista retkistä ja siitä, miten ne on toteutettu.
– Aurinkolomallahan ei mennä lomailemaan hotelliin, vaan tietoa tarvitaan myös hotellin ympäristöstä ja alueella olevista palveluista. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla siitä, että matkakohteen nettisivuilla kerrotaan, onko alueella inva-wc, Jääskeläinen kertoo.
Invalidiliiton vastaavan esteettömyysasiantuntijan Marika Nordlundin mukaan Suomessa kesälomakohteiden esteettömyys on usein kiinni yrittäjän valveutuneisuudesta ja siitä, miten hän itse asian on sisäistänyt.
Esimerkiksi Linnanmäki julkaisi nettisivuillaan tänä kesänä esteettömyysoppaan, jossa kerrotaan miten huvipuiston alueella voi liikkua pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Oppaassa kerrotaan, mistä löytyvät inva-wc:t, ja onko reitin varrella portaita tai muita liikkumista vaikeuttavia esteitä.
Linnanmäelle on myös hankittu huvipuistolaite, johon pääsee myös pyörätuolilla.