Lokkeja häädetään sähköllä ja peloteäänillä Helsingissä

Lokki, kauppatori, Helsinki, lokkiriesa
Julkaistu 07.07.2015 19:26(Päivitetty 07.07.2015 22:04)
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Lokit ovat jälleen asiakkaiden ja kauppiaiden riesana Helsingin Kauppatorilla. Linnut tulevat vuosi vuodelta rohkeammiksi ja erilaisia karkotuskeinoja niiden häiriökäyttäytymisen kitkemiseksi on yritetty. Tänä vuonna lokkeja vastaan taistellaan verkoin, äänin ja sähkön avulla.

Lokit kirkuvat, liitävät ja suhahtelevat läheltä päätä. Osa kököttää tähystelemässä toritelttojen ja mainosten päällä ja nousevat lopulta siivilleen. Turisti heittää sämpylän jämänsä torin kiveykselle, sen kimppuun syöksähtää oitis lokkeja, naakkoja ja puluja. Joku onneton saattaa menettää juuri tilaamansa jäätelön tai ruoka-annoksen. Tätä on Helsingin kauppatorin arki.

Kauppaa käydään verkkojen ja erilaisten telttojen suojissa. Vuosia torilla ruokaa myynyt yrittäjä on nähnyt lokkien käyttäytymisen muuttuvan.

– Entistä enemmän niistä on vaivaa. Olen kohta 20 vuotta tässä ollut ja vuosi vuodelta pahemmaksi muuttuu. Voin sanoa, että ne suoranaisesti haittaavat työntekoa, puuskahtaa Kari Terho Soppakanuuna Terhosta.

Ruokarauha muisto vain

Terho sanoo, että enää asiakkaat eivät voi nauttia ruoka-annostaan rauhassa.

– Silloin kun täällä aloitin jaoin ihmiselle peflettejä, jotta asiakkaat voivat istua tuohon kolera-altaan reunalle ja syödä rauhassa.  Ei lokeista ollut tietoakaan saatikka siitä, että ne olisivat ahdistelleet ihmisiä. Nykyään sitä ei voisi kuvitellakaan, Terho kertoo.

Helsingin kaupungin Tukkutorin teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapana vahvistaa, että haasteita riittää.

– Ruoka-annoksia viedään, jäätelöitä viedään, lihapiirakkaa viedään kädestä, lokit saattavat tulla jopa ruokapöydille kahviloissa. Tässä ovat ne konkreettisimmat haitat ja se varmasti myös koetaan ikävämpänä asiana. Toinen asia on hygieniahaitta, koska kaikilla linnuilla on salmonellariski. Hyvin usein lintujen ulosteessa on salmonellaa, kertoo Tapana.

Lokit ovat pitkäikäisiä ja ovat oppineet, että hyvää ruokaa saa torilta helposti.

– Lokit ovat vuosien ja vuosien saatossa saanut olla rauhassa. Tuossa on hyvin lähellä pesimäyhdyskuntia ja tästä on helppo hakea poikasille hyvää ruokaa, kertoo Anticimexin asiakkuuspäällikkö Petri Metsälä.

Verkko tehokkain – nyt testataan myös sähköä

Lokkien häiriökäyttäytymistä yritetään kitkeä monin erin tavoin. Osa torista on saanut päälleen jälleen verkkoa, sillä sen on havaittu olevan tehokas.

– Yksi ihan parhaimmista tavoista ovat mekaaniset esteet. Verkkojen läpi ne eivät vain yksinkertaisesti pysty lentämään. Se estää varsin tehokkaasti ja muuttaa niiden lentoratoja, kertoo Metsälä, joka oli mukana asentamassa, jo viime vuodesta hyväksi havaittua, kaiutinta.

– Sieltä äänilaitteesta tulee aitoja varoitusääniä ja lokkien paniikkiääniä, hän kertoo Metsälä.

Ja todentotta, kun ilmoille kajahtaa kimakkaa lokkien kiljuntaa, nousevat kaikki lokit siivilleen kaartelemaan torin yläpuolelle. Ne myös pysyvät poissa hyvän tovin, kunnes ensimmäiset rohkeat uskaltautuvat alas. Laskupaikan suhteen lokkien pitää olla tarkkana, sillä uutena keinona testataan laitumilta tuttua sähköpaimenta.

– Jäätelökioskin reunalla on sähkökisko. Siihen ei kuole, mutta sieltä tulee räpylään kelju pieni sähköisku, kertoo Metsälä.

"Ennenkin on yritetty"

Kesän lopulla selvinnee, miten tämän vuoden lokkiriesasta selvittiin. Kokonaan ei kuitenkaan lokeista haluta eroon, ne kuuluvat olennaisena osana rannikkokaupunkia.

– Jos me häiritsevää käyttäytymistä pystytään vähentämään, sitten me olemme onnistuneet, sanoo Tapana.

Kauppias suhtautuu vielä skeptisesti.

– Kyllä niitä on vuosien aikana nähty, on ollut kovaäänisissä haukan ääniä ja kahden päivän kuluttua lokit istuvat niiden kovaäänisten päällä. Monenlaista on koitettu. Toivotaan nyt, että jotkut näistä tehoaisi sitten, sanoo Terho.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa