Lokit ovat tunnettuja siitä, että ne hyökkäävät varsinkin Helsingin keskustan alueella helposti ruoan tai herkkujen kimppuun.
Tapasin kesäisessä Esplanadin puistossa Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikusen. Aiheena oli keskustella lokkien tuottamista haasteista kaupungille.
Päätin ostaa haastattelun aluksi jäätelön ja samalla selvittää, ovatko lokit todella niin hyökkääviä, kuin niiden maine antaa ymmärtää.
Kävi hyvin nopeasti ilmi, että alueen lokit ovat maineensa veroisia. Haastattelu ei kerennyt vanheta edes minuuttia, kun lokki hyökkäsi ensimmäisen kerran jäätelöni kimppuun.
Tilanne sai pasmani sekaisin, mutta yritin parhaani mukaan jatkaa haastattelua alkuperäisen suunnitelman mukaan.
Tämän jälkeen hyökkäyksiä tuli useampaan otteeseen. Alkoi pelonsekainen operaatio jäätelön hävittämiseksi. Roskalaatikko löytyi läheltä, mutta lokit päättivät ryhmittyä sen eteen. Nikunen astui tässä vaiheessa sankarin rooliin ja meni edeltä avaamaan minulle roskalaatikon luukun.
Taistelua on mahdoton voittaa
Nikusen mukaan Helsingissä lokkiongelma on hyvin vanha. Helsingin kauppatorilta on yritetty hätistää lokkeja monin eri tavoin yli 60 vuoden ajan.
– Olemme käyttäneet monia eri keinoja, kuten piikkejä tolppien päässä, naruja, verkkoja, ääniefektejä, laservaloja ja palkattuja lokin karkottajia, kertoo Nikunen.
Hänen mukaansa nämä kaikki yllä mainitut keinot ovat toimineet aluksi, kunnes lokit ovat oppineet tunnistamaan ne.
– Lokit ovat hyvin oppivaisia lintuja. Ne oppivat koko elämänsä ajan asioita. Tämän lisäksi ne oppivat toisiltaan. Ne ovat tiukka vastus lokin karkottajille, kertoo Nikunen.
Nikusen mukaan ainoa toimiva keino lokkien karkottamiseen olisi, että paikalla ei olisi ruokaa tarjolla. Tämä on kuitenkin vaikea yhtälö, sillä puistot ovat suosittuja paikkoja jäätelön syönnille ja piknikeille.
Ihmiset ovat hyväksyneet tilanteen
Helsingin kaupunki saa vuosittain kymmeniä yhteydenottoja lokkeihin liittyen, mutta samalla Nikunen arvelee ihmisten hyväksyneen tilanteen hyökkäävistä lokeista.
– Moni on turtunut siihen ja hyväksynyt sen, että tämä kuuluu kaupunkiin ja keskustan vilinään.
Nikunen arvioi suomalaisten olevan tänä kesänä hieman enemmän lokkien tulilinjalla, kun turistit puuttuvat.
– Turistit usein tykkäävät lokeista, sillä harvassa kaupungissa on lokkeja näin valtavia määriä. Turistit ottavat lokkien kanssa selfie-kuvia, sanoo Nikunen.
Lokit ovat selvästi oppineet tavan, miten saada ihmisten syötävät itselleen. Tämän pääsin itsekin kokemaan hurjalla tavalla.
Katso ylhäältä monivaiheinen haastattelu, josta ei draamaa puutu!