Meteorologi tutkaili tilastoja: Lomalle alku- vai loppukesällä – milloin on paras lomasää?

Auringonpalvojia nauttimassa kesäsäästä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 1. kesäkuuta 2013.
Auringonpalvojia nauttimassa kesäsäästä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 1. kesäkuuta 2013.Lehtikuva
Julkaistu 10.03.2016 12:17
Toimittajan kuva

Karita Kontula-Sokka

karita.kontula-sokka@mtv.fi

Kesäloma-aikojen mietintä on käynnissä monilla työpaikoilla. Suomen kesäsäät ovat vaihtelevia, mutta tilastojen perusteella lämpimin sää osuu heinäkuulle, aurinkoisin kesäkuulle.

MTV Uutisten ja Forecan meteorologi Markus Mäntykannas tutkaili kesäsäitä menneiden tilastojen pohjalta Forecan blogia varten – milloin on tilastojen mukaan lämpimintä, entä viileintä?

Ensimmäisenä pitää mainita, että Suomen kesien säät ovat kovin vaihtelevia.

– Säiden puolesta täydellisten lomaviikkojen suunnittelu on leveyspiirillämme melkoista hakuammuntaa ja tuuripeliä. Eipä ollut meteorologeillakaan sisäpiirin tietoa idyllisistä lomasäistä, jos muistellaan viime kesää, jolloin aurinko ja lämpö antoivat odotuttaa itseään aina elokuulle saakka, muistuttaa Markus Mäntykannas.

Viime vuonna elokuu kesän lämpimin kuukausi

Viime vuonna kesä- ja heinäkuu olivat keskimääräistä kylmempiä, elokuu puolestaan oli keskimääräistä lämpimämpi. Viime kesän lämpimin kuukausi olikin elokuu. Tätä ennen elokuu oli ollut kesän lämpimin kuukausi viimeksi vuonna 2006. Kun aiemmin kesän aikana oli ollut vain neljä hellepäivää, oli niitä viime vuoden elokuussa 15. Tämä on kuusi tavanomaista enemmän. Elokuun lämpimän sään aiheutti pitkään kestänyt sulkukorkeapaine.

Viime kesän korkein lämpötila, 31,4 °C, mitattiin Kouvolan Utissa 3. heinäkuuta. Suomen mittaushistorian lämpöennätys on 37,2 °C. Se on mitattu Liperissä Joensuun lentoasemalla 19. heinäkuuta 2010.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Lomailijat ja niin ollen säätoiveetkin ovat kovin erilaisia: toinen tykkää alkukesän tuoreesta vihreydestä, toinen lämmöstä, kolmas arvostaa loppukesän sieniretkiä.

– Paras lomailuajankohta tai -kuukausi on täysin makuasia, mutta tilastojen valossa sää muuttuu kesäkuukausien aikana melkoisesti. Auringon teho on suurimmillaan juhannuksen aikoihin, jolloin myös päivä on pisimmillään. Tilastojen mukaan lämpimin aika ajoittuu kuitenkin vasta kuukauden päähän juhannuksesta, mutta toisaalta kesän edetessä aurinkotuntien määrä vähenee ja sademäärät kasvavat, pohtii Mäntykannas.

Kesäkuu aurinkoisin, heinäkuu lämpimin

Tilastojen mukaan kesän kuukausista kesäkuu on aurinkoisin ja vähäsateisin, heinäkuu lämpimin ja ukkosherkin. Elokuu puolestaan on yhä verrattain lämmin, mutta kostea.

– Vaikka aurinko on korkeimmillaan juhannuksen aikoihin, ajoittuu kesän lämpimin hetki Suomessa heinäkuun loppupuolelle. Kesäkuu on kesäkuukausista kuivin, aurinkoisin ja viilein. Erityisesti kesäkuun alkupuolisko voi vielä yllättää viileydellään, mutta vähitellen keskilämpötila nousee juhannusta kohden kohisten. Juhannuksen jälkeen jatkuvat sateet matalapaineineen käyvät harvinaisemmiksi, ja suurin osa sateestamme alkaakin olla kuurottaista sadetta.

Rannikkoalueilla merituuli viilentää kesäkuussa.

Juhannuksen tienoilla päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 20 asteen vaiheilla ja pohjoisessa yli 15 asteessa.

– Hellepäiviä on tyypillisesti kesäkuussa maan etelä- ja keskiosassa  4-5, pohjoisempana muutama. Erityisesti kuun alkupuolella hallanvaara on vielä olemassa alavilla mailla, mutta loppukuuta kohden ilma lämpenee.

– Mielenkiintoista on myös se, että kesäkuut ovat usealla paikkakunnalla Suomessa viilenneet viimeisen 50 vuoden aikana, kun taas heinä- ja elokuut ovat lämmenneet, toteaa Markus Mäntykannas. 

Kesän lämpimimmät hetket heinäkuun loppupuolella

Kesän lämpimimmät päivät koetaan tyypillisesti heinäkuun puolivälin jälkeen sisämaassa, rannikoilla vasta aivan heinäkuun loppupuolella. Sateet kuitenkin lisääntyvät kesäkuuhun verrattuna.

– Ilmakehän lämpeneminen mahdollistaa suuremman ilmankosteuden ja tämän johdosta heinäkuun sademäärät ovat sisämaassa vuoden suurimmat. Suurin osa sateesta on kuurotyyppistä eli väliin mahtuu myös aurinkoisia hetkiä. Juhannuksen jälkeen kokonaispilvisyys alkaa kuitenkin lisääntyä ja auringonpaistetunnit vähenevät heinäkuun aikana.

Heinäkuu on tilastojen mukaan vuoden ukkosherkin kuukausi. Jopa puolet vuoden salamoista havaitaan heinäkuussa.

Viime vuonna ennätyksellisen vähän ukkosia

Viime kesänä ukkosti ennätyksellisen vähän. Syyskuun loppuun mennessä oli havaittu noin 30 000 maasalamaa. Edellinen vähyysennätys oli vuodelta 1996, 39 000 maasalamaa. Ukkosten vähyyteen vaikuttivat viileä alkukesä ja korkeapainevoittoinen loppukesä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Päivän ylin keskilämpötila on heinäkuun loppupuoliskolla maan etelä- ja kaakkoisosan sisämaassa keskimäärin 22 asteen vaiheilla, ja suuressa osassa maata 20 asteen tienoilla.

Heinäkuu on tilastojen mukaan myös vuoden helteisin kuukausi. Keskimäärin hellettä on etelässä 7-8 päivänä, pohjoisessa 2-5 päivänä.

– Tilastollisesti keskikesän lämpimimmät paikkakunnat ovat Vantaa, Lahti ja Kouvola, kun taas keskimäärin kaikkien kesäkuukausien lämpimimmän paikan titteliä pitää Helsinki-Kaisaniemen mittauspiste. 

Elokuu verrattain lämmin – kuurosateet vaihtuvat jo yhtenäisempiin sateisiin

Elokuussa päivän ylin keskilämpötila laskee nopeasti loppukuuta kohden mentäessä erityisesti sisämaassa.

– Rannikoilla kesän aikana lämmennyt meri hillitsee lämpötilan laskemista ja useana vuotena vuorokauden korkeimmat keskilämpötilat on mitattu vasta elokuun alkupuolella merellisillä paikkakunnilla. Loppukuuta kohden mentäessä Atlantin matalapaineet heräävät jälleen vähitellen henkiin ja kuurottaiset sateet vaihtuvat yhtenäisempiin. Kaiken kaikkiaan elokuun sademäärä on sisämaassa heinäkuuta pienempi, mutta rannikoilla elokuu on kesäkuukausista sateisin. Ilman viiletessä merellä syntyy herkemmin kuurosateita ja ukkosia. Merialueilla ja etelärannikolla salamoi keskimäärin eniten elokuussa.

– Keskimäärin elokuu on kesäkuuta lämpimämpi kuukausi, suurelta osin korkeampien yölämpötilojen johdosta. Pohjoisessa hellepäiviä on kesäkuuta epätodennäköisemmin, 1-2 kappaletta, mutta etelässä hellettä on tyypillisesti hieman kesäkuuta enemmän, 3-5 päivänä, sanoo Markus Mäntykannas.

Järvivedet viilenevät nopeasti elokuun edetessä, mutta merivesi on lämpimimmillään vasta elokuun alkupuolella. Lämmin merivesi voimistaa sateita rannikoiden tuntumassa loppukesästä ja syksyllä. Sumut yleistyvät elokuun loppua kohden.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Forecan blogi

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa