Milloin on yleensä paras kesälomasää? Meteorologi vastaa

kesäloma
Enemmistö suomalaisista ajoittaa lomansa heinäkuuhun.Lehtikuva
Julkaistu 01.06.2015 09:08
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kussakin kesäkuukaudessa on puolensa lomaa ajatellen. Lämpöä haluaville yksi vaihtoehto on kuitenkin varmin.

Se, mikä on paras kesälomakuukausi, riippuu siitä, mitä kesältä haluaa.

– Tilastojen valossa heinäkuu on Suomessa yleensä lämpimin kuukausi. Mutta kesäkuu taas olisi kuivin. Heinäkuussa alkaa jo sadella, ja heinäkuun loppupuolella voi tulla hyvinkin paljon kuuro- ja rankkasateita sekä ukkosia. Tietenkään vuodet eivät aina ole veljeksiä, ja sattuu myös sellaisia kesiä, että kesäkuukin on hyvin sateinen, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila sanoo.

Puhtaasti sääolojen perusteella ihanteellisimman lomakuukauden selvittivät itse asiassa jo vuonna 2004 Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkijat Kimmo Ruosteenoja ja Ari Venäläinen miettiessään, mikä olisi paras aika koululaisten kahden ja puolen kuukauden kesälomalle. Hyvän lomapäivän ehdoiksi asetettiin tuolloin vähintään 20 asteen ylin lämpötila, ainakin kuusi tuntia paistava aurinko ja alle yhden millimetrin jäävä sademäärä.

– Lopputulos oli, että koululaisten kannattaa aloittaa loma juuri silloin kuin se nykyään aloitetaankin eli kesäkuun alussa. Silloin heidän lomansa ajalle kertyy tilastollisesti eniten aurinkoisia ja lämpimiä päiviä ja vähiten sadetta. Jos lomaa siirtäisi myöhemmäksi, loppukesän sateisuus alkaisi jo vaikuttaa, ja jos sitä toisaalta siirtäisi aikaisemmaksi, kylmyys vähentäisi hyviä lomapäiviä.

Tiesitkö?

  • Terminen kesä, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyttelee +10 asteen yläpuolella, alkaa Etelä-Suomessa keskimäärin toukokuun lopulla ja kestää syyskuun puoliväliin asti.
  • Suomen pohjoisosissa terminen kesä on yleensä sekä alku- että loppupäästä noin kuukauden lyhyempi. Esimerkiksi vuonna 2014 terminen kesä alkoi Etelä-Suomessa 17.5. ja Käsivarren Lapissa 29.6., ja terminen kesä loppui Etelä-Suomessa 22.9. ja Käsivarren Lapissa 15.8.
  • Aurinko paistaa rannikkokaupungeissa enemmän kuin sisämaassa. Erityisen aurinkoisia paikkoja ovat esimerkiksi Kotka, Maarianhamina, Naantali, Hanko, Rauma ja Pori.
  • Helteestä puhutaan Suomessa, kun päivän ylin lämpötila on yli +25 astetta. Tilastollisesti eniten hellepäiviä on heinäkuussa. Esimerkiksi kesällä 2014 kesän korkein lämpötila mitattiin kuitenkin vasta elokuussa, jolloin Porissa oli 32,8 astetta lämmintä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Mikäli lomalainen nauttii erityisesti pitkistä kesäilloista ja -öistä, vaaka saattaa kallistua kesäkuun puolelle.

– Kesäkuussa on päivä pisimmillään ja valoa riittää. Heinäkuun lopussa öiden piteneminen alkaa jo tuntua.

Elokuussa ilmaan alkaa tulla selvästi syksyn tuntua.

– Varsinkin elokuun loppupuolelle mentäessä olosuhteet muuttuvat aika syksyisiksi. Lapissahan terminen syksy alkaa jo elokuun lopulla.

Jonkinlaisena vedenjakajana voi pitää elokuun 24. päivää, joka on Pertun – aikaisemmin Pärttylin – nimipäivä.

– Vanha kansa sanoi: ei halla haasta lähde, kaste varjosta värise, päivän Pärttylin perästä. Sillä viitataan siihen, että noihin aikoihin alkaa tulla kosteutta, jota aurinko ei enää välttämättä ehdi kuivattamaan kunnolla. Auringonsäteet heikkenevät elokuun lopussa niin paljon.

– Jos harrastaa marjastusta, sienestystä tai puutarhan viljelyä, niin heillehän elokuu on tietysti hyvä kuukausi. Silloin alkaa sitä satoa tulla.

Virallisesti kesälomakauteen kuuluvia touko- ja syyskuuta enemmistö lomalaisista karttaa.

– Toukokuun lopulla ja syyskuun alussakin voi kyllä vielä olla hyvin lämpimiä päiviä. Syyskuu voi olla ihan miellyttävä lomakuukausi sille, joka syksystä tykkää. Ja jos tykkää pimeämmistä öistä ja tähtien seuraamisesta, niin se onnistuu paremmin syyskuussa. Toki yöt saattavat olla aika kylmiä, mutta kyllä hallaöitä voi olla elokuun puolellakin ja kesäkuun alussa, Hutila sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55