Mökkirannasta tai vedestä löytyvä sotilastoimintaan liittyvä räjähde voi olla hengenvaarallinen. STT uutisoi maanantaina, että mökkirannasta löytyvä sodanaikainen miina ei ole vaarallinen.
Puolustusvoimissa raivaukseen osallistuva kapteeni Petteri Viitanen sanoo, että ulkonäön perusteella on mahdotonta erottaa vaarallinen räjähde vaarattomasta. Merimiinalta näyttävä löytö voi vaikuttaa vanhalta ja vaarattomalta, mutta se saattaa olla esimerkiksi täysin toimintakykyinen sukellusveneen merkinantoraketti. Sellainen voi räjähtää liikkeestä.
– Merkinantoraketti näyttää ruosteiselta ja vanhalta, mutta voi olla vain muutaman kuukauden ikäinen. Räjähtäessään se tappaa vieressä olevan ihmisen, Viitanen sanoo. Hänen mukaansa tällainen löytyi tänä vuonna merenrannasta. Puolustusvoimien raivaajat räjäyttivät sen löytöpaikalla, koska sitä ei voinut siirtää.
Jos räjähde löytyy, soita poliisille
Sodanaikaisia räjähteitä on satoja erilaisia, eikä löytäjä voi tietää, mikä niistä on kyseessä. Niihin ei saa koskea, vaan soittaa löydöstä poliisille, joka pyytää virka-apua puolustusvoimista.
– Edes me emme tiedä pelkän ulkonäön perusteella, mikä räjähde on kyseessä. Ulkonäkö voi olla sama, mutta sisällä oleva aine eri. Meillä on mukana kuvastot, kun menemme paikalle tunnistamaan niitä, Viitanen sanoo.
Räjähteiden kyljessä on ollut aikoinaan yleensä maali tai tunniste, mutta ne ovat vuosikymmenien kuluessa hävinneet.
Merivoimien miinamestarina uransa tehnyt Asko Aaltonen kertoo, että sodan ajalta jääneet merimiinat makaavat yleensä pohjassa, ja niistä on ruostunut metallikuori pois, joten ne eivät ole toimintakunnossa. Niistä on jäljellä enää räjähdysaine.
– Niihinkään ei pidä mennä koskemaan, Aaltonen toteaa. Hän ei muista, että niitä olisi rauhan aikana räjähtänyt.
Sodanaikaisia miinoja ja muita räjähteitä löytyy edelleen paljon. Viitasen mukaan puolustusvoimat raivaa miinoja ja muita räjähteitä kymmeniä joka viikko. Myös lentopommeja löytyy yhä muun muassa ojankaivun yhteydessä.