Poliisi: Sotilasräjähteen liikuttaminen omin päin vaarallista – "Saattaa yllättäen räjähtää"

Turku poliisiasema
Sotilasräjähteen tuominen Turun poliisiaseman päivystyspisteeseen aiheutti vaaratilanteen.Mediahub
Julkaistu 28.10.2016 15:23
Toimittajan kuva

Essi Hietanen

essi.hietanen@mtv.fi

@EssiHietanen

Sotilasräjähteen tuonti Turun poliisiaseman päivystyspisteeseen aiheutti lounasaikaan vaaratilanteen. Poliisi huomauttaakin, ettei räjähdettä pidä missään nimessä lähteä liikuttamaan omin päin.

Poliisin mukaan räjähteen toi päivystyspisteeseen hieman ennen kello 11 mies, joka oli löytänyt sen. 

– Tässä vaiheessa ei tarkkaan tiedetä, oliko hän löytänyt sen piha-alueeltaan vai jostain rakennuksesta. Hän toi sen poliisiasemalle hävitettäväksi, kertoo ylikonstaapeli, viestintäpäällikkö Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi selvitti räjähteen vaarallisuutta yhdessä Puolustusvoimien kanssa. Päivystyspiste evakuoitiin ja poliisiaseman edessä Eerikinkadulla kulkenut liikenne katkaistiin raivaustoimien ajaksi. Päivystyksessä oli tapahtumien aikaan alle kymmenen henkilöä.

Poliisiasemaa ei muuten evakuoitu ja esimerkiksi lupapalvelut toimivat normaalisti räjähteen raivaustoimien aikana. Vaaratilanne oli ohi ja eristys purettiin noin puoli kahden aikaan. Selvisi, että räjähde oli käsikranaatti.

– Ulkonäön perusteella arveltiin, että kyse on sotilasräjähteestä, mutta ei kuitenkaan sodan aikaisesta räjähteestä. Räjähde oli myöhäisempää tuotantoa, Äikäs sanoo.

"Hyvin vaarallisia tilanteita"

Poliisin mukaan sotilasräjähteeseen ei saa koskea, jos sellaisen sattuu löytämään pihamaaltaan tai vaikka talon rakenteista. Pahimmassa tapauksessa räjähdettä siirtänyt voi toiminnallaan aiheuttaa vakavan vaaratilanteen.

– Jos sotilasräjähteen löytää tai niitä alkaa käsittelemään ihminen, joka ei tiedä, mitä räjähteille kuuluu tehdä, ne ovat hyvin vaarallisia tilanteita. Ne saattavat yllättäen räjähtää ja tuhovoima sotilasräjähteissä on aika suuri, koska ne rakennettu sitä varten, että ne vahingoittavat ympäristöä.

– Räjähteen kuljetuksessa on aina se riski, että se saattaa yhtäkkiä laueta ja räjähtää, Äikäs toteaa.

Ensimmäisenä soitto hätäkeskukseen

Oikeaoppinen toimintatapa on soittaa ensimmäisenä hätänumeroon.

– Räjähteeseen ei missään nimessä saa koskea ja pitää myös huolehtia siitä, ettei ulkopuolisetkaan pääse sitä käsittelemään. Sen jälkeen soitto hätänumeroon 112. Poliisi ottaa yhteyttä Puolustusvoimiin, joka huolehtii räjähteiden hävittämisestä, Äikäs kuvailee.

Vielä ei ole tiedossa, oliko mies toimittanut räjähteen tietämättömyyttään suoraan poliisilaitokselle. Poliisi tutkii tapahtunutta räjähderikoksena.

– Kun tällainen tapahtuu, tutkinta käynnistetään aina, ylikonstaapeli Teemu Äikäs sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos