Vaikka Ikea on monelle meistä tuttu erittäin edullisista tuotteistaan, sen historiasta löytyy myös tuotteita, joiden arvo on viime vuosina pompannut pilviin. Kannattaa tarkistaa, löytyykö kodistasi näitä harvinaisuuksia.
Jokainen Ikeassa joskus shoppaillut tiedostaa, että nämä edulliset tuotteet eivät kestä ikuisesti. Mutta ne tuotteet, jotka ovat säilyneet vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, ovat sitäkin arvokkaampia. Tästä syystä Ikean vanhimmat huonekalut kuuluvatkin tällä hetkellä halutuimpien keräilyharvinaisuuksien joukkoon, ja niistä maksetaan sievoisiakin summia.
Nostalgiset tuotteet tekevät kauppansa
Huonekalujen hintaa nostaa etenkin se, että kyseiset tuotteet kuuluvat niin kutsuttujen epäonnistuneiden tuotteiden joukkoon, eivätkä ne ole aikoinaan menneet kovinkaan hyvin kaupaksi. Sen lisäksi, että tuotteita ei löydy kovinkaan monen kotoa, osaa näistä arvokkaiksi muodostuneista tuotteista on valmistettu vain rajoitettu myyntierä.
Ruotsalaisen antiikki- ja keräilyesineisiin keskittyneen Barnebysin perustajan Pontus Silfverstolpen mukaan tällä hetkellä etenkin 1970–1990-luvun Ikea-tuotteet ovat haluttua tavaraa. Ihmiset etsivät nostalgisia tuotteita, joita heidän lapsuudenkodissaan käytettiin. Esimerkiksi vanhoja Åke- ja Vilbert-tuoleja on myyty alkuperäishintaan verrattuna jopa kymmenkertaisella summalla.
Muun muassa seuraavien tuotteiden arvo on moninkertaistunut
Ernst Billgrenin taulu
Ikea on suunnitellut tuotteita myös yhdessä taiteilijoiden kanssa. Vuonna 2006 yritys lanseerasi Art Event -sarjan, joka sisälsi rajoitetun määrän kuuluisten taiteilijoiden suunnittelemia silkkipainoteoksia. Yksi näistä tauluista on ruotsalaisen taiteilijan Ernest Billigrenin suunnittelema Visit at home -taideteos, jota on painettu aikoinaan tuhannen kappaleen erä. Taulua myytiin aikoinaan 1695 kruunulla, mutta nyt siitä on maksettu jopa yli 13 000 kruunua, eli noin 1300 euroa.
Thomas Sandellin työpöytä
Tämä pieni työpöytä kuuluu vuonna 1990 julkaistuun PS-sarjaan, ja sen on suunnitellut ruotsalainen Thomas Sandell. Vuonna 2015 tuote myytiin nettihuutokauppa Bukowskis Marketissa 2700 kruunulla, eli noin 280 eurolla.
Nejlika-astia
Ikean 1700-sarja oli menestys 1990-luvulla. Tämän perinteitä kunnioittavan sarjan valmistaminen tuli Ikealle kuitenkin loppupeleissä niin kalliiksi, että sen valmistus päätettiin lopettaa. Muutama vuosi sitten kyseiseen sarjaan kuuluva kulho ”Nejlika” myytiin 13 500 kruunulla, eli noin 1400 eurolla.
Vilbert-tuoli
Yksi Ikean kuuluisimmista suunnittelijoista on ollut tanskalainen Verner Panton. Mies asui Ikean suunnittelijana toimineen Gillis Lundgrenin naapurissa. Lundgrenia voidaankin kiittää Pantonin tuolin päätymisestä Ikean valikoimiin. Vuonna 1993 markkinoille tulleesta värikkäästä tuolista ei kuitenkaan koskaan tullut hittiä ja se poistettiin pian valikoimasta.
Tänään kyseisiä tuoleja myydään Inside Room liikkeessä neljän kappaleen yhteishintaan 36 400 kruunua, eli noin 3800 euroa.
Lähde: Expressen
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.