Koronaepidemian vaikutukset luonnonvara-alalla ovat suurimpia luontomatkailulle, ilmenee Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisemasta raportista.
Pitkittyvä pandemia lisää epävarmuutta myös elintarvike- ja metsäsektoreilla.
Kansainvälinen matkailu Suomeen on pysähtynyt, eikä lisääntynyt kotimainen matkailu ole tuonut Luken mukaan riittävää helpotusta tilanteeseen. Metsäteollisuudessa joidenkin tuotteiden markkinat ovat kasvaneet, osan lähes romahtaneet.
Maa-, elintarvike- ja kalataloudessa Lukea huolestuttavat pandemian vaikutukset alkutuotantoon, jalostukseen ja logistiikkaan.
– Luonnonvara-alaa kattavasti tarkasteleva koronavaikutusraporttimme paljastaa konkreettisesti, kuinka pitkäaikaisia ja laajoja vaikutuksia pandemialla on, kertoo Luken johtava tutkija Pasi Rikkonen tiedotteessa.
Hänen mukaansa työn edetessä esille nousi myös vahva tarve löytää keinoja, joiden avulla yhteiskunta ja toimialat voisivat paremmin varautua tulevaisuuteen.
Luontomatkailun ahdinko noudattelee koko matkailualan romahdusta. Tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen näkee kuitenkin uusia mahdollisuuksia alalla.
– Avainasemassa olisi uusien liiketoimintamallien kehittäminen. Kannattaisi keskittyä kotimaisen luontomatkailukysynnän hyödyntämiseen, virtuaalimatkailun ja muiden digitaalisten palvelujen mahdollisuuksiin ja sopivien palvelujen kehittämiseen eri kohderyhmille, Tyrväinen arvioi.
Vaikutukset metsäsektorilla kaksijakoisia
Metsäsektorilla koronapandemian lyhyen aikavälin vaikutukset ovat raportin mukaan kaksijakoisia. Paino- ja kirjoituspaperin kysynnän alamäki kiihtyy, mutta joidenkin pakkausmateriaalien sekä pehmo- ja hygieniapapereiden kysyntä kasvaa.
– Nopeutuva rakennemuutos kannustaa metsäalan yrityksiä lisäämään tutkimus- ja kehittämispanostuksia esimerkiksi elintarvikepakkaamisessa, kun kuluttajat ovat tottuneet etätöihin ja take away -ruokakulttuuriin, sanoo erikoistutkija Matleena Kniivilä.
Jos pandemia pitkittyy, se heijastuu hänen mukaansa metsäteollisuustuotteiden kysyntään. Tällöin fossiilisia raaka-aineita korvaavien puupohjaisten tuotteiden kehittäminen pakkaamisessa ja tekstiilialalla hidastuisi, mikä haittaisi ilmastotavoitteiden toteutumista.
Ruokaturvasta huolehtiminen tärkeätä
Tutkimusprofessori Jyrki Niemi korostaa, että kotimaista ruokajärjestelmää on syytä kehittää joustavampaan suuntaan.
Koronakriisi ei ole vielä suurestikaan vaikuttanut elintarvikkeiden ja tuotantopanosten maailmankauppaan. Haavoittuvia osia ovat esimerkiksi alkutuotannon riippuvuus ulkomaisista tuotantopanoksista sekä tiettyjen tuotannonalojen, kuten puutarhatuotannon, riippuvuus ulkomaisesta kausityövoimasta.